Ειδήσεις

Αυξήθηκαν κατά 6,6% οι εξαγωγές τον Νοέμβριο λόγω πτώσης του ευρώ

 

Αύξηση για δεύτερο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο κατέγραψαν οι εξαγωγές, με την ώθηση να δίνεται κυρίως από τη συνέχιση της υποχώρησης του ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, αν και σε μικρότερο βαθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες το ευρώ κατέγραψε χαμηλό εννέα ετών. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές του Νοεμβρίου 2014 που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 2.318,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.175,5 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση των εξαγωγών ήταν οριακή, κατά 0,9%.

Βεβαίως, λόγω της πτωτικής πορείας που είχαν οι εξαγωγές το προηγούμενο διάστημα, το πρόσημο για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 παραμένει αρνητικό, παρά την αύξηση των εξαγωγών που καταγράφηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 διαμορφώθηκε σε 24.880,6 εκατ. ευρώ έναντι 25.462,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σημειώνοντας μείωση 2,3%. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εξαγωγών στο ενδεκάμηνο είναι 1,5%.

Αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται τόσο προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά 10,6%, όσο και προς τις τρίτες χώρες, κατά 3,1%. Σημειώνεται εδώ ότι μεταξύ των δέκα κυριότερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και επομένως οι ελληνικές εξαγωγές ευνοούνται από την υποχώρηση του ευρώ. Πρόκειται για τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στους δέκα κυριότερους προορισμούς περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές αγορές μη μέλη της Ε.Ε., όπως η Τουρκία, χώρα όπου κατευθύνονται τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα, η Αίγυπτος, καθώς και οι ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την άνοδο των εξαγωγών, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χρ. Σακελλαρίδη τόνισε: «Η άνοδος των εξαγωγών κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου αποτελεί ταυτόχρονα παρακαταθήκη αλλά και σηματωρό εξελίξεων για το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί επιβεβαιώνει ότι η πραγματική οικονομία αντιδρά άμεσα σε φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως η ενίσχυση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, ως μέσου αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά. Αυτή η θετική αντίδραση αποδεικνύει ότι στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι εφικτή η οικονομική ανάπτυξη, όταν παράλληλα με τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα εφαρμόζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Οι εισαγωγές, αντιθέτως, κατέγραψαν μείωση κατά 0,8% τον Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013 και κατά 3,3% εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

http://www.kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου