ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζημάρκος : «Κοκτέιλ θανάτου» για τα νησιά του Αιγαίου!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζημάρκος
  • «Ενα με­γά­λο κομ­μά­τι του πο­λι­τι­κού
    προ­σω­πι­κού της χώρας, αυ­το­ε­ξευ­τε­λί­ζε­ται»

Με ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρή γλώσ­σα ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος καυ­τη­ρί­α­σε την κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λυ­γλωσ­σία των τε­λευ­ταί­ων 24ώρων, σχε­τι­κά με την κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου, στο πλαί­σιο της δια­πραγ­μά­τευ­σης κυ­βέρ­νη­σης και δα­νει­στών, ενώ απηύ­θυ­νε προει­δο­ποί­η­ση για αγώνα ακόμη και με μη συμ­βα­τι­κά μέτρα για την προ­ά­σπι­ση των νη­σιών.

Στην διάρ­κεια συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου την Τρίτη, ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος έκανε λόγο για μια πο­λι­τι­κή δια­δι­κα­σία πρω­το­φα­νή ως προς την ανα­ξιο­πι­στία, τον εμπαιγ­μό και την κο­ροϊ­δία των νη­σιω­τών, που τα τε­λευ­ταία 24ωρα έχουν γίνει απο­δέ­κτες δε­κά­δων αντι­φα­τι­κών και αλ­λη­λο­α­ναι­ρού­με­νων δη­λώ­σε­ων σχε­τι­κά με την τύχη του ΦΠΑ των νη­σιών,  τις οποί­ες χα­ρα­κτή­ρι­σε «μπρα ντε φερ  εν­δο­κυ­βερ­νη­τι­κών ισορ­ρο­πιών».

«Ο κύ­κλος της ανα­ξιο­πι­στί­ας του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος είναι με­γα­λύ­τε­ρος από τον κύκλο της ύφε­σης που ανοί­γει για το Αι­γαίο. Το ση­με­ρι­νό πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα διεκ­δι­κεί τα πρω­τεία στην κο­ρύ­φω­ση μιας εξαι­ρε­τι­κά πα­ρακ­μια­κής λει­τουρ­γί­ας δε­κα­ε­τιών, η οποία έρ­χε­ται να επι­βε­βαιώ­σει το χάσμα με­τα­ξύ πο­λι­τι­κής και πο­λι­τών, οι οποί­οι πα­ρα­κο­λου­θούν ένα με­γά­λο κομ­μά­τι του πο­λι­τι­κού προ­σω­πι­κού αυτής της χώρας να αυ­το­ε­ξευ­τε­λί­ζε­ται», ανέ­φε­ρε ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος.

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης πε­ριέ­γρα­ψε ένα συν­δυα­σμό δη­μο­σιο­νο­μι­κών μέ­τρων που θα πλή­ξουν τα νησιά εφό­σον υπάρ­ξει τε­λι­κή συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές, ένα «κο­κτέιλ θα­νά­του» για τα νησιά του Αι­γαί­ου που,  εκτός  από τους μειω­μέ­νους κατά 30% συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ, πε­ρι­λαμ­βά­νει τον ΦΠΑ στην ακτο­πλο­ΐα, τον ΦΠΑ στην εστί­α­ση και τον ΦΠΑ στον του­ρι­σμό.

«Εχου­με μια πα­λέ­τα αντι­φα­τι­κών δη­λώ­σε­ων από κυ­βερ­νη­τι­κούς πα­ρά­γο­ντες, που αυ­το­α­ναι­ρού­νται», δή­λω­σε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, το­νί­ζο­ντας ότι ακόμη και σή­με­ρα ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος επε­δί­ω­κε να πεί­σει ότι δεν είναι ορι­στι­κό το μέτρο της κα­τάρ­γη­σης του ει­δι­κού κα­θε­στώ­τος του ΦΠΑ στα νησιά!!

Εκανε λόγο για «αυ­το­ε­ξευ­τε­λι­σμό του πο­λι­τι­κού προ­σω­πι­κού της χώρας», ενώ χα­ρα­κτή­ρι­σε «τίμια» την μέχρι τώρα στάση της αυ­το­διοί­κη­σης, που επε­δί­ω­ξε να προ­σφέ­ρει ου­σια­στι­κά στη δια­πραγ­μά­τευ­ση.

«Ηταν συ­γκλο­νι­στι­κή η άρ­νη­ση να μην γίνει η προ­σφο­ρά μας αυτή δεκτή» είπε ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος και τό­νι­σε ότι πα­ρα­μέ­νει «ρο­μα­ντι­κός» και ελ­πί­ζει ότι και την ύστα­τη αυτή ώρα θα δια­τη­ρη­θεί το ελά­χι­στο πο­σο­στό αξιο­πι­στί­ας που έχει πα­ρα­μεί­νει στην κυ­βέρ­νη­ση, την οποία κα­τη­γό­ρη­σε για «αχρω­μα­το­ψία», αφού, όπως τό­νι­σε, «οι γραμ­μές που έχει θέσει στη δια­πραγ­μά­τευ­ση, έχουν όλα τα χρώ­μα­τα εκτός του κόκ­κι­νου».

Ζή­τη­σε δε, έστω και την ύστα­τη ώρα, οι κυ­βερ­νη­τι­κοί πα­ρά­γο­ντες να τη­ρή­σουν τις δε­σμεύ­σεις τους λέ­γο­ντας: «Έστω και την τε­λευ­ταία ώρα και μόνο γιατί θέ­λου­με να πι­στεύ­ου­με ότι η πα­ρακ­μή δεν έχει φτά­σει στο κό­κα­λο, πε­ρι­μέ­νου­με να δια­τη­ρη­θεί το ελά­χι­στο πο­σο­στό αξιο­πι­στί­ας που μπο­ρεί να έχει μεί­νει σε ένα πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα το οποίο αδυ­να­τεί ακόμη και να χα­ρα­κτη­ρί­σει το χρώμα μιας γραμ­μής. Σε πε­ρι­βάλ­λον πλή­ρους αχρω­μα­το­ψί­ας, οι «κόκ­κι­νες γραμ­μές» έχουν όλα τα άλλα χρώ­μα­τα εκτός από το κόκ­κι­νο».

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κα­τέ­στη­σε σαφές ότι ο αγώ­νας για την ανα­γνώ­ρι­ση και την εφαρ­μο­γή της νη­σιω­τι­κό­τη­τας θα συ­νε­χι­στεί με κάθε τρόπο και μέσο:

«Την μάχη για την νη­σιω­τι­κό­τη­τα θα την δώ­σου­με με όλους τους τρό­πους. Με μέσα συμ­βα­τι­κά και μη. Όπως μη συμ­βα­τι­κός είναι και ο τρό­πος που πο­λε­μούν και υπο­νο­μεύ­ουν τα νησιά. Δεν θα εί­μα­στε τα εύ­κο­λα θύ­μα­τα. Η πε­ρί­ο­δος των ψευ­δαι­σθή­σε­ων και των «προ­σκυ­νη­μέ­νων» που το­πι­κά λει­τουρ­γού­σαν ως αμορ­τι­σέρ των κρα­δα­σμών από τις επι­λο­γές του κέ­ντρου, έχει πα­ρέλ­θει ανε­πι­στρε­πτί. Η απά­ντη­σή μας θα είναι όσο σκλη­ρή αξί­ζει σε αυτό το ανα­ξιό­πι­στο πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα».

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος κα­τέ­στη­σε σαφές ότι δεν έχει ακόμη αντα­πο­κρι­θεί στο email της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου για την έγκρι­ση του ερω­τή­μα­τος που προ­τά­θη­κε για δη­μο­ψή­φι­σμα σχε­τι­κά με τους μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών κ. Γιά­νης Βα­ρου­φά­κης, που ήταν εκεί­νος που πρό­τει­νε τη διε­νέρ­γειά του.

Ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος θα απευ­θύ­νει προ­σω­πι­κή επι­στο­λή στον Υπουρ­γό, κα­τα­δι­κά­ζο­ντας τη δι­γλωσ­σία του, στο ζή­τη­μα των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών.

«Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι ένα λο­γι­στι­κό μέ­γε­θος, δεν είναι 2-3 μο­νά­δες, είναι το τε­λευ­ταίο μέτρο ανα­γνώ­ρι­σης της νη­σιω­τι­κό­τη­τας», τό­νι­σε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης και πρό­σθε­σε ότι τα τε­λευ­ταία χρό­νια η νη­σιω­τι­κό­τη­τα ήταν μόνο στα λόγια, σε συ­σκέ­ψεις και σε συ­νέ­δρια.

«Δεν υπάρ­χει εμπι­στο­σύ­νη πλέον, δεν υπάρ­χει σε­βα­σμός στους θε­σμούς, ο εμπαιγ­μός και η κο­ροϊ­δία έχει ξε­πε­ρά­σει κάθε όριο», τό­νι­σε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης ανα­φε­ρό­με­νος και σε μια απί­στευ­τη προ­πα­γάν­δα και από δη­μο­σιο­γρά­φους που επι­διώ­κουν να πεί­σουν ότι ενώ αυ­ξή­θη­καν οι επι­σκέ­ψεις στα νησιά μειώ­θη­καν οι ει­σπρά­ξεις στον ΦΠΑ!

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος εξή­γη­σε ότι αφε­νός δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για τα ακρι­βή με­γέ­θη ει­σπρά­ξε­ων ΦΠΑ στα νησιά και αφε­τέ­ρου ότι ένα 40% του φόρου που ει­σπράτ­τε­ται κα­τα­λή­γει στην Αθήνα, αφού αφορά επι­χει­ρή­σεις που έχουν έδρα στην πρω­τεύ­ου­σα, οι οποί­ες δρα­στη­ριο­ποιού­νται στα νησιά.

Εστει­λε και το μή­νυ­μα ότι «δεν υπάρ­χουν πλέον πρό­θυ­μοι για να παί­ξουν το ρόλο του αμορ­τι­σέρ στα κυ­βερ­νη­τι­κά μέτρα», δη­λώ­νο­ντας ξε­κά­θα­ρα ότι εφ’ εξής η κυ­βέρ­νη­ση θα βρί­σκει τους νη­σιώ­τες απέ­να­ντί της, ενώ για εκεί­νους που θα σπεύ­σουν να θυ­μί­σουν την πρό­σφα­τη λαϊκή ετυ­μη­γο­ρία τό­νι­σε ότι η πε­ρι­φε­ρεια­κή αρχή εξα­σφά­λι­σε με­γα­λύ­τε­ρα πο­σο­στά απο­δο­χής από εκεί­να της κυ­βέρ­νη­σης στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που ακο­λού­θη­σαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.