ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τέρης Χατζηιωάννου: «Πρέπει να οργανωθούμε και να μην ρίχνουμε πιστολιές στον αέρα»!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τερης Χατζηιωάννου
Πρέπει να οργανωθούμε και να μην ρίχνουμε πιστολιές στον αέρα»!

ΤΕΡΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

«Τυχόν κατάρ­γηση του ενα­πο­μεί­να­ντος προ­νο­μίου θα απο­τε­λέ­σει τερά­στιο πλήγμα στα νησιά. Όμως, πολύ φοβάμαι ότι υπό την απειλή ΦΠΑ ή πατρίδα, αναμ­φί­βολα θα επι­λέ­ξουμε το σημα­ντι­κό­τερο. Η υπόθεση είναι Casus belli και η Τ.Α. οφείλει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει όλα τα όπλα για να απο­φύ­γουμε ακόμη μια χαμένη μάχη στις τόσες του παρελ­θό­ντος και μάλιστα και σε χρόνια των παχέων αγε­λά­δων».

Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέ­ντευξή του στη «δ», ο αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­σμού κ. Τέρης Χατζη­ιω­άν­νου με αφορμή το θέμα της κατάρ­γη­σης των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών του ΦΠΑ.

«Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος σε άριστη συνερ­γα­σία με όλους τους φορείς σε κάθε επίπεδο, δου­λεύει για την υπε­ρά­σπιση του αυτο­νο­ή­του. Εξ΄ ου και η πρω­το­βου­λία του δημάρ­χου να οργα­νω­θούμε, ώστε να μην παρα­τη­ρη­θεί ότι ρίχνουμε πιστο­λιές στον αέρα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ανα­κύ­πτει το θέμα. Κατα­φέ­ραμε να κρα­τή­σουμε τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές, ζωντα­νούς, περ­νώ­ντας δια πυρός και σιδήρου μέσα από δυο μνη­μό­νια», τονίζει ο αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­σμού.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανα­νέ­ωση της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για τη Μεσαιω­νική Πόλη, ο κ. Τέρης Χατζη­ιω­άν­νου δηλώνει:

«Ο κ. Ξυδάκης βρί­σκε­ται στο νησί μας και έχουμε τη χαρά να συζη­τούμε όλα τα θέματα με ένα άνθρωπο που έχει παρελ­θόν και όχι πρό­σκαιρα ένσημα στον πολι­τι­σμό. Πιστεύ­ουμε ότι όλα θα πάνε καλά καθώς η ανα­νέ­ωση της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για τη Μεσαιω­νική Πόλη απο­τε­λεί σημαί­νουσα προ­τε­ραιό­τητα για το Δήμο της Ρόδου».

Ο αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­σμού ανα­φέ­ρε­ται και στον αγώνα που κάνει η δημο­τική αρχή για να  αλλά­ξουν πολλά στον τόπο.

Η συνέ­ντευξη του κ. Α. Χατζη­ιω­άν­νου, ανα­λυ­τικά:

Κοινό μέτωπο συγκρο­τούν οι φορείς της Ρόδου και των υπο­λοί­πων  νησιών για να μην αυξη­θούν οι συντε­λε­στές του ΦΠΑ. Ποιες, πιστεύ­ετε, πως θα είναι οι συνέ­πειες από την εφαρ­μογή του συγκε­κρι­μέ­νου μέτρου;

Προ­φα­νώς, τυχόν κατάρ­γηση του ενα­πο­μεί­να­ντος προ­νο­μίου θα απο­τε­λέ­σει τερά­στιο πλήγμα στα νησιά. Όμως, πολύ φοβάμαι ότι υπό την απειλή ΦΠΑ ή πατρίδα, αναμ­φί­βολα θα επι­λέ­ξουμε το σημα­ντι­κό­τερο.  Το ζήτημα όμως είναι γενι­κό­τερο, δεν μπορεί να περιο­ρί­ζε­ται μόνο στους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές αλλά αφορά τη συνέ­πεια του κράτους στο σύνταγμα και στην περί­φημη νησιω­τική πολι­τική που παρα­μέ­νει γράμμα κενού περιε­χο­μέ­νου. Βολευ­τή­καμε στο να εκλι­πα­ρούμε κάθε υπουργό υφυ­πουργό, παρα­τρε­χά­μενο και δεν θωρα­κί­σαμε τη νησιω­τι­κό­τητα, όπως έκαναν άλλα ευρω­παϊκά κράτη. Δεν μάθαμε από το παρά­δειγμα των Κανά­ριων Νήσων, που απεί­λη­σαν την κυβέρ­νηση και πέτυχαν μια ιδιό­τυπη οικο­νο­μική αυτο­νο­μία. Η υπόθεση είναι Casus belli και η Τ.Α. οφείλει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει όλα τα όπλα για να απο­φύ­γουμε ακόμη μια χαμένη μάχη στις τόσες του παρελ­θό­ντος και μάλιστα και σε χρόνια των παχέων αγε­λά­δων.

Θα συστρα­τευ­θεί  στην προ­σπά­θεια για να μην επι­βλη­θούν μέτρα που θα πλήξουν την τοπική οικο­νο­μία και τον του­ρι­σμό και ο Δήμος Ρόδου;

Αναμ­φι­σβή­τητα από την πρώτη στιγμή ο Δήμος σε άριστη συνερ­γα­σία με όλους τους φορείς σε κάθε επίπεδο, δου­λεύει για την υπε­ρά­σπιση του αυτο­νο­ή­του. Εξ΄ ου και η πρω­το­βου­λία του δημάρ­χου να οργα­νω­θούμε, ώστε να μην παρα­τη­ρη­θεί ότι ρίχνουμε πιστο­λιές στον αέρα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ανα­κύ­πτει το θέμα. Κατα­φέ­ραμε να κρα­τή­σουμε τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές ζωντα­νούς περ­νώ­ντας δια πυρός και σιδήρου μέσα από δυο μνη­μό­νια. Είναι το μονα­δικό θέμα στο οποίο ομο­νο­ούν οι φορείς. Είναι το τελευ­ταίο μέτρο για τη νησιω­τι­κό­τητα. Δεν θα πρέπει να φανεί πως θα το δεχθούμε και θα πάμε στο βυθό χωρίς αντί­δραση.  Χρειά­ζε­ται αγώνας και όλοι, κυρίως η πολι­τική ηγεσία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περι­στά­σεων. Είναι ευρω­παϊκό κεκτη­μένο και η Ευρώπη πρέπει να κρα­τή­σει την ψυχή της ζωντανή, υπάρχει χρόνος να δρά­σουμε.  Στο «γενναίο νέο κόσμο» που έρχεται, τίποτα δεν θα είναι δεδο­μένο. Αν όλοι κολυ­μπούν σε ένα ομοιό­μορφο οικο­νο­μικό τέλμα και τα νησιά δεν παρου­σιά­ζουν πια ενδια­φέ­ρον, τότε είναι εύκολο να αντι­κα­τα­στα­θούν από τη φυγή στην εικο­νική πραγ­μα­τι­κό­τητα.

Που βρί­σκε­ται η προ­σπά­θεια για τη διεκ­δί­κηση από την Ρόδο του τίτλου «Πολι­τι­στική Πρω­τεύ­ουσα της Ευρώπης 2021»; Τι πρέπει να προ­σέ­ξει ο Δήμος Ρόδου για να μην χάσει τη συγκε­κρι­μένη υπόθεση;

Στην συγκρό­τηση του γρα­φείου υπο­ψη­φιό­τη­τας, καθώς η αυτο­νο­μία του είναι ανα­γκαία, ώστε να μπορεί να λει­τουρ­γεί χωρίς προ­βλή­ματα. Όπως σας έχω ξαναπεί η ΠΠΕ 21, είναι ένα μεγάλο στοί­χημα για τη Ρόδο. Επι­βάλ­λε­ται μακρο­πρό­θε­σμος στρα­τη­γι­κός σχε­δια­σμός και συμ­με­τοχή όλων. Θέλω προς το παρόν να περιο­ρι­στώ σε αυτά, αλλά βεβαίως και δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως επίσης τίποτα δεν έχουμε κατα­κτή­σει. Αντι­θέ­τως η Ρόδος ήταν και είναι πάντα ευρω­παϊκή και αυτό είναι ένα μεγάλο αβαντάζ και ντι­σα­βα­ντάζ ταυ­το­χρό­νως. Η υπε­ρά­σπιση της πολι­τι­σμι­κής δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας απο­τε­λεί επι­τυ­χώς βασική αρχή, γύρω από την οποία θα στή­σουμε το ευρω­παϊκό μας ταξίδι ως υπο­ψή­φια ΠΠΕ 21. Έχουμε ευρω­παϊκή ταυ­τό­τητα θεμε­λιω­μένη πάνω στην αρχή της ετε­ρό­τη­τας, στον σεβασμό της μονα­δι­κό­τη­τας του κάθε πολι­τι­σμού και στην εκτί­μηση και την ανε­κτι­κό­τητα του δια­φο­ρε­τι­κού. Είναι προίκα, όχι όμως δια­βα­τή­ριο.

Πώς θα χει­ρι­στείτε τώρα  το θέμα της  υπο­γρα­φής προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για τη Μεσαιω­νική Πόλη στη στιγμή που ο υπουρ­γός Πολι­τι­σμού κ. Ν. Ξυδάκης ήρθε στη Ρόδο;

Ο κ. Ξυδάκης βρί­σκε­ται στο νησί μας και έχουμε τη χαρά να συζη­τούμε όλα τα θέματα με ένα άνθρωπο που έχει παρελ­θόν και όχι πρό­σκαιρα ένσημα στον πολι­τι­σμό. Πιστεύ­ουμε ότι όλα θα πάνε καλά καθώς η ανα­νέ­ωση της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για τη Μεσαιω­νική Πόλη απο­τε­λεί σημαί­νουσα προ­τε­ραιό­τητα για το Δήμο της Ρόδου.

Ποια είναι τα μέτρα που τελικά χρειά­ζε­ται η Μεσαιω­νική Πόλη για να υπάρχει τάξη; Δεί­χνουν τον απαι­τού­μενο σεβασμό στους κανο­νι­σμούς  κάτοι­κοι και επι­χει­ρη­μα­τίες της περιο­χής;

Η «σκλη­ρο­πυ­ρη­νική» πολι­τική τακτική λέει: «θα επι­διώ­ξουμε το άριστο με όλες μας τις δυνά­μεις και μετά θα το δώσουμε στο κοινό». Όμως στην Μεσαιω­νική Πόλη χρειά­ζε­ται ακόμη να κυλήσει νερό στο αυλάκι. Η φιλο­σο­φία της δημο­τι­κής αρχής είναι ότι είμαστε υπέρ της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Όχι όμως της ασυ­δο­σίας. Υπάρ­χουν και θα υπάρ­χουν εντά­σεις ανάμεσα στους δύο τομείς (δήμος- έμποροι) είναι σε ένα βαθμό ανα­πό­φευ­κτες, όμως ταυ­τό­χρονα γίνεται αντι­λη­πτή και στις δύο πλευρές η ανάγκη για συνερ­γα­σία. Σε πρώτο στάδιο πρέπει να αντι­με­τω­πί­σουμε τις υπερ­βο­λές τις ακρό­τη­τες στην συμπε­ρι­φορά κάποιων κακών επαγ­γελ­μα­τιών που πλη­ρώ­νουν και οι υπό­λοι­ποι. Κυρίως δε, να συνει­δη­το­ποι­ή­σουμε ότι η Μεσαιω­νική Πόλη είναι η δύναμη πυρός του νησιού μας.

Είναι εκείνο το στοι­χείο που κάνει την διαφορά. Η ιδιαι­τε­ρό­τητα προ­φα­νώς δημιουρ­γεί καθε­στώς ανι­σο­νο­μίας. Οι κάτοι­κοι γνω­ρί­ζουν που ζουν και αυτο­πε­ριο­ρί­ζο­νται. Αυτό όμως δυστυ­χώς δεν συμ­βαί­νει από μερίδα επαγ­γελ­μα­τιών που βλέπουν και αντι­με­τω­πί­ζουν την Μεσαιω­νική Πόλη ως «μαγαζί γωνία». Βιώ­νουμε περίοδο κρίσης και χρειά­ζε­ται να είμαστε όλοι εγκρα­τείς, αλλά η κρίση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για την ισο­πέ­δωση ενός μνη­μείου παγκό­σμιας πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς.

Που βρί­σκε­ται η προ­σπά­θεια για την επι­σκευή του Εθνικού Θεάτρου; Έχουν βρεθεί όλα τα  κον­δύ­λια  που χρειά­ζο­νται για την επι­σκευή του κτηρίου;

Το Εθνικό θέατρο απο­τε­λεί κορυ­φαίο κεφά­λαιο για το τόπο. Γίνο­νται σταθερά και μελε­τη­μένα πλέον βήματα. Μετά την ολο­κλή­ρωση των προ­με­λε­τών και των ορι­στι­κών μελετών βρι­σκό­μα­στε στην προ­ώ­θηση της προ­κή­ρυ­ξης για την εκπό­νηση των μελετών εφαρ­μο­γής και των τευχών δημο­πρά­τη­σης. Η αρμόδια υπη­ρε­σία εργά­ζε­ται ώστε να αξιο­ποι­ή­σουμε ένα από τα τελευ­ταία χρη­μα­το­δο­τικά μέσα που δια­θέ­τουμε ως περιοχή με την ένταξή του Εθνικού Θεάτρου στο Περι­φε­ρειακό Επι­χει­ρη­σιακό Πρό­γραμμα (ΠΕΠ) 2014-2020. Όμως ας είμαστε ειλι­κρι­νείς, στην καλύ­τερη των περι­πτώ­σεων λόγω της γρα­φειο­κρα­τίας και των διεθνών δια­γω­νι­σμών που προ­βλέ­πο­νται, εργο­λά­βος στο Εθνικό θα μπει μετά από δυο και πλέον χρόνια. Όσο μεγα­λύ­τερο πολι­τι­στικό ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει η Ρόδος, τόσο περισ­σό­τερο γίνεται πόλος έλξης επι­σκε­πτών από άλλες χώρες και περιο­χές.

Πώς απο­τι­μάτε τη μέχρι τώρα πορεία της δημο­τι­κής αρχής καθώς και εξαι­τίας των πολι­τι­κών εξε­λί­ξεων τα οικο­νο­μικά περι­θώ­ρια στε­νεύ­ουν;

Γίνο­νται σημα­ντικά βήματα. Γίνο­νται τομές σε ένα μεγάλο οργα­νι­σμό, τομές που σύντομα θα φανούν και στην καθη­με­ρι­νό­τητα, αλλά και μακρο­πρό­θε­σμα στον τόπο. Αλλά­ζουν πολλά χωρίς θόρυβο.  Τίποτα δεν είναι εύκολο.  Όμως θυμίζω ότι αυτή η δημο­τική αρχή βρέθηκε δέσμια της δικα­στι­κής εμπλο­κής (εκλογών) και βέβαια χωρίς πόρους μετά την απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ. Ωστόσο, έχουμε την βούληση να περ­πα­τή­σουμε, έχουμε την στήριξη και την ώθηση του δήμαρ­χου να κινη­θούμε ακόμη πιο γρήγορα και απο­τε­λε­σμα­τικά. Το στίγμα της δημο­τι­κής αρχής θα είναι ορατό παρά πολύ σύντομα και απόλυτα ξεκά­θαρο το 2016.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον τομέα του πολι­τι­σμού και που βρί­σκο­νται οι προ­σπά­θειες για την δια­σύν­δεσή του με τον του­ρι­σμό;

Οι έννοιες του­ρι­σμός και πολι­τι­σμός είναι «αδιαί­ρε­τες». Η εργα­λειο­ποί­ηση του πολι­τι­σμού ως όχημα για την του­ρι­στική ανά­πτυξη και προβολή απο­τε­λεί στις μέρες μας βασική προ­τε­ραιό­τητα της δημο­τι­κής αρχής του Φ. Χατζη­διά­κου. Φιλο­σο­φία μας και αυτό θα φανεί και μέσα από την πρόταση της ΠΠΕ 21 και η ανά­πλαση διά­φο­ρων παρα­γω­γι­κών χώρων και η μετα­τροπή τους σε εστίες κατα­νά­λω­σης πολι­τι­στι­κού του­ρι­σμού. Ο αντα­γω­νι­σμός μεταξύ των του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών για από­κτηση ερεί­σμα­τος στον πολι­τι­στικό του­ρι­σμό ανα­μέ­νε­ται ότι θα αυξηθεί σημα­ντικά στο εγγύς μέλλον και ότι θα ανα­δει­χθεί σε σημα­ντικό θέμα.  Ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή ανα­λο­γία μεταξύ δια­σκέ­δα­σης και πολι­τι­στι­κής ψυχα­γω­γίας δημιουρ­γεί θετικές εντυ­πώ­σεις και συναι­σθή­ματα, με μακρο­πρό­θε­σμη προ­ο­πτική, που κατα­λαμ­βά­νουν προ­νο­μιακή θέση στη μνήμη των επι­σκε­πτών του νησιού μας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.