ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαλλαγή τήρησης βιβλίων για αγρότες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
αγροτισσα

Στην απαλ­λα­γή αγρο­τών από την υπο­χρέ­ω­ση τή­ρη­σης βι­βλί­ων με βάση ορι­σμέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις προ­χώ­ρη­σε το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών.

Σε από­φα­ση που υπέ­γρα­ψε η Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­ας Δη­μο­σί­ων Εσό­δων κα Κα­τε­ρί­να Σαβ­βα­ΐ­δου προ­βλέ­πε­ται, με­τα­ξύ άλλων, ότι απαλ­λάσ­σο­νται από την ενη­μέ­ρω­ση βι­βλί­ων όσοι υπερ­βαί­νουν τα όρια υπα­γω­γής στο κα­νο­νι­κό κα­θε­στώς ΦΠΑ αλλά:

α) τα ακα­θά­ρι­στα έσοδα από την πώ­λη­ση αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων πα­ρα­γω­γής τους και την πα­ρο­χή αγρο­τι­κών υπη­ρε­σιών δεν υπερ­βαί­νουν το ενά­μι­ση εκα­τομ­μύ­ριο (1.500.000) ευρώ,

β) τα λο­γι­στι­κά στοι­χεία τη­ρού­νται με τάξη και πλη­ρό­τη­τα ώστε να εκ­πλη­ρού­νται με ορ­θό­τη­τα οι φο­ρο­λο­γι­κές ή άλλες υπο­χρε­ώ­σεις του υπό­χρε­ου και να διευ­κο­λύ­νε­ται η διε­νέρ­γεια οποιου­δή­πο­τε ελέγ­χου, και

γ) δεν ασκεί­ται άλλη δρα­στη­ριό­τη­τα, για την οποία υπάρ­χει υπο­χρέ­ω­ση τή­ρη­σης βι­βλί­ων.

2. Όσοι αγρό­τες − φυ­σι­κά πρό­σω­πα του κα­νο­νι­κού κα­θε­στώ­τος Φ.Π.Α. δεν ασκή­σουν την επό­με­νη δια­χει­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο την αγρο­τι­κή τους εκ­με­τάλ­λευ­ση ούτε δι­καιού­νται να λά­βουν δι­καιώ­μα­τα ενιαί­ας ενί­σχυ­σης, δεν υπο­χρε­ού­νται σε τή­ρη­ση βι­βλί­ων και έκ­δο­ση στοι­χεί­ων.

Στην πε­ρί­πτω­ση που μέχρι το τέλος της προη­γού­με­νης δια­χει­ρι­στι­κής πε­ριό­δου δεν προ­κύ­πτει το ύψος των δι­καιω­μά­των ενιαί­ας ενί­σχυ­σης, λαμ­βά­νε­ται υπόψη το ποσό της προ−προη­γού­με­νης δια­χει­ρι­στι­κής πε­ριό­δου.

Επί με­τα­βί­βα­σης δε, των δι­καιω­μά­των ενιαί­ας ενί­σχυ­σης εντός της προ­βλε­πό­με­νης προ­θε­σμί­ας, η υπο­χρέ­ω­ση για τή­ρη­ση λο­γι­στι­κών αρ­χεί­ων (βι­βλί­ων και στοι­χεί­ων) κα­τα­λαμ­βά­νει τους αγρό­τες με ενα­πο­μεί­να­ντα δι­καιώ­μα­τα ενιαί­ας ενί­σχυ­σης πάνω από το προ­βλε­πό­με­νο όριο των πέντε χι­λιά­δων (5.000) ευρώ.

Επί­σης η από­φα­ση προ­βλέ­πει ότι:

Απαλ­λάσ­σο­νται από το φο­ρο­λο­γι­κό έτος (πε­ρί­ο­δο) 2015 και εφε­ξής μόνο από την ενη­μέ­ρω­ση λο­γι­στι­κών αρ­χεί­ων (βι­βλία) οι πολύ μι­κρές οντό­τη­τες της πα­ρα­γρά­φου 2.γ του άρ­θρου 1 του Ν. 4308/2014 οι οποί­ες:

1. Είναι ατο­μι­κές επι­χει­ρή­σεις (φυ­σι­κά πρό­σω­πα) που πω­λούν αγαθά ή προ­σφέ­ρουν υπη­ρε­σί­ες, απο­κλει­στι­κά από στα­θε­ρά ση­μεία μετά από άδεια των αρ­μό­διων υπη­ρε­σιών, με εξαί­ρε­ση τις λαϊ­κές αγο­ρές και τα πα­ζά­ρια.

Στην απαλ­λα­γή της πα­ρα­γρά­φου αυτής εντάσ­σο­νται, εν­δει­κτι­κά και όχι πε­ριο­ρι­στι­κά, οι στιλ­βω­τές υπο­δη­μά­των καθώς και οι πω­λη­τές κου­λου­ριών, ψη­μέ­νων κα­λα­μπο­κιών, κά­στα­νων, ξηρών καρ­πών, κα­ρύ­δας ή άλλων αγα­θών, που πω­λού­νται ή προ­σφέ­ρο­νται.

2. Είναι ατο­μι­κές επι­χει­ρή­σεις (φυ­σι­κά πρό­σω­πα) που απαλ­λάσ­σο­νται από το Φ.Π.Α. λόγω ύψους ακα­θα­ρί­στων εσό­δων σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του άρ­θρου 39 του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄) με εξαί­ρε­σή τους εκ­με­ταλ­λευ­τές ΤΑΞΙ, τα πρα­τή­ρια υγρών καυ­σί­μων και τους πω­λη­τές πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης.

3. Είναι ατο­μι­κές επι­χει­ρή­σεις (φυ­σι­κά πρό­σω­πα) − πλα­νό­διοι λια­νο­πω­λη­τές λα­χεί­ων.

4. Είναι οντό­τη­τες που εντάσ­σο­νται στο ει­δι­κό κα­θε­στώς κατ΄ απο­κο­πή κα­τα­βο­λής του Φόρου Προ­στι­θέ­με­νης Αξίας, σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του άρ­θρου 40 του Ν. 2859/2000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.