Υπό τον φόβο χιλιάδων νέων προσφυγών στα δικαστήρια, εξετάζεται σοβαρά η διεξαγωγή και νέας πιλοτικής δίκης, αυτή τη φορά για τις περικοπές σε επικουρικές και την κατάργηση δώρων και επιδομάτων. Το σκεπτικό της κυβέρνησης.

Τη λύση της εκ νέου προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά για τις περικοπές του 2012 σε επικουρικές συντάξεις, δώρα και επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Παράλληλα σχεδιάζει την επίσπευση των πληρωμών για τις κύριες, ακόμη και τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ήδη στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν τη σχετική υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις πληρωμών ανά ταμείο.

Υπό το έντονο βάρος νέων προσφυγών στη δικαιοσύνη από χιλιάδες συνταξιούχους που έμειναν εκτός αναδρομικών επιστροφών ή που υποχρεώνονται να λάβουν αναδρομικά 11 μηνών μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερης πιλοτικής δίκης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το βασικό επιχείρημα άλλωστε της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ ήταν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ούτε και αυτές σε δώρα και επιδόματα.

Για το θέμα των κύριων συντάξεων, που  σύμφωνα με την κυβέρνηση αποφάνθηκε το Δικαστήριο, ήδη ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει την εφάπαξ επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα  κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός του Σεπτεμβρίου, εν αναμονή και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου, να υπάρξει αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι τα ποσά να καταβληθούν εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση, σε μια δύσκολη περίοδο εν μέσω και του δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση για δεύτερη πιλοτική δίκη φαίνεται πως είναι ειλημμένη, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) έρχεται «τσουνάμι» αγωγών από χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στα δικηγορικά γραφεία το ενδιαφέρον από την πλευρά των συνταξιούχων είναι έντονο και ήδη, καθώς έχει υποπέσει στην αντίληψη των κυβερνητικών στελεχών, προκαλεί πονοκέφαλο.

Δεν είναι λίγοι βέβαια και αυτοί που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό, σπάζοντας δηλαδή το «πρόβλημα» σε δύο κομμάτια, η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και χρήμα, επιστρέφοντας τώρα τα αναδρομικά 11 μηνών σε όσους είχαν περικοπές σε κύριες συντάξεις, ήτοι σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, και αφήνοντας τα υπόλοιπα ποσά, σε δεύτερο χρόνο, μετά τη νέα πιλοτική δίκη.

Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά που έχει αποφασιστεί πως θα επιστραφούν στους συνταξιούχους είναι συνολικού ύψους  1,4 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τα ποσά των επιστροφών εκτιμάται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε 1.300-1.500 ευρώ.  Εκτός του λογαριασμού μένουν δώρα και επικουρικές, ήτοι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.

Φως σε γκρίζα σημεία της διάταξης αναμένεται μάλιστα να ρίξει η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, που ήδη καταρτίζεται στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει για παράδειγμα να διευκρινιστούν οι πραγματικοί δικαιούχοι, τι ισχύει για τους κληρονόμους σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δικαιούχοι των αναδρομικών, βάσει της διάταξης που έχει ψηφιστεί αλλά και αυτής που αναμένεται για το δημόσιο, είναι:

  • Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατοςχηρείας και αναπηρίας, που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και είχαν τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.
  • Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.
  • Οι συνταξιούχοι που είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015 και πληρώθηκαν μετά το 2016 με προσωρινές ή οριστικές συντάξεις.
  • Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.
  • Όσοι είχαν μόνον προσωρινή σύνταξη στο 11μηνο των αναδρομικών.
  • Συνταξιούχοι που εργάζονταν κατά το επίμαχο 11μηνο ή κάποιο διάστημα μέσα σε αυτό.

Πηγή  euro2day.gr

Ρούλα Σαλούρου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ