Τοπικές Ειδήσεις

Rhodes Riches: “Το οικόπεδο που λέγεται Εθνικό Θέατρο Ρόδου”

Δεν είναι ασυνήθιστο να διαπιστώνεις ότι κτηματολογικές μερίδες στις οποίες μεταγενέστερα ανεγέρθηκαν κτίρια συνεχίζουν να εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο Ρόδου ως αγροί ή ως οικόπεδα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιοκτήτες δεν φρόντισαν να προβούν στη λεγόμενη διαδικασία “ενημέρωσης οικοδομής” και αφορά κυρίως σε περιοχές που έως πρόσφατα η οικοδομική δραστηριότητα ήταν ανύπαρκτη. Όταν όμως αυτό συμβαίνει για ένα μνημειακό κτίριο – σύμβολο και μάλιστα στο κέντρο της πόλης μας τότε αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου ή όπως αρχικά λεγόταν “Teatro G. Puccini” εγκαινιάστηκε την 1η Αυγούστου 1937 με την παράσταση “Μαντάμ Μπατερφλάι” του Πουτσίνι. Φαίνεται όμως ότι οι Ιταλοί δεν πρόλαβαν ( ; ) να προχωρήσουν στην ενημέρωση της κτηματολογικής μερίδας για την ανέγερση του κτιρίου με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα το Εθνικό Θέατρο Ρόδου να εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο Ρόδου ως οικόπεδο! Κατά την κατάρτιση του Κτηματολογίου οι περιγραφές και τα σχέδια των κτιρίων ήταν εξαιρετικά επιμελή και λεπτομερή (αριθμός ορόφων και δωματίων ανά όροφο, χρήση δωματίων κτλ) σε κάποιες δε περιπτώσεις αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των παραθύρων, σκαλιών και πορτών τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως το κτίριο δεν υπάρχει, το οικόπεδο (έκτασης 1.649 τμ) έχει το σχήμα του κτιρίου αλλά στην περιγραφή αναγράφεται: area fabbricativa δηλ. οικοδομήσιμη έκταση.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου έχει συμπεριληφθεί στο πρότζεκτ μας για τη Νεότερη Κληρονομιά των Δωδεκανήσων. Ο κύριος σκοπός του πρότζεκτ είναι διττός: πρώτον, να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας γι’ αυτή την κληρονομιά του μεσοπολέμου και να ενεργοποιήσει τις τοπικές αρχές και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους/αρμόδιους φορείς. Ο δεύτερος σκοπός, παράλληλα, αλλά ανεξάρτητα από τον πρώτο, περιλαμβάνει την προσπάθεια για μια πιο επίσημη αναγνώριση της αξίας της Νεότερης Κληρονομιάς των Δωδεκανήσων και την πιθανή ένταξή της στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προτείνοντας την έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας για την ένταξή της στον Εθνικό Ενδεικτικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου είναι κλειστό εδώ και 14 χρόνια και το μέλλον του ανησυχεί όλους μας. Ελπίζουμε σύντομα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Φωτογραφία από Yπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας – Φάκελος Ρόδος, έρευνα Κ. Κογιόπουλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George Hatzistavridis    31.10.2020 00:48

    Ευγενης προσπαθεια αξια επαινων και συγχαρητηριων. Στη Ροδο υπηρχε παντα η αποψις, οτι ειναι των Ιταλων να τα αφεισουμε να ριμαξουν. Βεβαιως οι νεοτεροι δεν ξερουν οτι αυτα τα ωραια κτηρια , οι αλφαλτοστωμενοι δρομοι και τα ωραια παρκα με την πρασιναδα τους εκαναν την Ροδο τοπο ελξης των τουριστων οταν πρωτοαρχησε η τουριστικη βιομηχανία . Βεβαιως που να τα ξερουν αυτοι δεν ειχαν γεννηθει τοτε.

Σχολιασμός άρθρου