Τοπικές Ειδήσεις

Διεθνής αναγνώριση, σε ανώτατο επίπεδο, του έργου της Ροδιακής Ακαδημίας για το δίκαιο της θάλασσας

Την 9η Δεκεμβρίου 2021 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμά της με αριθ. A/RES/76/72 με αντικείμενο τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη και το δίκαιο που ρυθμίζει τη χρήση τους (https://undocs.org/en/A/76/L.20), αναγνώρισε με ικανοποίηση («Recognizes with appreciation») τη σημαντική συμβολή στην επιμόρφωση και εξειδίκευση στο δίκαιο της θάλασσας της Ροδιακής Ακαδημίας που από το 1996 διοργανώνει στη Ρόδο το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου σε μια διεθνή συνεργασία με άλλα έξι σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού: το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (University of Virginia School of Law, ΗΠΑ), το Ίδρυμα Max Planck για τη Διεθνή Ειρήνη και το Κράτος Δικαίου (the Max Planck Foundation for International Peace and the Rule of Law, Γερμανία), Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας (the Netherlands Institute for the Law of the Sea) του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, το Ινστιτούτο του Δικαίου της Θάλασσας της Ισλανδίας (Law of the Sea Institute of Iceland), το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (the Centre for International Law of the National University of Singapore) και (από το 2021) τη Σχολή Επιστημών της Θάλασσας και Μηχανικής των Ωκεανών του Πανεπιστημίου του New Hampshire, Η.Π.Α. (School of Marine Science and Ocean Engineering).

Ως συνεργαζόμενοι χορηγοί στη Ροδιακή Ακαδημία συμμετέχουν επίσης: το κορεατικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας (the Korea Maritime Institute) καθώς και Εθνικό Κέντρο για τη Θάλασσα και το Ναυτικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (the Ankara University National Center for the Sea and Maritime Law).

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, η Ροδιακή Ακαδημία προσφέρει στη Ρόδο κάθε χρόνο ένα «εξέχον» πρόγραμμα τριών εβδομάδων στο δίκαιο της θάλασσας και σε θέματα διαχείρισης των θαλασσών και των ωκεανών του πλανήτη, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα 998 φοιτητές από περισσότερες από 120 χώρες.

Σημειωτέον ότι στην Ακαδημία έχουν μέχρι σήμερα πολλοί δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας καθώς επίσης και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας Albert J. Hoffmann (Νότια Αφρική) καθώς και οι διατελέσαντες πρόεδροι του, Thomas Mensah (Γκάνα), Dolliver Nelson (Γρενάδα), Rüdiger Wolfrum (Γερμανία), José Louis Jesus (Πράσινο Ακρωτήριο), Vladimir Golitsyn (Ρωσία) και Jin-Hyun Paik (Κορέα) όπως και ο (μακροβιότερος) πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης Hisashi Owada (Ιαπωνία).

Ως προς τον αριθμό των μέχρι σήμερα αποφοίτων της Ακαδημίας, αυτός είναι πράγματι εντυπωσιακός, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται, στη συντριπτική πλειοψηφία, για πανεπιστημιακούς, στελέχη υπουργείων και διπλωμάτες όπως και στελέχη διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου επίσης σε σημαντικό αριθμό εθνικών αντιπροσωπειών συναντά κανείς απόφοιτους της Ροδιακής Ακαδημίας. Και είναι σημαντικό για τη Ρόδο αλλά και τη χώρα μας να διαπιστώνει κανείς από τις αναρτήσεις των αποφοίτων της Ροδιακής Ακαδημίας στη σελίδα που δημιούργησε το Ινστιτούτο Αιγαίου στο facebook: https://www.facebook.com/groups/180882795330136, ότι ακόμη και μετά την πάροδο πολλών χρόνων από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συνεχίζουν να μιλούν για τη μοναδική εμπειρία της φοίτησής τους στη Ροδιακή Ακαδημία σε συνδυασμό με τη γνωριμία τους με την υπερτρισχιλιετή ιστορία της Ρόδου, τις ομορφιές της πόλης και του νησιού, την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα αλλά και την ελληνική φιλοξενία. Με βάση τα παραπάνω, μπορεί να λεχθεί πράγματι ότι η 26ετής μέχρι σήμερα λειτουργία της Ροδιακής Ακαδημίας έχει καθιερώσει τη Ρόδο και ως διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς στα θέματα του δικαίου της θάλασσας.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε και τον Περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκο, να θέσει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τη σύνοδο της Ροδιακής Ακαδημίας 2022

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου