Ειδήσεις

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη για τουρκικές προκλήσεις και ενεργειακό

Σε δύο μέτωπα κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που πραγματοποιεί με ομολόγους του και αξιωματούχους της Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα. Τουρκικές προκλήσεις και ενεργειακή κρίση βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού, ο οποίος αναζητά τη διεύρυνση των συμμαχιών και τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χώρα μας, σε δύο τόσο διαφορετικά, αλλά εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα.

Όσον αφορά τον «παροξυσμό» και την «υστερία» της Τουρκίας -σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου- ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει διαρκώς τους συνομιλητές του σε όλα τα διεθνή φόρα (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Ευρωμεσογειακή Συνεργασία κ.λπ.), με το πρόβλημα να φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτό σε όλους. Τα μηνύματα αποδοκιμασίας της στάσης της Άγκυρας από τις ΗΠΑ, τις Βρυξέλλες και τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αποτυπώνει την επιτυχία της ελληνικής στρατηγικής.

Αυτή θα συνεχίσει να ακολουθείται πιστά από τους πολιτικούς και διπλωματικούς εκπροσώπους μας στις διεθνείς συναντήσεις και δεν πρόκειται να αλλάξει, «παρά τις επιθυμίες της Άγκυρας», όπως λένε στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο αποστολής ενημερωτικού σημειώματος προς όλους τους συμμάχους προκειμένου να τους γνωστοποιήσει με κάθε λεπτομέρεια την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι πλευράς.

Αναφορικά με τον κίνδυνο ατυχήματος ή την πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα σχετικά σενάρια που βλέπουν ολοένα και συχνότερα το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση δεν το αποκλείει και δηλώνει έτοιμη για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης: «Συνεχίζουμε ψύχραιμοι, έχοντας πλήρη αίσθηση, έχοντας την αυτοπεποίθηση μιας χώρας ισχυρής, που έχει το Δίκαιο με το μέρος της, που έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και που έχει και την ικανότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Δεν έχουν συμφωνήσει
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, για μία ακόμη φορά υπάρχει διχογνωμία στην Ε.Ε. για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, εξέλιξη που δυσκολεύει την λήψη άμεσων αποφάσεων για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα. Ενόψει του σημερινού Έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο  Κώστας Σκρέκας, με επιστολή του προς  την Επίτροπο Ενέργειας  και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έχει προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη επιβολής του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τόσο αυτού που εισάγεται με αγωγούς στην Ευρώπη, όσο και του LNG, καθώς και στην υιοθέτηση και των υπολοίπων προτάσεων, που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας: Στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην ανάγκη στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τις επαναλάβει στη συνάντηση που θα έχει αύριο στη Σόφια,  στο περιθώριο των εγκαινίων της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνει να έχει πειστεί.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζουν εξάλλου στην Κυβέρνηση τη συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, στην περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υπογράφηκε χθες μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου