Ειδήσεις

Απονομή τιμητικής διάκρισης στην Πρύτανη Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ από το Δήμο Ρόδου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου απένειμε Τιμητική Διάκριση σήμερα 30 Οκτωβρίου 2017 σε Ειδική Πανηγυρική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πρύτανη των Πανεπιστημίων του Παρισιού, ακαδημαϊκό βυζαντινολόγο κα. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, για την πολυετή προσφορά της στα Γράμματα και στον Πολιτισμό.
Τη συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, εκπρόσωποι όλων των σωμάτων ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Περιφερειακός Σύμβουλος Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θωμάς Σωτρίλλης, οι πρώην Δήμαρχοι Ρόδου Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος, και Στάθης Κουσουρνάς, η Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας Αλίκη Μοσχή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Γλυνός, ο Διευθυντής της Β’θμιας Σχολικής Διεύθυνσης Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο Διευθυντής του ΕΟΤ στη Ρόδο Αγαπητός Ξάνθης και η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Χαρά Κοσεγιάν.
Αφού ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Μανδρακός ανέφερε το πλούσιο βιογραφικό της, ο Δήμαρχος ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι «είναι δύσκολο να προσεγγίσεις με το προσήκον μέτρο, το θάρρος και την δέουσα γνώση, την προσωπικότητα και το έργο της τιμώμενης». Ωστόσο, «το διαμέτρημα της προσωπικότητας και της επιστημοσύνης της, προσδιορίζεται αντικειμενικά από το προσωπικό της αποτύπωμα με την θεμελιακή της συνεισφορά στην ενότητα της ελληνικής ιστορίας».
Μιλώντας για την κα. Αρβελέρ ο Δήμαρχος ανέφερε ότι: «Συνδυάζει το ανεξάρτητο δημιουργικό και ερευνητικό πνεύμα ενός ανθρώπου της διανόησης με την ενεργό δράση του πολίτη. Καταξιώθηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και στον πολιτισμό, διδάσκοντας γενεές επιστημόνων και παραδίνοντας ένα βαρυσήμαντο έργο, ιδιαίτερα πολύπτυχο, που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές». Ο Δήμαρχος μιλώντας για την προσφορά της τιμώμενης στην Παιδεία αναφέρθηκε σε μια δήλωση της ότι: «Το μόνο αντίδοτο στην κρίση είναι η Παιδεία και αυτό ξεκινά από το σπίτι».
Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος « η Ευρώπη και ο δυτικός πολιτισμός έχουν δεχθεί την συμβολή της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των γραμμάτων και των τεχνών, ως ουσιαστικά κληροδοτήματα του ελληνικού πολιτισμού» και υπενθύμισε, ότι για την κα. Αρβελέρ «Ευρώπη είναι η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Δίκαιη διανομή, και ο Διάλογος».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την τιμώμενη για την παρουσία και την πολύτιμη προσφορά στα Γράμματα και τον πολιτισμό: «Άξια για την τιμή, που της αποδίδεται».
Η κα. Αρβελέρ με την πολυσχιδή και εμβληματική προσωπικότητά της ευχαρίστησε το Δήμαρχο, τους παρευρισκόμενους αλλά και όλους τους πολίτες της Ρόδου για την τιμητική διάκριση. Ανεφέρθη εκτενώς στη χθεσινή της ομιλία στην Παναγιά του Κάστρου με θέμα «Βυζαντινοί και Νεοέλληνες» στην οποία παρευρέθηκε πλήθος Ροδίων, και μοιράστηκε με τους παριστάμενους τις θέσεις-αντιθέσεις σε ιστορικά θέματα.
Ο Δήμαρχος απένειμε στην κα. Αρβελέρ τιμητική πλακέτα, συνοδευόμενη από την εικαστική έκδοση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου «Βυζαντινές Αρχόντισσες», αφιερωμένη στη «σύγχρονη Βυζαντινή Αρχόντισσα».
Της πανηγυρικής συνεδρίασης είχε προηγηθεί την Κυριακή εκδήλωση του Δήμου στο μνημείο της Ιστορίας των πολιτισμών, την Παναγιά του Κάστρου, όπου η κα. Αρβελέρ με την πολυεπίπεδη ομιλία της με θέμα «Βυζαντινοί και Νεοέλληνες» ανέλυσε εκτενέστατα γοητεύοντας το πλήθος, τη διαλεκτική σχέση στην πολιτική εμβέλεια του Βυζαντίου και στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας, έργο στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή της.
Στην εκδήλωση αυτή ο Δήμαρχος μετά από μια ιστορική αναδρομή στη Ρόδο των Βυζαντινών Χρόνων, «η οποία γνωρίζει ακμή, και γίνεται ξανά κέντρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών», έκανε ειδική αναφορά σε όσα η ίδια έχει αναφέρει για το Βυζάντιο το οποίο «είναι η γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Είναι η γέφυρα του ελληνισμού της ελληνιστικής εποχής και των νεότερων χρόνων», θέτοντας το ερώτημα το οποίο έχει τεθεί και από ιστορικούς στο παρελθόν, αν «στο σύνολό της η βυζαντινή ιστορία αποτελεί οργανικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού έθνους, καθώς, εξίσου με τον σύγχρονο ελληνισμό και άλλοι λαοί, αναζητούν την κατανόηση της ιστορικής τους πραγματικότητας στο Βυζάντιο.».
Video: Ομιλία του Δημάρχου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου