Ρεπορτάζ

Εχει αυξηθεί στη Ρόδο η ζήτηση σε καυσόξυλα

Με τις πρώτες βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας στη Ρόδο άρχισε η ζήτηση για καυσόξυλα ως εναλλακτικός αλλά και φθηνός τρόπος θέρμανσης, αφού οι λογαριασμοί ρεύματος «ζαλίζουν» και η χρήση ενεργοβόρων συσκευών καθίσταται σχεδόν απαγορευτική.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση για καυσόξυλα στη Ρόδο έχει αυξηθεί. Ο μέχρι πρότινος πάντως καλός καιρός ήταν «σύμμαχος» των Ροδιτών που σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, έφτασε σχεδόν Δεκέμβριος για να πέσει η θερμοκρασία και ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να βάλουν νωρίτερα το χέρι στην τσέπη για θέρμανση.
Ωστόσο και φέτος, ανησυχία προκαλεί η αυξημένη ζήτηση για καυσόξυλα καθώς ελλοχεύει κίνδυνος για έκρηξη της παράνομης υλοτομίας που θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στον λαβωμένο από τις πυρκαγιές δασικό πλούτο της Ρόδου.
Τζάκια – ενεργειακά και μη- ξυλόσομπες και σόμπες Pellet, βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των Ροδίων με τα καταστήματα να ξεπουλούν, ειδικά κατά την «Black Friday» και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες να καλύπτουν τα κενά της τοπικής αγοράς. Την ίδια ώρα που όσοι πωλούν καυσόξυλα… τρέχουν και δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός πόλεως Ρόδου.
Τζάκια που μέχρι πρότινος ήταν μόνο διακοσμητικά πλέον με τις πρώτες βροχές γίνονται η βασική πηγή θέρμανσης, ξυλόσομπες παίρνουν ξανά τη θέση τους μέσα στο σπίτι και σόμπες Pellet επιστρατεύονται προς εξοικονόμηση ρεύματος, αφού η αγορά καυσόξυλων και pellet παραμένει ο πιο οικονομικός τρόπος παρά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές σε σχέση με πέρυσι.
Η μεγάλη έκρηξη στις ανάγκες για καυσόξυλα οδηγεί στα δάση όμως και τους ασυνείδητους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι δεν διαθέτουν άδεια για υλοτομία, εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις και τις ανάγκες, θανατώνουν δέντρα για εμπορική εκμετάλλευση με τον κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβες στους δασικούς πνεύμονες της Ρόδου που θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να επουλωθούν.
Η παράνομη υλοτομία δυστυχώς είναι διαχρονικό φαινόμενο, όμως ήδη από πέρυσι που η ενεργειακή κρίση και οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος τίναξαν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καταγράφεται εκτίναξη στη ζήτηση για καυσόξυλα γι’ αυτό και εκδίδονται συνεχώς άδειες για την κάλυψη ατομικών αναγκών από την Δασική Υπηρεσία, με προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Η Δασική Υπηρεσία βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να βάλει φρένο στην παράνομη υλοτομία που εξελίσσεται στα δάση της Ρόδου καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα αυξηθούν τα συμβάντα λόγω της ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να είναι από τα βασικότερα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Ηδη υπάρχουν καταγγελίες αλλά και μαρτυρίες προς την «δ» για επιτήδειους που σπεύδουν στα δάση παρανόμως με αλυσοπρίονα και φορτώνουν φορτηγά και κλούβες με πολλά από τα φορτία αυτά να καταλήγουν στο εμπόριο και μάλιστα σε ιδιαιτέρως τσιμπημένες τιμές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές η τιμή για ξύλο ελιάς κυμαίνεται από 130 με 160 ευρώ το κυβικό και το πεύκο από 100- 130 ευρώ. Οι τιμές, παρουσιάζουν κάποιες αποκλίσεις αλλά κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα.
Καμπανάκι κινδύνου
για την ρύπανση
της ατμόσφαιρας
Επιπλέον, η κατάσταση αυτή οδηγεί μαθηματικά στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα καθώς η καύση ξυλείας αποτελεί τη χειρότερη μορφή καυσίμου.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα καύσιμα, όσο πιο στερεά είναι, δηλαδή όπως για παράδειγμα το ξύλο ή το κάρβουνο είναι πολύ πιο επικίνδυνα και λιγότερο θερμιδογόνα σε σχέση με ένα καύσιμο το οποίο είναι σε αέρια μορφή και ιδίως η ατελής καύση στα τζάκια έχει ως αποτέλεσμα να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όλες οι ενώσεις οι οποίες υπάρχουν στο ξύλο.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μεγάλης πολυκατοικίας ενώ συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση του σπιτιού, καθώς η θερμαντική απόδοση ενός ανοιχτού τζακιού δεν υπερβαίνει το 20-25% και επιπλέον η αυξημένη χρήση τζακιών μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα επιδείνωση του φαινομένου της αιθαλομίχλης ακόμα και στη Ρόδο επιβαρύνοντας σημαντικά την ποιότητα του αέρα.
Ομοίως και οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις στα δάση σημειώνοντας πως μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί η καύση δέντρων ουδέτερη προς το κλίμα και πως για να φθάσει η φύση σε αυτό το σημείο χρειάζονται δεκαετίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου