Μετά τα μηνύματα της επίσκεψης Πομπέο, περιμένουμε από την ειδική σύνοδο της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη, την υιοθέτηση του καταλόγου των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και τους ηγέτες της ΕΕ

«Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε λιγότερο από ένα έτος στην Ελλάδα και με αυτή αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και η μακροχρόνια στρατηγική σχέση στην Αν. Μεσόγειο, με χειροπιαστά δείγματα την αναβάθμιση του ναυστάθμου της Σούδας και το μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου («Woody»), από τα μεγαλύτερα πλοία του αμερικανικού ναυτικού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αποτίμησε την επίσκεψη Πομπέο σημειώνοντας:

«Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά πλέον αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της. Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς που ζητά να γυρίσει η πολιτική των ΗΠΑ σε ένα καθεστώς ισορροπίας δείχνει ότι πραγματικά είχε απομακρυνθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων τους τελευταίους μήνες και έχει πάρει ξεκάθαρη στάση υπέρ των ελληνικών θέσεων που είναι θέσει της λογικής και της καλής γειτονίας πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «η προσπάθεια να επιβάλει η Τουρκία τους δικούς της όρους στην περιοχή, της γύρισε μπούμερανγκ και για το λόγο αυτό όλοι οι μεγάλοι παίκτες παίρνουν αποστάσεις. Με τις ενέργειές της προκάλεσε την αναδίπλωση ακόμα και συμμαχικών της χωρών, με αποτέλεσμα να απομονωθεί. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να καταλάβει πως μόνη της προκάλεσε προβλήματα στον εαυτό της. Να σταματήσει λοιπόν όλες τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, να εγκαταλείψει την απαράδεκτη ρητορική.

Μιλάμε για ξεκάθαρη διαφορά που μπορεί να λυθεί απλά, όχι εύκολα, στο πεδίο των διερευνητικών επαφών και εάν δεν καταλήξουμε και δεν μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνώννα πάμε στη Χάγη. Για ποιο μέτωπο μιλάει ο κ. Τσελίκ, είναι πράγματα απαράδεκτα και για εσωτερική κατανάλωση. Δεν κατανοούμε ούτε την πολεμική ρητορική ούτε τις απειλές που εκτοξεύονται από επίσημα τουρκικά χείλη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η αξιοπιστία δεν χαρίζεται κερδίζεται, όποιος λοιπόν επιθυμεί την έμπρακτη αποκλιμάκωση το δείχνει με συνέπεια και συνέχεια. Η Τουρκία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει κάνει τα πρώτα βήματα που πρέπει να συνεχιστούν και να μην μείνουν μετέωρα, θα τα κρίνουμε και μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές και πότε θα ξεκινήσουν ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι «πιο κοντά παρά μακριά, είχαμε πει να ξεκινήσουν αλλά προφανώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες από τουρκικής πλευράς. Θα το δούμε μετά την Παρασκευή».

Σχετικά με την ειδική σύνοδο της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη και το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία ο κ. Πέτσας είπε ότι « περιμένουμε από το Συμβούλιο της Πέμπτης την υιοθέτηση του καταλόγου των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και τους ηγέτες της ΕΕ και επίσης πως θα ενεργοποιηθούν αυτές εάν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν, γεγονός που το απευχόμαστε

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ