Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκφραστής του ρεαλισμού. Ο κατάλληλος ηγέτης για να προχωρήσει ο τόπος μας με σταθερό βηματισμό προς την θεσμική και οικονομική ανασύνταξη», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην “δ” ο τ. βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης.
«Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό συμφέρον πάνω από το κοινό των Δωδεκανησίων πρόταγμα. Δυστυχώς το 2015 επικράτησαν οι φωνές της πολιτικής απάτης και του λαϊκισμού» επισημαίνει, ενώ εκτιμά πως «Η ΝΔ θα ανεβάσει θεαματικά τα ποσοστά της στα Δωδεκάνησα».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη, να ξεκινήσουμε από την ΔΕΘ. Πώς είδατε την εμφάνιση του πρωθυπουργού; Τελικά μπορεί να πείσει και πάλι τον ελληνικό λαό με τις υποσχέσεις του;
Έχει αποδειχτεί ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να πείσει ούτε τον εαυτό του, με τα τόσα, που κατά καιρούς λέει και ξελέει, σε μια έσχατη προσπάθεια πλάνης των ευάλωτων ψηφοφόρων.
Και είναι αυταπόδεικτο αυτό, καθώς σημειολογικά ο λόγος του δεν έχει μια συνεκτική νοηματική δομή. Θα περίμενα να ακούσω απολογισμό πεπραγμένων επί τη βάσει υπεσχημένων. Αντιθέτως, ακούσαμε νέες υποσχέσεις. Σαν την προαναγγελία δεύτερου κύκλου επεισοδίων σε… τηλεοπτική σειρά survivor. Όποιος αντέξει, δηλαδή.
Τέσσερα χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο είναι πολλά για κάποιον που υπέκλεψε τη λαϊκή εντολή με ψεύτικες υποσχέσεις, που μηχανεύτηκε τις πλέον καθεστωτικές μεθόδους για να στήσει ένα κατεστημένο ολοκληρωτισμού, και που έβλαψε τη χώρα με ένα αχρείαστο Τρίτο Μνημόνιο!
Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσω τις απατηλές υποσχέσεις και αυταπάτες του. Έχουν χιλιοειπωθεί αυτά. Ούτε καν να επισημάνω τις διαστημικών διαστάσεων πολιτικές κωλοτούμπες του. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ σε δύο παρατηρήσεις: η πρώτη στην τηλεοπτική εικόνα που μας μετέδωσε την ατμόσφαιρα από το Βελίδειο και η δεύτερη από τον απόηχο των όσων εκεί υπερτόνισε.
Ανατρέξτε στη μνήμη σας και πείτε μου αν είχατε ποτέ ξαναδεί τόσο λίγο πλήθος ακροατών, με τόσο αδύναμο και επιβεβλημένο χειροκρότημα. Ποτέ στο παρελθόν. Ούτε καν σε δικές του ομιλίες, ο ίδιος χώρος δεν ήταν τόσο άδειος και “παγωμένος”. Η έλλειψη ενθουσιασμού λέει πολλά. Δείχνει πως ακόμη και οι δεδηλωμένοι υποστηρικτές του, το συστηματάκι του -αν προτιμάτε, έχουν αποσβολωθεί από την ανεπάρκεια του πρωθυπουργού. Οι δικοί του άνθρωποι είναι σαστισμένοι από την έλλειψη κάθε είδους σχεδίου. Και, μάλλον, μπουχτισμένοι από την τραγική επανάληψη των ίδιων τσιτάτων. Ένας αχταρμάς ατάκτως εριμμένων λέξεων με πολλή οίηση, επιτηδευμένη συμπόνοια, αστήρικτες βεβαιότητες, προκλητική παροχολογία, ακόμη προκλητικότερη λήθη και προσπάθεια ανάδειξης διχαστικών κοινωνικών διλημμάτων. Αυτό ήταν ο λόγος του στη ΔΕΘ.
Ένας Αλέξης προδομένος από τις πράξεις του και προδότης των ιδεών του. Ένας επαίτης συμπάθειας, στο όνομα της αυταπάτης που εξακολουθεί να υπηρετεί.
Πρωθυπουργό που διακτινίζεται στο μέλλον, με αερολογίες και έωλες υποσχέσεις για μετά τη λήξη της θητείας του, με παραμύθια από το παρελθόν πρώτη φορά είδα. Και αυτό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως τόσο από τα ελληνικά, όσο και από τα διεθνή ΜΜΕ. Ο απόηχος της ομιλίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν αρνητικός, κι ο μπουχός από τα δακρυγόνα στον περίγυρο αποπνικτικός. Η ομιλία του… μια απόλυτη σύγχυση.
Προσπαθεί να μας μπερδέψει, ο Αλέξης, αφού δεν μπορεί να μας πείσει. Προσπαθεί να μας κάνει να τον λυπηθούμε που δίνει “μάχη” για να ανασταλεί προσωρινά η μόνιμη περικοπή στις συντάξεις που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψήφισε με νόμο από το 2017! Προσπαθεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι όποιος δεν υποστηρίζει το ολοκληρωτικό πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνικό μίασμα. Διότι μόνον αυτή η «πρώτη φορά Αριστερά» προσπαθεί να εκδημοκρατίσει μια κοινωνία που απειλείται από “φασίστες”! Προσπαθεί να μας μεταδώσει ενοχές που δεν συναινούμε στη παραχάραξη της ιστορίας και στην εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας, με επιχειρήματα μηδενιστικού διεθνισμού. Προσπαθεί να διαθλάσει την εικόνα του «νοικοκύρη» λοιδορώντας την αυτοτέλεια του έντιμου και παραγωγικού πολίτη με εικόνες θολών χαρακτήρων και αυτοαποκαλούμενων συλλογικοτήτων που ποτέ και πουθενά δεν αποτέλεσαν κοινωνικά πρότυπα.
Η κυβέρνηση-παρωδία του Αλέξη Τσίπρα έφτασε σε σημείο να θεωρεί παραγωγή πολιτικής την αψυχολόγητη απόφαση έναρξης του σχολικού προγράμματος μία ώρα αργότερα, για να κοιμούνται κάποιοι παραπάνω. Να μας αποκοιμίσουν όλους θέλουν, αλλά δεν θα τους περάσει. Νιρβάνα τέλος. Καμπάνα μόνον.

• Ακολούθως θα ήθελα το σχόλιό σας για την εμφάνιση του κ. Κ. Μητσοτάκη. Είστε ικανοποιημένος; Εκτιμάτε ότι είναι υλοποιήσιμα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε;
Καταρχάς σημειώνω τη μεγάλη διαφορά στο Βελίδειο. Μια αίθουσα κατάμεστη, με κόσμο νέο, με ακροατήριο που χειροκροτούσε έντονα τις καινοτόμες προτάσεις και με απόηχο την παραδοχή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκφραστής του ρεαλισμού.
Άνθρωπος που δεν εθελοτυφλεί, που δεν παραμυθιάζει, που δεν μετράει ψηφαλάκια. Ο κατάλληλος ηγέτης για να προχωρήσει ο τόπος μας με σταθερό βηματισμό προς την θεσμική και οικονομική ανασύνταξη.
Σε αντίθεση με τον Αλέξη τον Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πανηγύρισε τις αποτυχίες του πρωθυπουργού. Δεν άσκησε αντιπαραγωγική κριτική. Αδιαφόρησε, θα έλεγα, για τα επαναλαμβανόμενα ψέματα και αγνόησε τους μηχανισμούς επηρεασμού συνειδήσεων μέσω των nonpapers που παράγει αφειδώς το Μαξίμου είτε για να καθοδηγεί τους δημοσιογράφους (του;) είτε για να τροφοδοτεί με ανεκδοτολογικά σχόλια τα socialmedia.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε ένα περίγραμμα του προτεινόμενου κυβερνητικού του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μια ξεκάθαρη και τολμηρή πολιτική πρόταση για ένα κράτος που, με διαρκή αξιολόγηση και κατάρτιση του δυναμικού του, θα υπηρετεί τον πολίτη ως φορολογούμενο που συνεισφέρει στην εθνική οικονομία και όχι ως ψηφοφόρο που συμβάλει στη διατήρηση των κατεστημένων και του φίλιου περιβάλλοντος.
Ξέρετε, η μεταμνημονιακή περίοδος είναι μια πραγματική ευκαιρία απεξάρτησης της χώρας μας από τα όποια ξένα κέντρα αποφάσεων. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει καθοδηγητικές γραμμές. Όχι επειδή τις κρίνει βλαπτικές για τα συμφέροντα της χώρας, αλλά επειδή γνωρίζει καλά πως όταν οι πολιτικές κατευθύνσεις επιτάσσονται από παράγοντες με μερική γνώση της εγχώριας πραγματικότητας είναι μόνον ασκήσεις επί χάρτου.
Αντιθέτως, όταν η χώρα έχει ολοκληρωμένο δικό της σχέδιο με μετρήσιμους δείκτες και αποδοτική δημόσια διοίκηση, η αναπτυξιακή της προοπτική προσελκύει παραγωγικές επενδύσεις και θεμέλια για μακροχρόνιες θέσεις εργασίας. Ο Μητσοτάκης δεν μιλά για απασχόληση. Ο Κυριάκος δεν εργαλειοποιεί τις στατιστικές για να διαμορφώνει πολιτικό λόγο του συρμού. Είναι νέος με παγιωμένη αίσθηση καθήκοντος και πεισματική προσήλωση στο στόχο της ανάπτυξης.
Πρότεινε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Πρότεινε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και απόδοση των εσόδων στους δήμους όπου προκύπτει για να γίνει ένας ανταποδοτικός φόρος – πρόσοδο της αυτοχρηματοδότησης των ΟΤΑ. Ό,τι συμβαίνει, δηλαδή, σε όλη την Ευρώπη. Και όσον αφορά το τουριστικό πακέτο μείωση συνολική του ΦΠΑ στο 11%.
Ο Κυριάκος πρότεινε στο λαό αλλαγή πορείας στη βάση μιας νέας συμφωνίας.
Στο νέο αυτό ξεκίνημα, το προσκλητήριο του Κυριάκου, είναι συνάμα ένα πλατύ εθνικό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που ασπάζονται μια τέτοια εθνική πολιτική δίχως αποχρώσεις. Για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, όχι μόνον για την επιβίωση της πατρίδας μας αλλά για την ευοίωνη προοπτική της!
Πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Είστε αισιόδοξος ότι μέχρι την κάλπη η ΝΔ θα είναι τελικά αυτοδύναμη;
Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής. Αλλά τα επαναλαμβανόμενα ταυτόσημα ευρήματά τους απεικονίζουν μια διαχρονική τάση. Συνεπώς είμαι βέβαιος για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την εκτίμησή μου, η αυτοδυναμία έχει κριθεί, αλλά θα διαφανεί μετά την προκήρυξη των εκλογών.
• Σε τοπικό επίπεδο, εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. θα ανεβάσει τα ποσοστά της στα Δωδεκάνησα και θα καταφέρει να κερδίσει περισσότερες βουλευτικές έδρες; Οι νησιώτες αναπολούν τη μαχητικότητά σας στη Βουλή…
Είναι αλήθεια ότι προσωπικά ποτέ δεν πρόδωσα αυτά που υποσχέθηκα για τα νησιά μας. Πότε επίσης δεν έβαλα το προσωπικό συμφέρον πάνω από το κοινό των Δωδεκανησίων πρόταγμα. Δυστυχώς το 2015 επικράτησαν οι φωνές της πολιτικής απάτης και του λαϊκισμού.
Αυτό και στα Δωδεκάνησα είμαι βέβαιος ότι θ’ ανατραπεί.
Η ΝΔ θα ανεβάσει θεαματικά τα ποσοστά της στα Δωδεκάνησα. Κανένας συμπατριώτης μας, δεν ευτύχησε από τα αποτελέσματα της καταστροφικής διακυβέρνησης των Συριζανελαίων. Η αύξηση του ΦΠΑ και η αδυναμία υποστήριξης της νησιωτικότητας ήταν… χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Είχα τη δυνατότητα, μέσα στο καλοκαίρι, να επισκεφθώ πολλά από τα νησιά μας. Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Την ώρα που οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ κρύβονται από το λαό.
Είμαι βέβαιος ότι η εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου θα ξανακαταστεί ισχυρή, από το νεοδημοκρατικό χώρο, με ανθρώπους με γνώσεις, θέληση και ευθύτητα στις επιλογές για τα νησιά μας.
• Τελικά το περίφημο Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι γεγονός. Χάσαμε όμως τους συντελεστές ΦΠΑ. Η ΝΔ θα μπορέσει να το “παλέψει” όταν γίνει κυβέρνηση;
Πράγματι το “περίφημο Μεταφορικό Ισοδύναμο” είναι γεγονός… μεταφορικά! Έχω ξαναπεί ευθαρσώς ότι αυτό το ισοδύναμο εξυπηρετεί μερικώς και υποπολλαπλάσια τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Επειδή, η έκπτωση στις μεταφορές των κατοίκων δεν ενισχύει την τοπική οικονομία. Μειώνει τις προσωπικές δαπάνες. Η τοπική οικονομία, όμως, δεν αναπτύσσεται με την εσωτερική ανακύκλωση. Χρειάζεται εξωγενείς παρεμβάσεις. Χρειάζεται επισκέπτες, τουρίστες, εμπόρους, κατασκευαστικά υλικά, προϊόντα… Όλα αυτά φτάνουν ακριβά ή δεν φτάνουν καθόλου λόγω και των ακτοπλοϊκών αποκλεισμών που προκαλεί η εμβαλωματική πολιτική των επιδοτήσεων “άγονων γραμμών”. Άγονες είναι οι πολιτικές τους!
Ως προς τον μειωμένο ΦΠΑ, που ήταν μια από τις δοτικές απώλειες της ιστορικής διαπραγμάτευσης του Αλέξη, του Γιάνη και των άλλων παιδιών, είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο θα το “παλέψουμε” παρά θα αναδείξουμε την αναγκαιότητα των χαμηλών συντελεστών ως βασική προϋπόθεση για την επενδυτική ανάκαμψη, την αποτροπή του braindrain και τη δημογραφική αναγκαιότητα των νησιών μας.
Δεν πρόκειται για μονοδιάστατο ζήτημα. Οι κοινωνικές επιπτώσεις μιας αναπάντεχης έμμεσης φορολόγησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Και σε βάθος χρόνου επιφέρουν δημοσιονομικό κενό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ