Τοπικές Ειδήσεις

Εγκρίθηκε η τροποποίηση της Σύμβασης για το έργο των LED στο Δήμο Ρόδου και θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Mε ομόφωνη απόφαση, που έλαβε σε δια περιφοράς συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠΕ) για τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας», γνωστού και ως έργου των LED, και την τροποποίηση αυτής.
Το σχέδιο της νέας σύμβασης θα υποβληθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι αν γίνει δεκτό θα υλοποιηθεί άμεσα.
Τα μέλη της μειοψηφίας απείχαν εκ νέου από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκ μέρους της δημοτικής αρχής, όπως δήλωσαν, «συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση της διαδικασίας σύγκλησης του συλλογικού οργάνου και χρησιμοποίησης της πανδημίας κατά το δοκούν, με την συνειδητή επιλογή των «αδικαιολόγητων και προβληματικών» δια περιφοράς συνεδριάσεων, αλλοιώνοντας και περιορίζοντας κατά αυτό τον τρόπο βασικά χαρακτηριστικά των προβλεπόμενων δημοκρατικών διαδικασιών».
Υποστηρίζουν πως η «η συνεχιζόμενη αυτή πρακτική αποτελεί απόλυτη προσβολή στις αρχές της ανοιχτής δημόσιας συμμετοχής των πολιτών και κατάφωρη παραβίαση της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης γύρω από τα πολιτικά θέματα της περιοχής».
Θυμίζουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2021 είχε κάνει δεκτή εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης της συμβάσεως και έκλεισε οριστικά το θέμα της εκπτώσεως της αναδόχου, αφού διαπίστωσε συμμόρφωση στις παρατηρήσεις της, ενώ περαιτέρω έκανε δεκτό το αίτημα της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας και αναδοχής του συνολικού έργου μόνο από τον ΟΤΕ με δάνεια εμπειρία από την εταιρεία Globiled.
Η ΕΠΠΕ γνωμοδότησε ότι υπήρξε συμμόρφωση, ολοκλήρωση και επιτρεπόμενη πλέον παραλαβή των από τη σύμβαση προβλεπόμενων υπηρεσιών, προμηθειών, εργασιών κ.λπ., δηλαδή πλέον δεν υφίστανται, έχουν αρθεί και δεν πληρούνται ως ουσιώδεις παραλείψεις συμβατικών υποχρεώσεων που δικαιολογούν έκπτωση. Επί της εκκρεμούσας διαδικασίας μεταβολής σύνθεσης τού επί της παραπάνω σύμβασης αναδόχου σχήματος ως προς την αποχώρηση των δύο από τις τρεις εταιρείες-μέλη του που συμμετέχουν, έκρινε ότι δικαιολογείται να υποκατασταθεί κατά διαδοχή μόνο πλέον από την «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.», χωρίς άλλη μεταβολή.
Οι τροποποιήσεις της συμβάσεως που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή είναι οι ακόλουθες:
– Ανάδοχος καθίσταται αποκλειστικά η «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της (αρχικής) αναδόχου.
– Κατά αυτοδίκαιη συνεπαγωγή της ως άνω υποκατάστασης, οι εγγυητικές επιστολές, αντικαθίστανται με νέα στο όνομα της «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.».
– Ο μέγιστος χρόνος απόκρισης των συμβαλλομένων σε κάθε έγγραφο ορίζεται σε 30 ημέρες, από την αποδεδειγμένη παραλαβή του.
– Η αμοιβή του αναδόχου, σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, δεν δύναται να υπερβεί κατά ανώτατο όριο το συνολικό ποσό των 25.179.312,92 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
-Δεν προβλέπεται επί της επίβλεψης τρίτος ανεξάρτητος σύμβουλος, πλέον των οργάνων του κυρίου του έργου και ο ανεξάρτητος σύμβουλος που ορίστηκε στην ΣΠΥ, έχει υποχρέωση υποβοήθησης της υπηρεσίας (Ε.Π.Π.Ε.).
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Ανεξάρτητου Συμβούλου διευκρινίζεται ότι είναι απλές γνωμοδοτικές εισηγήσεις προς την Επιτροπή Παρακολούθησης & Παραλαβής του Έργου (Ε.Π.Π.Ε.), συμπεριλαμβανομένων και επί των πιστοποιητικών εξοικονόμησης ενέργειας.
-Η επαλήθευση ή τροποποίηση του τελικού λογαριασμού θα γίνεται από την Επιτροπή Παρακολούθησης & Παραλαβής του Έργου (Ε.Π.Π.Ε.).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου