ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Mιχάλης Καρχιμάκης: «Είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα για το μνημόνιο»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καρχιμάκης Μιχάλης
Είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα για το μνημόνιο

MΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

  • «Το κί­νη­μά μας  θα πο­ρευ­τεί πάντα με βάση
    τις αξίες που  υπη­ρέ­τη­σε ο Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου»

«Η Ελ­λά­δα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη μέσα σε λίγες μέρες να αντε­πε­ξέλ­θει σε υψη­λές οι­κο­νο­μι­κές υπο­χρε­ώ­σεις και πραγ­μα­τι­κά δεν ξέρω εάν είναι έτοι­μη να το κάνει με επάρ­κεια και με τρόπο που ούτε οι πο­λί­τες να βρε­θούν σε πρω­το­φα­νή αδιέ­ξο­δα μη λαμ­βά­νο­ντας μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, αλλά ούτε η χώρα να κα­τα­στεί ασυ­νε­πής και χρε­ο­κο­πη­μέ­νη».
Τους προ­βλη­μα­τι­σμούς του για την εξέ­λι­ξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με­τα­ξύ της κυ­βέρ­νη­σης και των δα­νει­στών εκ­φρά­ζει, με­τα­ξύ άλλων, σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη «δ», το στέ­λε­χος του ΚΙ­ΔΗ­ΣΟ κ. Μι­χά­λης Καρ­χι­μά­κης.
«Η καμπή της δια­πραγ­μά­τευ­σης είναι πολύ δύ­σκο­λη και τόσο κρί­σι­μη όσο τον πρώτο καιρό της κρί­σης δα­νει­σμού, που η χώρα αγω­νι­ζό­ταν να εξα­σφα­λί­σει τους κα­λύ­τε­ρους δυ­να­τούς όρους για να λάβει βο­ή­θεια από τους θε­σμι­κούς εταί­ρους της», δη­λώ­νει ο κ. Καρ­χι­μά­κης.
Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών του ΦΠΑ ο κ. Καρ­χι­μά­κης δη­λώ­νει:
«Πα­ρα­μέ­νει όχι μόνο ανοι­κτό, αλλά εδώ έχου­με να κά­νου­με και με μια σύγ­χυ­ση που προ­κα­λεί η έλ­λει­ψη συ­νεν­νό­η­σης στο εσω­τε­ρι­κό της κυ­βέρ­νη­σης. Δεν μπο­ρεί να μι­λά­ει η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών για αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στα κο­σμο­πο­λί­τι­κα νησιά και να ‘’αδειά­ζε­ται’’ στην ουσία μετά από λίγο εκ μέ­ρους της κυ­βέρ­νη­σης».
Ο κ. Καρ­χι­μά­κης ανα­φέ­ρε­ται και στη σύ­στα­ση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής για τα μνη­μό­νια  αλλά και στην πο­ρεία που θα ακο­λου­θή­σει το  ΚΙ­ΔΗ­ΣΟ.
Η συ­νέ­ντευ­ξή του κ. Μι­χά­λη Καρ­χι­μά­κη, ανα­λυ­τι­κά:

Εκτι­μά­τε ότι  οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης με τους δα­νει­στές  είναι σε καλό επί­πε­δο  και ότι θα μπει σε μια δια­φο­ρε­τι­κή πο­ρεία η οι­κο­νο­μία της χώρας;

Η καμπή της δια­πραγ­μά­τευ­σης είναι πολύ δύ­σκο­λη και τόσο κρί­σι­μη όσο τον πρώτο καιρό της κρί­σης δα­νει­σμού, που η χώρα αγω­νι­ζό­ταν να εξα­σφα­λί­σει τους κα­λύ­τε­ρους δυ­να­τούς όρους για να λάβει βο­ή­θεια από τους θε­σμι­κούς εταί­ρους της. Η Ελ­λά­δα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη μέσα σε λίγες μέρες να αντε­πε­ξέλ­θει σε υψη­λές οι­κο­νο­μι­κές υπο­χρε­ώ­σεις και πραγ­μα­τι­κά δεν ξέρω εάν είναι έτοι­μη να το κάνει με επάρ­κεια και με τρόπο που ούτε οι πο­λί­τες να βρε­θούν σε πρω­το­φα­νή αδιέ­ξο­δα μη λαμ­βά­νο­ντας μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, αλλά ούτε η χώρα να κα­τα­στεί ασυ­νε­πής και χρε­ο­κο­πη­μέ­νη. Κάτι τέ­τοιο θα ήταν ολέ­θριο για την πε­ραι­τέ­ρω πο­ρεία της. Μια ανα­κο­λου­θία, όπως γνω­ρί­ζου­με στις διε­θνείς οι­κο­νο­μι­κές της υπο­χρε­ώ­σεις, την κα­τα­τάσ­σουν αμέ­σως σε μια ανε­πι­θύ­μη­τη κα­τη­γο­ρία εθνι­κών οι­κο­νο­μιών, με ανε­ξέ­λεγ­κτες συ­νέ­πειες γι’ αυτήν και τους πο­λί­τες.

Πα­ρα­μέ­νει ανοι­κτό το θέμα που αφορά τους μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές του ΦΠΑ καθώς δη­λώ­θη­κε πως προ­έ­βη σε ανα­κοί­νω­ση το μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου; Τι θα πρέ­πει να γίνει για να μην κα­ταρ­γη­θεί το ει­δι­κό κα­θε­στώς;

Πα­ρα­μέ­νει όχι μόνο ανοι­κτό, αλλά εδώ έχου­με να κά­νου­με και με μια σύγ­χυ­ση που προ­κα­λεί η έλ­λει­ψη συ­νεν­νό­η­σης στο εσω­τε­ρι­κό της κυ­βέρ­νη­σης. Δεν μπο­ρεί να μι­λά­ει η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών για αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στα κο­σμο­πο­λί­τι­κα νησιά και να “αδειά­ζε­ται’’ στην ουσία μετά από λίγο εκ μέ­ρους της κυ­βέρ­νη­σης, μιλώ για το γνω­στό non paper. Δεν είναι ο,τι κα­λύ­τε­ρο τέ­τοια ει­κό­να από την κυ­βέρ­νη­ση ενό­ψει της έναρ­ξης του­ρι­στι­κής σεζόν. Κοι­τάξ­τε, το Ει­δι­κό Κα­θε­στώς πρέ­πει να υιο­θε­τη­θεί και να εφαρ­μο­στεί μόνο σε από­λυ­τη συ­νερ­γα­σία με τους ελεγ­κτι­κούς μη­χα­νι­σμούς. Σύμ­φω­να με το Ει­δι­κό Κα­θε­στώς, οι επι­χει­ρή­σεις θα κα­τα­βάλ­λουν ΦΠΑ μόνο αν έχουν ει­σπρά­ξεις. Σωστό. Το αν έχουν, όμως, ει­σπρά­ξεις θα πρέ­πει να εξε­τά­ζε­ται αυ­στη­ρά με ελέγ­χους, ώστε το μέτρο αυτό να μην γίνει ερ­γα­λείο φο­ρο­δια­φυ­γής από μέσο ανα­κού­φι­σης και δι­καιο­σύ­νης που θα μπο­ρού­σε και πρέ­πει να είναι.

Ζη­τή­σα­τε με δη­λώ­σεις σας  την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­φθο­ράς και την  απο­νο­μή δι­καιο­σύ­νης με αφορ­μή ένα κί­νη­μα που δη­μιουρ­γή­θη­κε στο εξω­τε­ρι­κό υπέρ της χώρας μας. Τι σας ώθησε να προ­βεί­τε στη συ­γκε­κρι­μέ­νη δή­λω­ση;

Κοι­τάξ­τε. Εγώ, όπως γνω­ρί­ζε­τε, είμαι από εκεί­νους που θεωρώ την κα­τα­πο­λέ­μη­ση των φαι­νο­μέ­νων δια­φθο­ράς, ως τον μίτο της Αριά­δνης ώστε να φτά­σου­με μια ώρα αρ­χύ­τε­ρα στο επι­θυ­μη­τό απο­τέ­λε­σμα της εξό­δου μας από τα πρω­το­φα­νή αδιέ­ξο­δα που πε­ρι­ήλ­θε η χώρα μας. Και αυτό, βέ­βαια, το έχω απο­δεί­ξει όχι με λόγια, αλλά τόσο με προ­σω­πι­κές πα­ρεμ­βά­σεις τις οποί­ες έχω πλη­ρώ­σει κιό­λας όπως θα θυ­μά­στε, όσο και  στο πλαί­σιο της υπερ­προ­σπά­θειας που κα­τα­βλή­θη­κε από το 2010 όταν μας πα­ρα­δό­θη­κε, τότε, μια απα­σφα­λι­σμέ­νη χει­ρο­βομ­βί­δα. Φυ­σι­κά και πιο πριν, όταν ήμουν απ’ αυ­τούς που φώ­να­ζαν και έκα­ναν κα­ταγ­γε­λί­ες για κο­λοσ­σιαία σκάν­δα­λα τα οποία βγή­καν τότε στη δη­μο­σιό­τη­τα και ακο­λού­θη­σαν την οδό της Δι­καιο­σύ­νης. Έχω θίξει ως βου­λευ­τής με ερώ­τη­ση προς τους αρ­μό­διους υπουρ­γούς, το θέμα της δη­μο­σιο­ποί­η­σης του πόθεν έσχες όλων των υπό­χρε­ων υπο­βο­λής (δι­κα­στι­κών και ει­σαγ­γε­λι­κών λει­τουρ­γών, δη­μο­σιο­γρά­φων, δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων και άλλων), κρί­νο­ντας ότι σή­με­ρα η χώρα βιώ­νει πρω­τί­στως μία κρίση αξιο­πι­στί­ας του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος και των πο­λι­τι­κών προ­σώ­πων, ει­δι­κά. Η ροή πα­κτω­λών μαύ­ρου χρή­μα­τος, έχει προ­κα­λέ­σει το περί δι­καί­ου αί­σθη­μα του πο­λί­τη και αυτό το αί­σθη­μα πρέ­πει να ικα­νο­ποι­η­θεί.

Η κυ­βέρ­νη­ση Πα­παν­δρέ­ου,  την διε­τία ’09- ’11, ήταν η μόνη μέσα στην κρίση, που προ­σπά­θη­σε θε­σμι­κά με βα­θιές τομές, να χτυ­πή­σει την αδια­φά­νεια και την δια­φθο­ρά. Το πρό­γραμ­μα ΔΙΑΥ­ΓΕΙΑ ήταν ένα από τα βα­σι­κά επα­να­στα­τι­κά ερ­γα­λεία κατά αυτών των φαι­νο­μέ­νων που τα­λα­νί­ζουν εδώ και δε­κα­ε­τί­ες τη χώρα μας. Ο νόμος για τα καύ­σι­μα, και η υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση των ανε­ξέ­λεγ­κτων μέχρι τότε οφ σορ εται­ρειών, ήταν ένα άλλο μέτρο για να ξε­τρυ­πώ­σου­με την φο­ρο­δια­φυ­γή που κρυ­βό­ταν καλά στην ανω­νυ­μία και στο ει­δι­κό κα­θε­στώς των οφ σορ. Και πολλά άλλα θα μπο­ρού­σα να σας ανα­φέ­ρω, που δυ­στυ­χώς, εγκα­τα­λεί­φθη­καν από τις επό­με­νες κυ­βερ­νή­σεις και θα μπο­ρού­σαν να έχουν ρυ­μουλ­κή­σει πραγ­μα­τι­κά την Ελ­λά­δα έξω από τα βαλ­τό­νε­ρα της πρω­το­φα­νούς κρί­σης.

Πι­στεύ­ε­τε πως έχουν βάση οι κα­ταγ­γε­λί­ες για τον κ. Κα­τρού­γκα­λο καθώς τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης έχουν ζη­τή­σει την αντι­κα­τά­στα­σή του;

Αυτό είναι ζή­τη­μα απο­κλει­στι­κά δικό του, των ορ­γά­νων του κόμ­μα­τος στο οποίο ανή­κει και του αρ­χη­γού του. Πά­ντως, μι­λώ­ντας γε­νι­κά, καλό είναι όταν κα­τέ­χεις δη­μό­σιο αξί­ω­μα να απο­φεύ­γεις να έχεις οποιασ­δή­πο­τε μορ­φής επαγ­γελ­μα­τι­κή εμπλο­κή με ομάδα ή κα­τη­γο­ρία πο­λι­τών των οποί­ων η ιδιό­τη­τα άπτε­ται του χαρ­το­φυ­λα­κί­ου το οποίο κα­λεί­σαι να ανα­λά­βεις.

Πι­στεύ­ε­τε πως η νέα κυ­βέρ­νη­ση θα κα­τα­φέ­ρει να ξε­δια­λύ­νει πλή­ρως  δύ­σκο­λες υπο­θέ­σεις που τα­λα­νί­ζουν τη χώρα όπως αυτή που αφορά τη Siemens;

Και ποιος δεν το εύ­χε­ται; Οι υπο­θέ­σεις, όμως, αυτές δεν εξα­ντλού­νται μόνο στην πο­λι­τι­κή βού­λη­ση και το νο­μο­θε­τι­κό οπλο­στά­σιο της Ελ­λά­δας. Μην ξε­χνά­με ότι ο κύ­ριος δια­χει­ρι­στής των χρη­μά­των που διο­χε­τεύ­τη­καν από τα κρυφά τα­μεία της Siemens μέσω υπε­ρά­κτιων εται­ρειών σε πα­ρά­γο­ντες του ελ­λη­νι­κού δη­μό­σιου βίου, ήταν ο Μι­χά­λης Χρι­στο­φο­ρά­κος ο οποί­ος δεν κα­τέ­στη τε­λι­κά δυ­να­τόν να λο­γο­δο­τή­σει στην Ελ­λη­νι­κή Δι­καιο­σύ­νη. Η κυ­βέρ­νη­ση Πα­παν­δρέ­ου, το 2010 επέ­δει­ξε όλο το εύρος της απαι­τού­με­νης πο­λι­τι­κής βού­λη­σης και διε­ρεύ­νη­σε δι’ Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής την υπό­θε­ση. Οι 5μηνες ερ­γα­σί­ες της Επι­τρο­πής, θυ­μί­ζω, απο­κά­λυ­ψαν πρό­σω­πα που ει­σέ­πρα­ξαν πα­ρά­νο­μο χρήμα και τα οποία με βάση τις έρευ­νες και τα ευ­ρή­μα­τα της Εξε­τα­στι­κής αυτής Επι­τρο­πής, θα λο­γο­δο­τή­σουν στην Ελ­λη­νι­κή Δι­καιο­σύ­νη με την κα­τη­γο­ρία της νο­μι­μο­ποί­η­σης εσό­δων από πα­ρά­νο­μη δρα­στη­ριό­τη­τα.

Πώς σχο­λιά­ζε­τε τις ανα­κοι­νώ­σεις περί έναρ­ξης έρευ­νας προ­κει­μέ­νου να απο­δο­θούν ευ­θύ­νες για το μνη­μό­νιο;

Είναι ευ­πρόσ­δε­κτη οποια­δή­πο­τε έρευ­να. Ωστό­σο, είναι του­λά­χι­στον πε­ρί­ερ­γη η επι­λε­κτι­κή διά­θε­ση για έρευ­να που επι­δει­κνύ­ουν τα κυ­βερ­νώ­ντα κόμ­μα­τα, καθώς ‘’χο­ρη­γούν’’ ασυ­λία στην κύρια και φα­νε­ρά υπεύ­θυ­νη κυ­βέρ­νη­ση που έστρω­σε ολο­κλη­ρω­τι­κά τον δρόμο προς το μνη­μό­νιο. Και αυτή είναι η κυ­βέρ­νη­ση Κα­ρα­μαν­λή. Εκεί είναι η ρίζα του κακού και εκεί έχουν χρέος οι προ­ο­δευ­τι­κές και δη­μο­κρα­τι­κές δυ­νά­μεις να στρέ­ψουν τις έρευ­νές τους. Ή και εκεί. Θα θυ­μί­σου­με στην πα­ρού­σα κυ­βέρ­νη­ση, μια και τώρα δίνει τη μάχη της δια­πραγ­μά­τευ­σης όπως τη δί­να­με εμείς κά­πο­τε, ότι τότε εμείς εί­χα­με να αντι­με­τω­πί­σου­με το έλ­λειμ­μα αξιο­πι­στί­ας που μας κλη­ρο­δό­τη­σε η κυ­βέρ­νη­ση των Κα­ρα­μαν­λή και Παυ­λό­που­λου με την στα­τι­στι­κή λα­θρο­χει­ρία όπως την ονο­μα­τί­ζει το ίδιο το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο. Επί­σης, ένα οι­κο­νο­μι­κό έλ­λειμ­μα, 36 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων. Αντί­θε­τα, η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση, χάρη στις υπερ­προ­σπά­θειες τις δικές μας, τότε, κά­θε­ται στο τρα­πέ­ζι των συ­νο­μι­λιών έχο­ντας να επι­δεί­ξει αν μη τι άλλο, δη­μό­σιο πλε­ό­να­σμα στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, έστω και μικρό. Εκτός αυτού, έχει την άνεση να διεκ­δι­κεί δι­καιω­μα­τι­κά και μέσα σε ένα πλαί­σιο θε­σμι­κό, το οποίο στο ’10 δεν υπήρ­χε και ο Πα­παν­δρέ­ου έδινε άνι­σες μάχες για να το απο­κτή­σει και μπο­ρέ­σει να χρη­μα­το­δο­τη­θεί η χώρα.

Ποια θα είναι από εδώ και στο εξής η πο­ρεία του ΚΙ­ΔΗ­ΣΟ; Πώς θα συ­ντα­χθούν οι ορ­γα­νώ­σεις στην πε­ρι­φέ­ρεια;

Το κί­νη­μά μας, θα πο­ρευ­τεί πάντα με βάση τις αξίες που υπη­ρέ­τη­σε ο Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου. Αυτές οι αξίες είναι ο αγώ­νας για δια­φά­νεια και η σύ­γκρου­ση με χρό­νιες πα­θο­γέ­νειες που πρι­μο­δο­τού­σαν επί μα­κρόν, την φο­ρο­δια­φυ­γή, τον πα­ρά­νο­μο πλου­τι­σμό και ανα­ξιο­κρα­τία. Αυτά δεν είναι λόγια. Τα απο­δεί­ξα­με, τότε, με μια σειρά μέ­τρων ανά­λο­γα με αυτά που σας ανέ­φε­ρα σε προη­γού­με­νη ερώ­τη­ση. Δυ­στυ­χώς, τότε, εί­χα­με τους πά­ντες απέ­να­ντί μας και δεν μπο­ρέ­σα­με να φέ­ρου­με σε πέρας το έργο μας. Το κί­νη­μά μας, ξε­κι­νά­ει από κει που διε­κό­πη αυτή η ση­μα­ντι­κή δου­λειά. Ήδη έχου­με ξε­κι­νή­σει τις πε­ριο­δεί­ες και τις συ­ζη­τή­σεις σε όλη την Ελ­λά­δα και ορ­γα­νώ­νου­με τη δη­μιουρ­γία ενός πλαι­σί­ου που θα αγκα­λιά­σει όλη την πε­ρι­φέ­ρεια. Σας πλη­ρο­φο­ρώ με βε­βαιό­τη­τα, ότι τα μη­νύ­μα­τα που μας επι­στρέ­φο­νται από τον κόσμο, είναι ελ­πι­δο­φό­ρα και συ­νι­στούν κί­νη­τρα για τον πε­ραι­τέ­ρω αγώνα προ­κει­μέ­νου το κί­νη­μα να γίνει με­γά­λο κάτι για το οποίο είμαι βέ­βαιος και μά­λι­στα πολύ σύ­ντο­μα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.