ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Άμυνας: Προειδοποιήσεις για υβριδικές απειλές στα νησιά και στον Έβρο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλοιο τουρκικο

Για «θερμό» καλο­καίρι στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις προει­δο­ποιεί το υπουρ­γείο Άμυνας που κάνει λόγο για υβρι­δι­κού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα στον Έβρο και ουσια­στικά φωτο­γρα­φί­ζει απειλές προ­ερ­χό­με­νες από την Τουρκία χωρίς ωστόσο να την κατο­νο­μά­ζει.

«Το καλο­καίρι μπορεί να έχουμε υβρι­δι­κού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσω­τε­ρική απο­στα­θε­ρο­ποί­ηση, απ’ όπου και αν προ­έρ­χο­νται» τονί­ζουν κύκλοι του υπουρ­γείου Άμυνας σε συνο­μι­λία τους με κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς συντά­κτες.

Οι προει­δο­ποι­ή­σεις αυτές του υπουρ­γείου Άμυνας έρχο­νται τη στιγμή που η Τουρκία έχει ήδη ανε­βά­ζει ξανά το θερ­μό­με­τρο της έντασης στο Αιγαίο ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν έχει κόψει τις γέφυρες επι­κοι­νω­νίες με τον Κυριάκο Μητσο­τάκη, ο οποίος θα ενη­με­ρώ­σει για την τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα τους Ευρω­παί­ους ηγέτες στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η κατά­σταση, αυτή, όπως επι­ση­μαί­νει η «Καθη­με­ρινή της Κυρια­κής», υπο­χρε­ώ­νει την ελλη­νική πλευρά να «ξεσκο­νί­σει» ορι­σμένα από τα πιο δυσοί­ωνα σενάρια.

Το πρώτο είναι η πιθα­νό­τητα η Τουρκία να επι­χει­ρή­σει γεω­τρή­σεις σε περιο­χές που έχουν ήδη ερευ­νη­θεί το καλο­καίρι του 2020 στα νότια του Καστελ­λό­ρι­ζου ή να προ­χω­ρή­σει σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, προ­κει­μέ­νου να υπεν­θυ­μί­σει τις αξιώ­σεις της βάσει του τουρ­κο­λι­βυ­κού μνη­μο­νίου.

Γι’ αυτό το σενάριο η Αθήνα είναι προ­ε­τοι­μα­σμένη εδώ και μήνες, καθώς το τουρ­κικό ναυτικό αντι­με­τω­πί­ζει τη θαλάσ­σια περιοχή που ξεκι­νάει από τα έξι ναυτικά μίλια και ανα­το­λι­κό­τερα από την Κρήτη ως περιοχή ευθύνης της Αγκυρας.

Αυτή η πρα­κτική «εδα­φι­κο­ποί­η­σης» των διεθνών υδάτων από πλευράς της Τουρ­κίας έχει καταγ­γελ­θεί και περι­γρα­φεί κατά τρόπο που εκθέτει την Αγκυρα σε όλους τους διε­θνείς συνο­μι­λη­τές της Αθήνας.

Το δεύτερο -και χειρότερο- σενάριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξε­τά­ζει τη στάση που θα ακο­λου­θή­σει η Αθήνα σε περί­πτωση που επι­χει­ρη­θεί παρε­νό­χληση στη μετα­κί­νηση στοι­χείων των Ενόπλων Δυνά­μεων (Ε.Δ.) στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου και, κυρίως, στα Δωδε­κά­νησα.

Ηδη στη ρουτίνα των στε­λε­χών των Ε.Δ. είναι η δι’ ασυρ­μά­του παρε­νό­χληση των ιπτά­με­νων μέσων που μετα­φέ­ρουν στρα­τιω­τι­κούς στα νησιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει επι­χει­ρη­θεί ανα­χαί­τισή τους ή δημιουρ­γία προ­σκομ­μά­των στην προ­σέγ­γιση πλοίων σε λιμάνια.

Γίνεται εύκολα αντι­λη­πτό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ένταση είναι πολύ εύκολο να κορυ­φω­θεί απότομα, με απρό­βλε­πτες συνέ­πειες.

Πηγή in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.