Ειδήσεις

Όμικρον 4 και 5: Ανησυχία για «έκρηξη» κρουσμάτων με το βλέμμα στις ΜΕΘ

Οι ανεβασμένες στροφές της πανδημίας σε αυτή τη φάση είναι πια αναντίρρητο γεγονός, με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έφτασαν τα 15.498 και οι νέες εισαγωγές τις 323 (ημερήσια μεταβολή +24,23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών το τελευταίο επταήμερο είναι 240 ασθενείς. Ενδεικτικά, στις 12 Ιουνίου οι εισαγωγές ήταν 116 και ο μέσος όρος εκείνης της εβδομάδας 124. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή 95. Το 91,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Σχεδόν το 60% εξ αυτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Τα κρούσματα είναι ήδη σε όριο συναγερμού», λέει στην «Κ» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, και εξηγεί τι είναι αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς σε αυτή τη φάση: «Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στις ΜΕΘ, γιατί βλέπουμε ότι η νόσος είναι πιο σοβαρή σε αυτή τη φάση. Δεν έχουμε πάρει ακόμα τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να δούμε σε πόσες ημέρες οι παραλλαγές 4 και 5 οδηγούν και σε τι ποσοστό τον κόσμο στην εντατική».

«Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουμε ακόμα και 20.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά στην πράξη θα μιλάμε για 300.000 στην κοινότητα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε και 2.000 ανθρώπους που θα χρειαστούν νοσοκομείο και ίσως ΜΕΘ. Και μπορεί να έχουμε σε εκείνη τη φάση διαθέσιμες ΜΕΘ, όμως το βασικό πρόβλημα είναι τι ποσοστό από αυτούς που θα νοσήσουν με τις νέες παραλλαγές θα χάσουν τη ζωή τους. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των ασθενών έχει μολυνθεί με Όμικρον 4 και Όμικρον 5, όμως η νόσος φαίνεται να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι νομίζαμε, από την Όμικρον 2. Περιμένουμε τις διεθνείς μελέτες για να καταλάβουμε πλήρως τι συμβαίνει. Στη διεθνή κοινότητα υπάρχει μια ανησυχία», συμπληρώνει η κυρία Λινού.Και καταλήγει λέγοντας: «Η άποψή μου είναι πως πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και παρέμβαση από την πολιτεία, και να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα, ειδικά στα ΜΜΜ αλλά και στα πλοία. Είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

«Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι – Γεμάτες και οι επτά κλίνες στη δική μας ΜΕΘ»
Η Σοφία Πουρίκη, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και πνευμονολόγος-εντατικολόγος σε μια από τις ΜΕΘ COVID-19 του «Σωτηρία», λέει στην «Κ» πως η εικόνα στο νοσοκομείο-ναυαρχίδα της διαχείρισης του κoρωνοϊού στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Όπως σημειώνει η ίδια: «Πριν από λίγο καιρό είχαμε αρχίσει να “επιστρέφουμε” τις COVID-19 κλινικές στην κανονική τους λειτουργία, σε πνευμονολογικές δηλαδή, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες αυτό σταμάτησε και μάλιστα κάποιες από αυτές ξαναγύρισαν σε COVID κλινικές.

»Οι εντατικολόγοι βλέπουμε ξανά κινητικότητα. Στη ΜΕΘ όπου βρίσκομαι εγώ, αυτή τη στιγμή είναι επτά στα επτά κρεβάτια γεμάτα. Είμαστε ξανά σε μια φάση όπου στη θέση κάποιου που θα αποσωληνωθεί ή, δυστυχώς, θα χάσει τη μάχη θα έρθει αμέσως κάποιος άλλος. Οι περισσότεροι στις ΜΕΘ είναι μεγάλης ηλικίας, αν και πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης, είναι άνθρωποι με βαριά υποκείμενα νοσήματα, όπως ο καρκίνος».

Η κυρία Πουρίκη λέει πως σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε μια «αρνητική σταθεροποίηση», με τους γιατρούς να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις ΜΕΘ. «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε οι ΜΕΘ με τα κρούσματα να αυξάνονται με αυτούς τους ρυθμούς και με τις ευάλωτες ομάδες πιο εκτεθειμένες παρά ποτέ».

Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας και υπεύθυνος της ΜΕΘ COVID-19 στο νοσοκομείο «Αττικόν», μας λέει με τη σειρά του πως η συμπτωματολογία των παραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι σίγουρα πιο θορυβώδης από την Όμικρον 2, αλλά για την ώρα δεν δείχνουν τα συμπτώματα να κατεβαίνουν στο κατώτερο αναπνευστικό.

Παρ’ όλα αυτά και δεδομένου πως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι απλές κλίνες γεμίζουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία με ταχείς ρυθμούς, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες για να φανεί τι αποτύπωμα θα έχουν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Άλλωστε, όπως μας λέει ο κ. Λουκίδης, οι επιστήμονες είναι και οι ίδιοι γεμάτοι ερωτήματα σε αυτή τη φάση: Πώς θα συμπεριφερθούν τα νέα στελέχη απέναντι στους εμβολιασμένους πολίτες, αν η τέταρτη δόση με ένα εμβόλιο παλιάς για την παρούσα φάση τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους πολίτες κ.ά. Και όλα αυτά ενώ τα κρούσματα αυξάνονται. «Στην προχθεσινή εφημερία είχαμε 35 εισαγωγές, όταν πριν από δύο εβδομάδες ήμασταν στις 4 κατά μέσο όρο. Είναι μεγάλη η διαφορά, όπως καταλαβαίνετε. Νοσηλεύουμε ακόμα και πολίτες που έχουν κάνει τέσσερις δόσεις του εμβολίου», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Επιστρέφουν στο παιχνίδι οι ΜΕΘ που είχαν αποχαρακτηριστεί
Ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος-εντατικολόγος και πρόεδρος εργαζομένων στο ίδιο νοσοκομείο με τον κ. Λουκίδη, μας λέει με τη σειρά του: «Η διασπορά είναι μεγάλη. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου είχαμε 4 με 5 κρεβάτια στις ΜΕΘ γεμάτα και τώρα έχουμε 11 στα 11 γεμάτα. Κάποιες κλινικές COVID βέβαια έχουν αποχαρακτηριστεί, αλλά με τον ρυθμό που βλέπουμε να γεμίζουν οι απλές κλίνες, δεν ξέρουμε πόσες κλίνες ΜΕΘ θα χρειαστεί να… ρίξουμε ξανά στη μάχη.

»Το σύμπτωμα που μας φοβίζει σε αυτή τη φάση είναι ο υψηλός πυρετός, και ειδικά σε μεγαλύτερους ανθρώπους, στους άνω των 70, ή σε αυτούς που πάσχουν από συνοδά νοσήματα, όπως τα διαδεδομένα στη χώρα μας καρδιαγγειακά νοσήματα και ακόμα περισσότερο στους ανοσοκατεσταλμένους. Ο υψηλός πυρετός πάντα μας ανησυχεί σε αυτές τις ομάδες. Για μια σειρά από λόγους, όπως ο αυξημένος αριθμός πια των κακοηθειών αλλά και των περισσότερων διαγνώσεων για αυτοάνοσα νοσήματα, η ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών μεγαλώνει διαρκώς. Δυστυχώς, αυτή η ομάδα είναι και η πιο πιθανή να εμφανίσει σοβαρή νόσηση».

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου