Ρεπορτάζ

Αγωγή κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου για εργατικό ατύχημα

Την 2α Ιουνίου συζητείται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγή αποζημίωσης από εργατικό ατύχημα ενός Ροδίτη κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ενάγοντα την 07.11.2013 υπό την ιδιότητά του ως εργαζόμενου στην ΔΕΥΑ Ρόδου, εργαζόταν υπό συνθήκες βροχόπτωσης στο αντλιοστάσιο ΑΣ1 στη θέση «Παππού» στην Ιαλυσό.
Η ομάδα εργασίας αποτελείτο από τρία άτομα με τον ενάγοντα να συμμετέχει ως ηλεκτροτεχνίτης μαζί με ακόμη ένα άτομο και τον τρίτο ως οδηγό αποφρακτικού οχήματος.
Έκαστος υπόγειος θάλαμος ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης περιέχων αντλία λυμάτων, διαμορφωμένος με τοιχώματα σκυροδέματος είχε βάθος 7 μέτρων μέχρι την ευρισκόμενη εντός αυτού πλάκα σκυροδέματος, η οποία δεν κάλυπτε όλη την επιφάνειά του αλλά κατέλειπε κενά, ώστε να διέρχεται ο αγωγός λυμάτων που ήταν συνδεδεμένος με την αντλία λυμάτων, η οποία ευρίσκετο σε έτερο επίπεδο, κάτω από την πλάκα σκυροδέματος, σε βάθος 2,5 μέτρων πιο χαμηλά, ήτοι 9,5 μέτρων συνολικά.
Δίπλα από κάθε θάλαμο περιέχοντα αντλία και εφαπτόμενος σε αυτόν, ευρίσκετο έτερος θάλαμος, εντός του οποίου ο βοηθός ηλεκτροτεχνίτης εκτελεί δοκιμές για να εξετάσει τυχόν φραγή της αντλίας από στερεά σώματα, οπότε και το πρόβλημα της αντλίας αντιμετωπίζεται με καθαρισμό αυτής, ενώ αν διαπιστωθεί βλάβη εκτελείται αντικατάσταση.
Προκειμένου, να εκτελεστεί η δοκιμή της αντλίας και να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα κατά περίπτωση καθαρισμού ή αντικατάστασης ήταν αναγκαία η ελαφρά ανύψωση της αντλίας από την κανονική θέση λειτουργίας της, για την ανύψωση δε αυτή απαιτείται η χρήση ειδικού ανυψωτικού μηχανήματος, καθώς το βάτος της αντλίας είναι περί τα 200 κιλά.
Σύμφωνα με τον ενάγοντα, προκειμένου να εκτελεστούν οι ανωτέρω εργασίες, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αφαίρεσαν τα καλύμματα των θυρίδων προσπέλασης των θαλάμων ώστε πριν της εισόδου τους για να εργαστούν, να εξαεριστούν επαρκώς. Κατόπιν του εξαερισμού, ο έτερος ηλεκτροτεχνίτης κατήλθε στον βοηθητικό θάλαμο δοκιμής ενώ ο ενάγων εργαζόταν στην επιφάνεια του εδάφους πλησίον της ανοικτής θυρίδας του κυρίως υπόγειου θαλάμου ετοιμάζοντας τη συνδεσμολογία του ηλεκτρικού κυκλώματος της αντλίας.
Τότε γλίστρησε καθώς το έδαφος είχε χαμηλή βλάστηση και δεν είχε καθαριστεί και επικρατούσαν συνθήκες βροχόπτωσης και η εναγόμενη δεν του είχε χορηγήσει ατομικό εξοπλισμό μεταξύ των οποίων αντιολισθητικά υποδήματα, πέφτοντας εντός του θαλάμου από ύψος 7 μέτρων με αποτέλεσμα να προσκρούσει με σφοδρότητα στην ευρισκόμενη εντός του θαλάμου πλάκα σκυροδέματος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
Κατά τον ενάγοντα, για τον τραυματισμό του ευθύνη είχε η εναγόμενη και εργοδότρια του ΔΕΥΑ Ρόδου διότι δεν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών μέτρα, καθώς δεν του είχε χορηγηθεί ο αναγκαίος ατομικός εξοπλισμός ασφαλείας, δεν είχε τοποθετηθεί το προβλεπόμενο προστατευτικό προπέτασμα σε κάθε πλευρά της θυρίδας, δεν παρευρίσκετο στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης ο προϊστάμενος της ομάδας εργασίας και δεν είχε ληφθεί εκ μέρους της εταιρείας κανένα απολύτως μέτρο οργάνωσης των μέτρων ασφαλείας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών.
Από την πτώση του ο ενάγων υπέστη κατάγματα εγκάρσιων αποφύσεων οσφυϊκών σπονδύλων, κάταγμα αριστερής ωμοπλάτης, κάκωση αριστερού ώμου, αριστερού άκρου ποδός και αριστερού ισχίου.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ενάγοντος εμφανίζει πλέον υπολειμματική αναπηρία 20% οφειλόμενη στην επώδυνη δυσκαμψία της οσφύος και του ώμου, κυρίως όμως στη μετατραυματική υπολειμματική βλάβη του αριστερού άκρου ποδός ως αποτέλεσμα των πολλαπλών καταγμάτων του ταρσού και των μεταταρσίων.
Ο ενάγων υποστηρίζει στην αγωγή του ότι η κατάσταση της υγείας του έχει δημιουργήσει εκτός της σωματικής αναπηρίας και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα καθώς πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες με συνεχείς επαναβιώσεις του ατυχήματος, απώλεια αυτοπεποίθησης, εντονότατες διαταραχές ύπνου, εκνευρισμό, αγχωτική διαταραχή, καταθλιπτικά επεισόδια και εν γένει βαρύτατη ψυχοσωματική επιβάρυνση.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους ο ενάγων αιτείται από την ΔΕΥΑ Ρόδου το συνολικό ποσό των 461.683,20 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται η χρηματική αποτίμηση της απασχόλησης συγγενούς ως αποκλειστικής νοσοκόμου- οικιακής βοηθού, η αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από τον τραυματισμό του, καθώς και η αποζημίωση λόγω αναπηρίας και παραμόρφωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου