ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας σε Μέρκελ: Απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από Τουρκία σε ΕΕ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας-Μέρκελ

Συνά­ντηση με τη γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριο Μέρκελ πραγ­μα­το­ποί­ησε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυ­ξέλ­λες, στο περι­θώ­ριο της Συνόδου Κορυφής για το προ­σφυ­γικό.

Συζη­τή­θη­καν τα θέματα της Frontex και των κέντρων φιλο­ξε­νίας.

Η καγκε­λά­ριος ενη­με­ρώ­θηκε από τον πρω­θυ­πουργό για την πρόοδο των εργα­σιών στα κέντρα φιλο­ξε­νίας, τα οποία εκτι­μά­ται ότι θα έχουν ολο­κλη­ρω­θεί μέσα στους επό­με­νους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex, κυβερ­νη­τι­κές πηγές, ανα­φέ­ρουν πως έγινε κατα­νοητό ότι η Ελλάδα επι­θυ­μεί να αξιο­ποι­ή­σει την «τεχνο­γνω­σία» της Frontex και να δεχθεί βοήθεια.

Επι­ση­μάν­θηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προ­σω­πικό της Frontex εργά­ζε­ται με τα ωράρια εργα­σίας των χωρών απ’ όπου προ­έρ­χο­νται.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός επε­σή­μανε πως για να ξεπε­ρα­στεί αυτή η πρω­το­φα­νής προ­σφυ­γική και μετα­να­στευ­τική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχα­νι­σμός μετε­γκα­τά­στα­σης προ­σφύ­γων απευ­θείας από την Τουρκία ή επα­νε­γκα­τά­στα­σης από την Ελλάδα στις άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες.

Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μετα­φο­ράς των προ­σφύ­γων προς τον προ­ο­ρι­σμό τους, όπως επε­σή­μανε ο έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός.

Ταυ­τό­χρονα συμ­φω­νή­θηκε ότι θα εφαρ­μο­στεί άμεσα μια συγκρο­τη­μένη πολι­τική επι­στρο­φών όσων δεν δικαιού­νται άσυλο ή αρνού­νται να υπο­βά­λουν αίτημα για άσυλο.

Σε αυτή την κατη­γο­ρία εμπί­πτουν οι εισερ­χό­με­νοι από τις τουρ­κι­κές ακτές με προ­έ­λευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακι­στάν και το Ιράν.

Οι επι­στρο­φές θα γίνο­νται σε στενή συνερ­γα­σία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρω­το­κόλ­λου επι­στρο­φών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρό­σφα­της συμ­φω­νίας ΕΕ-Τουρκίας.

Εκκρε­μεί συνά­ντηση του πρω­θυ­πουρ­γού και με τον γάλλο πρόεδρο Φραν­σουά Ολάντ. Η συνά­ντηση αυτή ανα­μέ­νε­ται να διε­ξα­χθεί αργό­τερα μέσα στην ημέρα, καθώς αυτήν την ώρα βρί­σκο­νται σε εξέλιξη οι εργα­σίες της δεύ­τε­ρης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Απο­τι­μώ­ντας το απο­τέ­λε­σμα των δια­βου­λεύ­σεων κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός εμφα­νί­στηκε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος, τονί­ζο­ντας πως ανα­γνω­ρί­στηκε, πρώτον, ο ρόλος-κλειδί της Τουρ­κίας στη μείωση των προ­σφυ­γι­κών ροών και, δεύ­τε­ρον, η ανάγκη να εφαρ­μο­στεί η διμερής συμ­φω­νία επα­νεισ­δο­χής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνα­τό­τητα άμεσης επι­στρο­φής στην Τουρκία όλων όσων δεν ανα­γνω­ρί­ζο­νται ως πρό­σφυ­γες.

Ο Αλ.Τσίπρας σημεί­ωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα συνε­χί­σει το επόμενο διά­στημα να εκπλη­ρώ­νει τις υπο­χρε­ώ­σεις της, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την κατα­σκευή των κέντρων κατα­γρα­φής προ­σφύ­γων και τη δημιουρ­γία κέντρων μετε­γκα­τά­στα­σης στην ενδο­χώρα.

«Θα συνε­χί­σουμε να εκπλη­ρώ­νουμε το ανθρω­πι­στικό μας καθήκον» υπο­γράμ­μισε, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλλη­λεγ­γύης, ανθρω­πιάς και συνυ­πευ­θυ­νό­τη­τας».

Νωρί­τερα την Πέμπτη, κατά η μίνι σύνοδο ευρω­παϊ­κών χωρών με την Τουρκία, ο πρω­θυ­πουρ­γός τόνισε πως οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιο­ρι­σμέ­νης μείωσης λόγω και­ρι­κών συν­θη­κών, ενώ σημεί­ωσε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετα­νά­στες που προ­έρ­χο­νται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεω­ρού­νται πρό­σφυ­γες και δεν γίνο­νται δεκτοί στην Ευρω­παϊκή Ένωση.

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.