Ειδήσεις

K. Χατζηδάκης: «Πέντε πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού»

Με ανάρτησή του στο TiK Tok, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απαντά, όπως λέει, σε όσους «μηδενίζουν τα πάντα», αναφερόμενος στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Στην ανάρτηση, με τίτλο «Πέντε πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και όποιος θέλει ας τα αμφισβητήσει», ο υπουργός σημειώνει πως ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές το 2019 και τώρα ανέβηκε στα 830 ευρώ.

@kostis_hatzidakis

5 πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και όποιος θέλει ας τα αμφισβητήσει! #tiktokgreece #fypgreece #neadimokratia

♬ πρωτότυπος ήχος – Kostis Hatzidakis

Σε 12μηνη βάση, οι μικτές αποδοχές είναι 968 ευρώ τον μήνα και οι καθαρές 823 ευρώ.

Σε σχέση με τις 22 χώρες της Ε.Ε. που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση όσον αφορά την ονομαστική αξία του μισθού. Και όσον αφορά την αγοραστική δύναμη στη 13η θέση.

«Δεν είμαστε τελευταίοι των τελευταίων»
Δεν τα σημειώνω για να πανηγυρίσω, αλλά για να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε «τελευταίοι των τελευταίων», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, σημειώνεται ακόμη ο υπουργός και προσθέτει:

Ενώ η αύξηση του πληθωρισμού από το 2019 ίσαμε το 2024 είναι σωρευτικά 16,5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. Αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο μέσος μισθός, διότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι «μπορεί να ανέβηκε ο κατώτατος, αλλά δεν ανεβαίνει ο μέσος μισθός», ήταν, με βάση τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, 1.046 ευρώ το 2019 και ανέβηκε στα 1.258 ευρώ στο τέλος του 2023. Αρκετά παραπάνω, επίσης, από τον πληθωρισμό».

Και καταλήγει σχολιάζοντας: «Ορισμένοι στην Ελλάδα έχουν το προνόμιο να λαϊκίζουν και να μηδενίζουν τα πάντα. Εμείς προσπαθούμε να κινούμαστε με σοβαρότητα. Και να ισορροπούμε ανάμεσα στις μεγάλες και υπαρκτές ανάγκες των εργαζομένων από τη μια και στις αντοχές των επιχειρήσεων από την άλλη. Νομίζω ότι η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι τα καταφέρνουμε! Και συνεχίζουμε!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου