Ειδήσεις

Πώς αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο- Επόμενος σταθμός Μητσοτάκη η Σύνοδος Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζει πλέον το βλέμμα της η Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιστρέφει από τα Χανιά, συγκαλεί σήμερα σε συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο, ένα εικοσιτετράωρο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κομίζει τα άκρως θετικά, όπως χαρακτηρίζονται, αποτελέσματα της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε Θεσσαλονίκη και Σούδα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσαν αυτό που Αθήνα και Ουάσιγκτον διεμήνυαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλους τους τόνους. Την περαιτέρω ισχυροποίηση των στρατηγικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να επισημαίνει ότι η χώρα μας αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας.

Κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν τα σημειολογικά στοιχεία, που κατέστησαν την επίσκεψη Πομπέο ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας. “Είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη παρουσία του στην Ελλάδα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Είναι το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στην Κύπρο. Ότι φιλοξενήθηκε στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά και όχι στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπως συνηθίζεται. Είναι το γεγονός ότι η εδώ παρουσία του δεν συνδυάστηκε με επίσκεψή του στην Τουρκία. Παράλληλα, αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εγκαταλείπουν, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και στηρίζουν ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν παράγοντες.

Κλειδί η Σούδα

Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα ανάμεσα στον κ. Πομπέο, τον κ. Μητσοτάκη και τους κυρίους Δένδια και Παναγιωτόπουλο είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο, αναβαθμίζοντας τη στρατιωτική συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον. “Βρίσκομαι στην Κρήτη, για να προβάλλω μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με εξαιρετική υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση. Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό και ταχύτατα. Εργαζόμαστε για την προώθηση θεμάτων που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά εδώ στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ότι το πλοίο “USS Hershel Woody Williams”, η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα. “Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται”, τόνισε ο κ. Πομπέο.

Στελέχη της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή, στέκονται ιδιαίτερα στην ανάδειξη του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στα Βαλκάνια.  “Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, όπου συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών. Παράλληλα, η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας  Ελλάδας-Αμερικής απλώνει τη δράση της και στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 σε Viper, αλλά και με κοινά προγράμματα για πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Διευρύνεται, όμως, και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το… ραντεβού στις Βρυξέλλες

Με τον χρόνο για το άνοιγμα της αυλαίας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής να μετράει αντίστροφα, ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο κύκλο διπλωματικής αντεπίθεσης, έσπευσε να στείλει και νέα μηνύματα στη γείτονα. “Όχι σε μονομερείς ενέργειες”. “Το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους”. Αυτές είναι ορισμένες από τις φράσεις-αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας”, ανέφερε. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν τη σχέση των Βρυξελλών με την Άγκυρα. Η Αθήνα έχει ζητήσει, ήδη, συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση. Και το ζήτημα των κυρώσεων παραμένει πάντα στο τραπέζι, εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν και η Τουρκία αγνοήσουν τα ηχηρά σήματα που εξέπεμψαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Πηγή: capital.gr

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου