ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικός Τύπος: Η Αθήνα θα αναγκαστεί να ζητήσει τρίτο πακέτο βοήθειας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
γερμανικά ΜΜΕ

Την ανάγκη να προ­σφύ­γει η Ελλάδα σε τρίτο πακέτο βοή­θειας το καλο­καίρι προ­δια­γρά­φουν πηγές των εταίρων – δανει­στών ενώ το κλίμα στην εν εξε­λί­ξει δια­πραγ­μά­τευση περι­γρά­φε­ται με το παρά­δειγμα του Τιτα­νι­κού. Μάλιστα σε δημο­σί­ευμα της D Welt εμφα­νί­ζο­νται οι έλληνες δια­πραγ­μα­τευ­τές σε από­γνωση καθώς δεν γνω­ρί­ζουν κάποιες στιγμές τι θέλει να πετύχει η κυβέρ­νησή τους.

Τι γράφει η DieWelt

Ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ, τα χρήματα θα εξα­ντλη­θούν το καλο­καίρι και στη συνέ­χεια ο Αλέξης Τσίπρας θα ανα­γκα­στεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που θα υπό­κει­ται σε νέους όρους ανα­φέ­ρουν στην γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα Die Welt αξιω­μα­τού­χοι των Θεσμών

«Δεν μπο­ρούμε να φαντα­στούμε πώς θα το ”που­λή­σει” αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολι­τική εντολή για ολο­κλή­ρωση του δεύ­τε­ρου προ­γράμ­μα­τος», ανα­φέ­ρουν δια­πραγ­μα­τευ­τι­κοί κύκλοι στη γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα.

Τονί­ζουν όμως ότι η Ελλάδα όμως χρειά­ζε­ται περαι­τέρω βοήθεια. «Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, θα έπρεπε ήδη τώρα να το δια­πραγ­μα­τευό­μα­στε», υπο­γραμ­μί­ζουν.

Βέβαια, όπως σημειώ­νει η Die Welt, η συζή­τηση για περαι­τέρω βοήθεια θα επι­βά­ρυνε τις δύσκο­λες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις.

«Το πλοίο βυθί­ζε­ται»

Αν και τις τελευ­ταίες ημέρες γίνεται λόγος για πρόοδος στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, η θλιβερή πραγ­μα­τι­κό­τητα είναι πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη, σημειώ­νει η γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα.

«Είναι σαν τον Τιτα­νικό», ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά άτομο που μετέχει στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. «Η ατμό­σφαιρα είναι καλύ­τερη τώρα από ότι νωρί­τερα στις συζη­τή­σεις. Αλλά τι νόημα έχει αυτό, αν το πλοίο βυθί­ζε­ται;», πρό­σθεσε.

Το καλύ­τερο παρά­δειγμα είναι η συζή­τηση επί του φορο­λο­γι­κού, ανα­φέ­ρει η Die Welt. Οι Ελληνες και οι Θεσμοί συμ­φώ­νη­σαν επί της αρχής, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευ­θεί για συνο­λική εφαρ­μογή τώρα. «Ακόμη και οι Ελληνες δια­πραγ­μα­τευ­τές ανά δια­στή­ματα εκφρά­ζουν από­γνωση γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρ­νησή τους», υπο­στη­ρί­ζει η γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα.

«Ελπί­ζουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του. Περι­μένω ότι θα γίνει σύντομα. Ίσως την επόμενη εβδο­μάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει κατα­λά­βει ότι πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπουρ­γοί του δεν το έχουν κατα­λά­βει», ανα­φέ­ρουν κύκλοι των Θεσμών στην εφη­με­ρίδα.

Για τρίτο πακέτο μιλά και ο Γκά­μπριελ στην Bild

Σε ένα τρίτο πακέτο βοή­θειας προς την Ελλάδα ανα­φέρ­θηκε και ο Ζίγκμαρ Γκά­μπριελ, σε συνέ­ντευξή του στην Bild. Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μίας της Γερ­μα­νίας ανέφερε συγκε­κρι­μένα ότι «Είναι πιθανό να δοθεί περαι­τέρω βοήθεια στην Ελλάδα, αν η Αθήνα εκπλη­ρώ­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις της απέ­να­ντι στους δανει­στές», ενώ τόνισε πως ο Grexit δεν είναι οικο­νο­μικά αλλά πολι­τικά επι­κίν­δυνο.

Δεν συμ­φω­νούν όλοι πάντως με ένα τέτοιο ενδε­χό­μενο. Ο επι­κε­φα­λής της ΚΟ των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών/ Χρι­στια­νο­κοι­νω­νι­στών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάου­ντερ για παρά­δειγμα, αρνεί­ται να συζη­τή­σει κάτι τέτοιο. «Δεν πρέπει να συζη­τούμε για τρίτο πακέτο», είπε στην Die Welt, σημειώ­νο­ντας έλλειψη συνερ­γα­σίας από την Ελλάδα «Η κατά­σταση είναι πολύ δύσκολη. Οι Ελληνες πρέπει να δείξουν ότι βαδί­ζουν στο συμ­φω­νη­μένο δρόμο», πρό­σθεσε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.