Ειδήσεις

Επιστροφή Ιατρίδη στη ΝΔ βλέπει το Εθνος

Στάχτες το κόμμα του Καμμένου από τη φωτιά που άναψε
Κινούμενη άμμο θυμίζει εν πολλοίς το εσωτερικό πολλών κομμάτων, τη στιγμή που η οικονομική πραγματικότητα για τη χώρα δείχνει να αλλάζει. Η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά (βλ. Ποτάμι, ιστορικά χαμηλά για το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοκοπήσεις) θεωρείται πλέον δεδομένη, ενώ και στην Κεντροδεξιά οι εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους βουλευτές αλλά και τους ψηφοφόρους των φορέων που συναποτελούν τον συγκεκριμένο ιδεολογικό πολιτικό χώρο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» πριν από μία εβδομάδα, προετοιμάζεται εντατικά για το νέο τοπίο το οποίο φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται και οι στενοί του συνεργάτες προαναγγέλλουν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα επιβεβαιώνουν στην πράξη την ήδη ληφθείσα απόφασή του για αμφίπλευρο άνοιγμα της ΝΔ τόσο προς τον χώρο της Δεξιάς όσο και προς το λεγόμενο Παραδοσιακό Κέντρο. Το άνοιγμα αυτό θα πιστοποιηθεί και μέσα από την ένταξη προσώπων στη ΝΔ, που αποτελεί τον πυλώνα της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα και στο επίπεδο πολιτικών.
Αυτή την ώρα πάντως, στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Κεντροδεξιά είναι το κόμμα του Π. Καμμένου, το οποίο εμφανίζει έντονα σημάδια διάλυσης. Δεν είναι τυχαίο, λένε πολλοί, ότι μέσα σε δυο χρόνια έχει απολέσει το 1/4 της κοινοβουλευτικής του δύναμης και πιστεύουν ότι οι αποχωρήσεις θα έχουν συνέχεια το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ, οι ΑΝΕΛ θα «εξαφανιστούν μαζί με το… μνημόνιο, καθώς έχουν εστιάσει τον λόγο και την ουσία της ύπαρξής τους στα δύσκολα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα, στην ανάγκη προώθησης αντιδημοφιλών -πολλές φόρες- διαρθρωτικών αλλαγών». «Εξέφρασαν ένα κομμάτι της παλιάς ”λαϊκής Δεξιάς”, πόνταραν πάνω στον πόνο των Ελλήνων και τώρα που η κατάσταση ομαλοποιείται έχουν αρχίσει να φθίνουν και θα συνεχίσουν αυτή την πορεία μέχρι να εξαφανιστούν», τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει ένα μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κάτι που είχε αρχίσει να γίνεται εμφανές μετά το επεισόδιο που υπήρξε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το πολυσυζητημένο non paper για τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και εντάθηκε όταν δημοσιοποιήθηκε το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του κόμματος. Επίσης, οι αντιδράσεις του κάθε φορά που αποχωρεί ένας βουλευτής, ελάχιστα πείθουν καθώς περιορίζεται σε ένα «κυνήγι μαγισσών» ότι δήθεν πίσω από τη διαφαινόμενη διάλυση του κόμματός του κρύβονται ξένα και ντόπια κέντρα.

Γ. Νταβρής, Π. Μελάς, Μ. Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλος, Χρ. Γιαταγάνα, Ν. Σταυρόγιαννος και Γ. Κουράκος συγκαταλέγονται μεταξύ των βουλευτών που -είτε έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί είτε βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός ΑΝΕΛ- είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν νέα πολιτική στέγη στη Λ. Συγγρού. Ορισμένοι, μάλιστα, από τους προαναφερθέντες συνομιλούν ήδη με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζοντας το έδαφος για την επανένταξή τους στο κυβερνών κόμμα.
Ορόσημο για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς είναι αναμφισβήτητα οι ευρωεκλογές, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί η ταχύτητα αποσύνθεσης των ΑΝΕΛ, η πορεία του κόμματος των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη, ενώ την ίδια περίοδο θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και οι πρωτοβουλίες Σαμαρά για την αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ.
Από τώρα ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και βουλευτών που είτε έχουν παραμείνει στους ΑΝΕΛ είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και αναζητούν πολιτική στέγη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις από την πλευρά του κόμματος του κ. Καμμένου, είτε των ανεξαρτήτων, αποφεύγουν συνειδητά τις επιθέσεις κατά του κ. Σαμαρά.
Προσεκτικές κινήσεις
Η αρχή των επαφών αυτών έγινε με τον κ. Νταβρή, νυν ανεξάρτητο βουλευτή. Ο ίδιος συνομιλεί με πολλά στελέχη της ΝΔ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του έχουν μεταφέρει την εικόνα ότι είναι… καλοδεχούμενος στο κόμμα τους. Ο ίδιος μέχρι στιγμής είναι προσεκτικός στις κινήσεις του και επισήμως διαψεύδει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, είναι εμφανές ότι έχει περιορίσει την κριτική του στην κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του πρώην αρχηγού του. Επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής πολιτικής της κυβέρνησης, κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι στη ΝΔ και παράλληλα δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά αλλά με τη «σκληρή» δημοσιονομική προσαρμογή.
Με άλλα λόγια, εάν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, όπως έχει προαναγγείλει ήδη ο πρωθυπουργός, τότε η μετάβασή του στη ΝΔ θα γίνει σαφώς πιο εύκολη… Αλλωστε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ακόμη και το ψηφοδέλτιο φέρεται να έχει βρεθεί και θα είναι εκείνο της Αχαΐας. Ανάλογη περίπτωση αποτελεί ο Ι. Κουράκος, νυν ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο. Ο κ. Κουράκος ζητεί αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, κάτι που όταν συμβεί θα διευκολύνει την επιστροφή του στο κόμμα από το οποίο ξεκίνησε.
Προχωρημένες είναι οι συζητήσεις και με τον Γ. Κασαπίδη, επίσης ανεξάρτητο βουλευτή, ο οποίος μάλιστα δεν έχει καταψηφίσει κανένα από τα τελευταία δύσκολα νομοσχέδια, γεγονός που έχει εκτιμηθεί από την ηγεσία της ΝΔ. Οπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Κασαπίδης θα είναι πιθανότατα ο πρώτος που θα επισημοποιήσει την επανένταξή του στο κυβερνών κόμμα. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Ν. Σταυρογιάννης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου Λαμίας. Εάν εκλεγεί, τότε προφανώς και θα αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι πληροφορίες τον εμφανίζουν να επανεντάσσεται στη ΝΔ. Για την Μαρία Κόλλια, υπήρξαν και κατά το παρελθόν φήμες περί επιστροφής της στη ΝΔ, τις οποίες όμως η ίδια είχε διαψεύσει. Παραμένει μέχρι στιγμής στους ΑΝΕΛ και στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, αξίωμα που καθιστά πιο δύσκολη τη μετακίνηση της. Ωστόσο, η ίδια ουδέποτε συγκρούσθηκε με τη βάση της ΝΔ, είτε στην εκλογική της περιφέρεια είτε γενικότερα, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με πολλούς συναδέλφους της από το κόμμα από το οποίο ξεκίνησε. Η Μίκα Ιατρίδη, που είναι από τις πιο σοβαρές επικοινωνιακές παρουσίες των ΑΝΕΛ επίσης αποφεύγει τις μετωπικές επιθέσεις στη ΝΔ και στον πρωθυπουργό.
Επιλέγει να αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής και να επικρίνει τα αντιδημοφιλή μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά των ΑΝΕΛ και φροντίζει να έχει μια σαφώς διακριτή παρουσία. Η ΝΔ θα την ήθελε στα Δωδεκάνησα, όπου το κυβερνών κόμμα έχει σημαντικές αδυναμίες και η πρόταση μπορεί να προκύψει όταν υπάρξει η αλλαγή πολιτικής που ζητεί και η συγκεκριμένη βουλευτής.
Για τον μετριοπαθή Π. Μελά, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη λόγω της θέσης που έχει στον κομματικό μηχανισμό των ΑΝΕΛ. Ο γιος του, Γιάννης, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει τον προπομπό της επιστροφής του στη ΝΔ.
Σε αυτά τα ονόματα θα πρέπει να προστεθούν και οι προσφάτως αποχωρήσαντες από τους ΑΝΕΛ βουλευτές κ. Γιαταγάνα και Γιοβανόπουλος, οι οποίοι -μετά δε και τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος τους από τον ίδιο τον κ. Καμμένο, περί προδοσίας, αποστασίας κ.λπ.- είναι αδύνατον πλέον να επιστρέψουν στο κόμμα από το οποίο ξεκίνησαν. Σε κάθε περίπτωση, για τους δυο αυτούς βουλευτές απαιτείται χρόνος προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους στην πολιτική και να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Οι ευρωεκλογές
Καθοριστικό για τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Καμμένου θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εάν, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, συνεχίζεται η κάμψη τότε πιο εύκολα και πιθανόν πιο γρήγορα να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις που θα εντείνουν το πρόβλημα.
Σε αυτό θα συντείνει και η αλλαγή πολιτικής που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, γεγονός που θα τους αφαιρέσει κάθε δυνατότητα κρίσης, με δεδομένο ότι έχουν επιλέξει ένα μόνον πεδίο πολιτικής δράσης: το μνημόνιο. Είναι βέβαιον ότι ο κ. Καμμένος θα επιμείνει ότι σκοτεινά κέντρα και συμφέροντα απεργάζονται τη διάλυση του κόμματός του, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι μπορεί πλέον να πείσει όχι μόνον τους ψηφοφόρους αλλά και τους ίδιους του βουλευτές του…
Φυλλορροούν
Ανοιξαν την πόρτα της εξόδου 92 στελέχη
Μετά τους βουλευτές είχαμε και μαζική αποχώρηση στελεχών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Δεκάδες στελέχη ανακοίνωσαν προχθές την αποστασιοποίησή τους. Σε επιστολή τους τα 92 πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ χαρακτηρίζουν κάκιστες τις επιλογές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρονται σε «χωρίς τελειωμό κατρακύλα» αλλά και σε παλινωδίες της ηγεσίας για πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και δέσιμο του κόμματος στο άρμα των νεοφιλελεύθερων-συντηρητικών του Κάμερον. «Εμείς φτιάξαμε Κίνημα και εσείς το καταντήσατε κόμμα και μάλιστα με τακτικές και αντιλήψεις ολόιδιες με εκείνες που θέλαμε να πολεμήσουμε», γράφουν στην επιστολή τους και προσθέτουν ότι «όσοι προσπάθησαν να ανακόψουν αυτήν την πορεία δέχθηκαν μομφές, ύβρεις και περιθωριοποιήθηκαν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου