Ειδήσεις

Υπουργοί και αντιπολίτευση κατά Ξυδάκη για τη δραχμή – Επιμένει ο ίδιος

Σε νέα του δήλωση τα κάνει χειρότερα καθώς λέει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει γιατί «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε σε βάρος του λαού» – Τσιρώνης: Θα μας έπαιρνε η Γερμανία μπιρ παρά – Βέττας: Δεν είναι καν πολιτική άποψη αυτό – Κουμουτσάκος: Στρώνουν χαλί δραχμής – Λοβέρδος: Απολύτως επικίνδυνες δηλώσεις

Την ώρα που τόσο υπουργοί της κυβέρνησης όσο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν σφόδρα για τη δήλωση Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του τα κάνει… χειρότερα καθώς επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει γιατί «γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού».

Ο κ. Ξυδάκης επανέφερε μάλιστα το θέμα που είχε θίξει το καλοκαίρι του 2016 παρά την ξεκάθαρη δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το αν σκέφτηκε να βάλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ότι «ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα. Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ. Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση, επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όση έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας».

Στη νέα του δήλωση ο Νίκος Ξυδάκης επιμένει ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση αν και προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή».

«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στη δήλωσή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα διευκρινιστική δήλωση του κ. Ξυδάκη έχει ως εξής:

Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά — ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015 .

Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τον αδειάζουν Τσιρώνης-Βέττας
Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς -όπως σημείωσε- κάτι τέτοιο ωφελεί μόνον τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά».

Ακόμα πιο μεγαλοπρεπές ήταν το «άδειασμα» από το συνάδελφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα.

Όπως είπε η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά «δεν είναι καν πολιτική άποψη».

«Το να θεωρούμε εμείς ότι η λύση είναι η δραχμή είναι τουλάχιστον αφελές» είπε ο κ. Βέττας υποστηρίζοντας ότι η δραχμή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η επιστροφή στην εθνική νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «η ευθύνη βαραίνει τον κάθενα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν πρέπει να πάμε και στην άλλη λογική να μη λέει κανείς ότι θέλει αλλά σε στιγμές που θέλει ψυχραιμία πρέπει να προσέχουμε».
Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Εντονες οι αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση. «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».

«Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου