Σε καθημερινή βάση θα τελούνται από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου, πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείο της Ρόδου τηρώντας πάντα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την διασπορά του κορωνοϊού και τα οποία δεν έχουν αρθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ρόδου, καθημερινά από τις 15.00, μετά το πέρας του ωραρίου των υπαλλήλων, είναι προγραμματισμένοι για όλη τη διάρκεια του Ιουνίου πολιτικοί γάμοι, με προτεραιότητα όσων αναβλήθηκαν στη διάρκεια της καραντίνας.
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της καραντίνας, τελέστηκαν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας μόνον δύο πολιτικοί γάμοι, καθώς συνέτρεχαν ειδικοί λόγοι, γι αυτό και έγινε η εξαίρεση. Και στις δύο περιπτώσεις, οι νύφες ήταν έγκυες και γέννησαν μόλις μετά από μερικά 24ωρα!
Στο Δήμο Ρόδου πάντως, τελούν εν αναμονή των νέων οδηγιών από την κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων που ακόμα είναι σε ισχύ. Μέχρι τότε επιτρέπεται να παρίστανται πέρα από το ζευγάρι, μόνον οι δύο μάρτυρες.
Ηδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις στο Δημαρχείο της Ρόδου από πολλά ζευγάρια τα οποία δεν μπόρεσαν λόγω της προτέρας κατάστασης να τελέσουν τον προγραμματισμένο τους γάμο για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, μελλόνυμφοι που πήραν την απόφαση μετά την μερική άρση των μέτρων να ανέβουν… τα σκαλιά του Δημαρχείου αλλά και όσων σκόπευαν να παντρευτούν θρησκευτικά και λόγω των μέτρων δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μάνθα Ζιώγου, οι πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείο, για όσο διαρκούν τα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, δεν τελούνται στην αίθουσα εθιμοτυπίας όπως συνηθιζόταν αλλά στην είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου, μπροστά από το παρεκκλήσι, του Αγίου Φανουρίου, όπου ο χώρος είναι μεγαλύτερος, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό η κ. Μ. Ζιώγου, σε ό,τι αφορά στους προσκεκλημένους, εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε και στην περίοδο της καραντίνας, δηλαδή πέρα από το ζευγάρι επιτρέπεται να παρίστανται μόνον οι δύο μάρτυρες, ο αρμόδιος για την τέλεση του γάμου και ο/η γραμματέας για τα διαδικαστικά, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.
Από την Δευτέρα 1η Ιουνίου, αντί για δύο μέρες την εβδομάδα, οι γάμοι θα τελούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας.
Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τους προγραμματισμένους γάμους μέχρι και τον Σεπτέμβριο με μελλόνυμφους από το εξωτερικό, καθώς όλα τελούν σε συνάρτηση και με τα μέτρα που ισχύουν ή θα ισχύσουν στις χώρες τους για τα ταξίδια, γι αυτό και όλα βρίσκονται στον αέρα.
Την ίδια ώρα πολλοί θρησκευτικοί γάμοι και βαπτίσεις που επρόκειτο να τελεστούν το φετινό καλοκαίρι μετατέθηκαν για το φθινόπωρο ή για το χειμώνα. Ένα ποσοστό των μυστηρίων αναβλήθηκε για το 2021. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με το πώς θα τελούνται τα μυστήρια μετά τη χαλάρωση των μέτρων.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα των μελλόνυμφων.
Πάντως στην νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε για τις εκκλησίες και ισχύει μέχρι και τις 5 Ιουνίου 2020, προβλέπεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.
Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (πχ σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κ.λπ.).
Στην ΚΥΑ για τις εκκλησίες και εν γένει τους χώρους λατρείας, ενσωματώθηκαν, επιπλέον, συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (π.χ. τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα κ.λπ.).
Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.
Ωστόσο οι εν λόγω περιορισμοί δεν παρακίνησαν το ενδιαφέρον μελλόνυμφων να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον θρησκευτικό τους γάμο ή την βάπτιση του παιδιού τους.

Οι περισσότεροι, περιμένουν την νέα ΚΥΑ που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για την τέλεση των μυστηρίων και τον αριθμό των καλεσμένων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ