ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική «αερομαχία» στην Πάρο για το νέο αεροδρόμιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ταξιδι

Στην Πάρο μετα­βαί­νει σήμερα το πρωί ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας για τα εγκαί­νια του νέου κρα­τι­κού αερο­λι­μένα Πάρου. Ο Αλ. Τσίπρας θα ανα­χω­ρή­σει το πρωί από το αερο­δρό­μιο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος με ειδική πτήση της Aegean για την Πάρο και θα επι­στρέ­ψει στην Αθήνα το από­γευμα της ίδιας ημέρας.

Η τελετή εγκαι­νίων και ο αγια­σμός του νέου αερο­δρο­μίου θα γίνουν στις 12 το μεση­μέρι και κατά τη διάρ­κεια της εκδή­λω­σης έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί ομιλία του πρω­θυ­πουρ­γού και χαι­ρε­τι­σμός από τον υπουργό Υπο­δο­μών, Μετα­φο­ρών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον αντι­πρό­ε­δρο του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λίου της Aegean Airlines Ευτύχιο Βασι­λάκη.

Ανα­λυ­τικά το πρό­γραμμα του πρω­θυ­πουρ­γού έχει ως εξής:

11:00 Ανα­χώ­ρηση από τον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» προς Πάρο με ειδική πτήση της Aegean/Olympic Air

11:40 Αφιξη στον νέο Κρατικό Αερο­λι­μένα Πάρου

12:00 Τελετή εγκαι­νίων – Αγια­σμός

12:10 Χαι­ρε­τι­σμός από τον υπουργό Υπο­δο­μών, Μετα­φο­ρών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη

12:15 Χαι­ρε­τι­σμός από τον αντι­πρό­ε­δρο του ΔΣ της Aegean Airlines, Ευτύχιο Βασι­λάκη

12:20 Ομιλία του πρω­θυ­πουρ­γού, Αλέξη Τσίπρα

12:40 Ξενά­γηση / περι­ή­γηση στους χώρους του νέου Κρα­τι­κού Αερο­λι­μένα Πάρου

13:30 Συνα­ντή­σεις με επαγ­γελ­μα­τι­κούς και παρα­γω­γι­κούς φορείς της Πάρου

20:00 Ανα­χώ­ρηση με ειδική πτήση της Aegean/Olympic Air προς Αθήνα

Η πολι­τική κόντρα που προη­γή­θηκε

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι από την Τετάρτη βρί­σκε­ται σε εξέλιξη πολι­τική αντι­πα­ρά­θεση μεταξύ κυβέρ­νη­σης και αντι­πο­λί­τευ­σης για μια τρο­πο­λο­γία που αφορά τις αμοιβές εκτός έδρας και τη διαμονή σε ξενο­δο­χείο των συνερ­γα­τών του πρω­θυ­πουρ­γού και ορι­σμέ­νων υπουρ­γών.

Η ΝΔ είχε καταγ­γεί­λει πως ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί για τρι­ή­μερο στην Πάρο συνο­δεία 54 ατόμων, ενώ η κυβέρ­νηση απαντά πως τον πρω­θυ­πουργό θα συνο­δεύ­ουν έξι άτομα, η επι­στροφή θα γίνει αυθη­με­ρόν και η πτήση είναι χορηγία της Aegean.

«Οι Γκέ­μπελς της ΝΔ χρειά­ζο­νται μόνιμες δια­κο­πές», ανα­φέ­ρει η κυβέρ­νηση. «Λυπού­μα­στε που χαλά­σαμε στον πρω­θυ­πουργό και την κου­στω­δία του το τρι­ή­μερο στην Πάρο! Ας μην ανη­συ­χούν όμως. Πολύ σύντομα η Κυβέρ­νηση Τσίπρα – Καμ­μέ­νου θα είναι σε μόνιμες δια­κο­πές», απά­ντησε η ΝΔ.

 Η κατα­σκευή του νέου αερο­δρο­μίου

Το νέο αερο­δρό­μιο που τέθηκε την περα­σμένη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 σε πλήρη επι­χει­ρη­σιακή λει­τουρ­γία – 20 χρόνια μετά από την ημέρα που οι κάτοι­κοι της Πάρου το αιτή­θη­καν μέσω από­φα­σης του Δημο­τι­κού τους Συμ­βου­λίου – χαρα­κτη­ρί­ζε­ται σημα­ντικό έργο υπο­δο­μής καθώς εκτι­μά­ται ότι θα δώσει ώθηση στην οικο­νο­μική και του­ρι­στική ανά­πτυξη της Πάρου και της Αντι­πά­ρου που δια­θέ­τουν πλέον ένα σύγ­χρονο αερο­δρό­μιο, για την υλο­ποί­ηση του οποίου αγω­νί­στηκε ο παρια­νός λαός, φορείς του νησιού, η τοπική αυτο­διοί­κηση, αξιο­ποι­ή­θη­καν όχι μόνο εθνικοί πόροι αλλά και ιδιω­τι­κοί, υπήρξε συνερ­γα­σία του δημο­σίου και της αυτο­διοί­κη­σης.

Η κατα­σκευή νέου αερο­δρο­μίου ήταν ένα αίτημα αρκετών ετών και εκτι­μά­ται ότι δεν θα ωφε­λή­σει μόνο την Πάρο και την Αντί­παρο αλλά και τα γύρω νησιά. Είναι αξιο­ση­μεί­ωτη η συμβολή των κατοί­κων του νησιού μέσω της σύστα­σης αστικής μη κερ­δο­σκο­πι­κής εται­ρείας για τη συγκέ­ντρωση μέρους των χρη­μά­των που απαι­τή­θη­καν για την ολο­κλή­ρωσή του, την ΑΜΚΕ «Αστική Μη Κερ­δο­σκο­πική Εται­ρεία για τη δημιουρ­γία εγκα­τα­στά­σεων εδάφους νέου αερο­λι­μένα Πάρου». Μέσω της ΑΜΚΕ οι Παρια­νοί συνέ­βα­λαν με όποια οικο­νο­μική δυνα­τό­τητα και με όσα μέσα είχαν για να καλύ­ψουν δαπάνες του έργου.

Το έργο του νέου αερο­δρο­μίου αφορά στο νέο διά­δρομο προ­σγεί­ω­σης και απο­γεί­ω­σης, που απο­τε­λεί πάντα και το σημα­ντι­κό­τερο κατα­σκευα­στικό κομμάτι ενός αερο­δρο­μίου πολύ περισ­σό­τερο που πλέον δίνεται η δυνα­τό­τητα να δεχθεί και πτήσεις του εξω­τε­ρι­κού, να δεχθεί μεγα­λύ­τερα αερο­σκάφη και άρα με περισ­σό­τε­ρες δια­θέ­σι­μες θέσεις επι­βα­τών, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο. Το νέο αερο­δρό­μιο δια­θέ­τει πλήρεις, σύγ­χρο­νες και λει­τουρ­γι­κές υπο­δο­μές και εγκα­τα­στά­σεις δια­δρό­μου. Το συνο­λικό μήκος του δια­δρό­μου είναι 2.000 μέτρα, με επι­χει­ρη­σιακό μήκος 1.400 μέτρων.

Το έργο περι­λαμ­βά­νει επίσης την ολο­κλή­ρωση των κτη­ρια­κών εγκα­τα­στά­σεων του νέου αερο­σταθ­μού, με προ­ο­πτική επέ­κτα­σής τους.

Έτσι η Πάρος από τη φετινή θερινή περίοδο αποκτά επι­τέ­λους νέο αερο­δρό­μιο με όλες τις προ­βλε­πό­με­νες υπο­δο­μές και πλήρη επι­χει­ρη­σιακή λει­τουρ­γία.

Η λει­τουρ­γία του νέου αερο­δρο­μίου εκτι­μά­ται ότι θα τετρα­πλα­σιά­σει την αερο­πο­ρική κίνηση της Πάρου, με οφέλη για την οικο­νο­μία, τον του­ρι­σμό, την απα­σχό­ληση, την τοπική κοι­νω­νία. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι η επι­βα­τική κίνηση μέσω του παλιού αερο­δρο­μίου που είχε μήκος δια­δρό­μου μόλις 600 μέτρα, έφτανε τα 30.000 άτομα ετησίως. Μέσω του νέου αερο­δρο­μίου έχει υπο­λο­γι­στεί ότι θα έχουμε σε βάθος 16 μηνών τετρα­πλα­σια­σμό των επι­βα­τών.

Η ολο­κλή­ρωση των έργων του νέου αερο­δρο­μίου Πάρου ανα­μέ­νε­ται να απο­δώ­σει και όφελος στο ελλη­νικό δημόσιο και αυτό διότι η Πάρος είχε εντα­χθεί στις άγονες γραμμές επειδή δεν διέθετε μέχρι σήμερα επαρ­κείς υπο­δο­μές αερο­δρο­μίου, παρά έναν μικρό διά­δρομο, στον οποίο μπο­ρούσε να επι­χει­ρεί ένα μόνο τύπος μικρού αερο­σκά­φους. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι η επι­δό­τηση της γραμμής Αθήνας-Πάρου ανερ­χό­ταν σε 4,2 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ κάθε χρόνο. Τη δε περα­σμένη τετρα­ε­τία η λει­τουρ­γία της γραμμής υπό καθε­στώς παροχής δημό­σιας υπη­ρε­σίας ανήλθε στο συνο­λικό ποσό των 16,8 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ. Με άλλα λόγια το κράτος χρειά­στηκε να πλη­ρώ­σει σε επι­δό­τηση της άγονης γραμμής, όσο περίπου το συνο­λικό κόστος κατα­σκευής και ολο­κλή­ρω­σης του νέου αερο­δρο­μίου.

Ο νέος διά­δρο­μος μήκους 2000 μέτρων του αερο­δρο­μίου της Πάρου, κόστισε 15,2 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Οι δια­δι­κα­σίες χωρο­θέ­τη­σης, τεχνι­κών περι­βαλ­λο­ντι­κών μελετών κλπ για την κατα­σκευή νέου δια­δρό­μου είχαν ξεκι­νή­σει πριν από μια 20ετία, το 1996 και η δημο­πρά­τηση του έργου έγινε το 2011. Η κατα­σκευή του δια­δρό­μου που δίνει τη δυνα­τό­τητα προ­σγειώ­σεων και απο­γειώ­σεων στο νησί αερο­σκα­φών μεγάλης χωρη­τι­κό­τη­τας, δίνει τη δυνα­τό­τητα στην Πάρο να συν­δε­θεί με όλους τους αερο­πο­ρι­κούς προ­ο­ρι­σμούς εσω­τε­ρι­κού και εξω­τε­ρι­κού. Στο έργο περι­λαμ­βά­νο­νται και άλλα συνο­δευ­τικά έργα (διάθεση ομβρίων, περι­με­τρι­κοί οδοί κλπ).

Η ολο­κλή­ρωση δε του νέου αερο­σταθ­μού επι­φά­νειας 750 τ.μ. και των συνοδών έργων επέ­τρε­ψαν την εκκί­νηση της κανο­νι­κής επι­χει­ρη­σια­κής λει­τουρ­γίας του νέου αερο­δρο­μίου της Πάρου. Σε μια δεύτερη φάση σχε­διά­ζε­ται ο διπλα­σια­σμός της ωφέ­λι­μης επι­φά­νειας του αερο­σταθ­μού σε 1.500 τ.μ. για την κάλυψη της επι­βα­τι­κής κίνησης ενώ προ­ε­τοι­μά­ζε­ται η ωρί­μανση για να κατα­σκευα­στεί μεγάλος αερο­σταθ­μός επι­φά­νειας 5.000 τ.μ. τα επόμενα χρόνια και οι χώροι αυτοί μπορούν να λει­τουρ­γή­σουν ως χώροι εκθε­σια­κοί ή χώροι συνε­δρια­κοί.

Για να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τητα το νέο αερο­δρό­μιο της Πάρου χρειά­στηκε ο σχε­δια­σμός και η ολο­κλή­ρωση της κατα­σκευής όλων των απαι­τού­με­νων εγκα­τα­στά­σεων με συντο­νι­σμό και παρεμ­βά­σεις του Υπουρ­γείου Υπο­δο­μών, Μετα­φο­ρών και Δικτύων και της ΥΠΑ. Είχαν προη­γη­θεί τα προη­γού­μενα χρόνια οικο­νο­μι­κές εμπλο­κές και μεγάλες καθυ­στε­ρή­σεις και τελικά η ολο­κλή­ρωση του δια­δρό­μου έγινε αφού το ΥΠΟΜΕΔΙ προ­χώ­ρησε στην απο­πλη­ρωμή του έργου και στον καθο­ρι­σμό κατα­λη­κτι­κής ημε­ρο­μη­νίας παρά­δο­σης του, τον περα­σμένο Μάϊο.

Η πολι­τική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ προωθεί σε συνερ­γα­σία με την Τοπική Αυτο­διοί­κηση και Φορείς της Πάρου, ένα ολο­κλη­ρω­μένο σχε­δια­σμό για την υλο­ποί­ηση υπο­δο­μών (οδικών, λιμε­νι­κών έργων, βιο­λο­γι­κών καθα­ρι­σμών κλπ) και παράλ­ληλα έργων και παρεμ­βά­σεων προ­στα­σίας του περι­βάλ­λο­ντος και της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς, που είναι ανα­γκαία στο νησί.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.