Ειδήσεις

Oι τρεις «κατηγορίες» ξενοδόχων που βλέπουν οι τράπεζες εν μέσω κορωνοϊού

Οι τράπεζες θα διαθέσουν περί τα 600- 700 εκατ. ευρώ -ίσως και παραπάνω- για να ενισχυθούν οι ενήμεροι και δυνατοί παίκτες στα ξενοδοχεία ώστε να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από την κρίση του κορωνοϊού

Την ώρα που οι ξενοδόχοι κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντας ολοένα και πιο έντονα το θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει τον κλάδο ειδικά όσον αφορά τους πιο «συνεπείς».

Την εικόνα περιέγραψε χθες ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Tsomokos Digital για τα Κόκκινα Δάνεια και τη Νέα Πραγματικότητα.

«Ο τραπεζικός κλάδος έχει σταθεί και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στον τουριστικό κλάδο, από τους πλέον στρατηγικούς της ελληνικής οικονομίας και το ίδιο θα κάνει και τώρα, προφανώς ανάλογα με τις διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων στον κλάδο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέσουν περί τα 600- 700 εκατ. ευρώ -ίσως και παραπάνω- για να ενισχυθούν οι ενήμεροι και δυνατοί παίκτες που υπάρχουν στην Ελλάδα στα ξενοδοχεία ώστε να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον θα υπάρξουν και λύσεις ανά περίπτωση, για τους οριακά ενήμερους και οριακά βιώσιμους, είτε για παράδειγμα μεταφέροντας δόσεις, είτε με νέα δάνεια. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και ξενοδόχοι που είναι μη βιώσιμοι για τους οποίους οι λύσεις, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι περιορισμένες».

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα θα στηρίξουν τον τουριστικό κλάδο «έχοντας πλήρη εικόνα της στρατηγικής του σημασίας για την ελληνική οικονομία», εξέφρασε ο Πάνος Παλαιολόγος,  Ιδρυτής και Πρόεδρος του ομίλου Hotel Brain. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι «είναι ορατός, εν μέσω κορωνοϊού, ο κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων, κάτι που αποφεύχθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης. Οι εξαγορές είναι καλοδεχούμενες ωστόσο είναι σημαντικό να μην γίνονται  υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού». Σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο, ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή κατακερματισμένος, άρα, εφόσον δεν στηριχθεί, έχει σαφώς μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι σε ξένους ομίλους- κολοσσούς «που πριμοδοτούνται ξεχωριστά από τις δικές τους κυβερνήσεις με κρατικά κονδύλια και κεφάλαια τα οποία  εμείς συζητάμε να δοθούν για όλο τον κλάδο και όχι για μία και μόνο επιχείρηση».

Οι προτάσεις των ξενοδόχων για τα δάνεια

Σημειώνεται εδώ ότι από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχουν καταρτίσει πλήρη δέσμη μέτρων για το θέμα των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όπου προτείνουν:

• Πρόβλεψη ειδικού πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών δανείων, περιλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων, λόγω συσσώρευσης ζημιών από τις επιπτώσεις του COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό: αναστολή των αποπληρωμών κεφαλαίου για μια 5ετία των ενήμερων έως 31.12.2019 δανείων (με λιγότερο από 90 ημέρες καθυστέρηση) και ρύθμισή τους με χρονικό ορίζοντα 15 ετών.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα τραπεζικά δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που είναι μεν ενήμερα, αλλά παρουσιάζουν άλλου τύπου δυσχέρειες (όπως εγγραφή επισφαλειών από τις τράπεζες λόγω προβλημάτων του παρελθόντος ή πρόκειται για εταιρίες που έχουν πληγεί πέρυσι από την χρεοκοπία του Thomas Cook κλπ), προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία καινούργιας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πτώχευση της Thomas Cook θα πρέπει, αντί της 31-12-2019, να λογίζεται ως ενήμερη ημερομηνία η 30-11-2019. Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η ανωτέρω πτώχευση, το Υπουργείο σας είχε δεσμευθεί να ληφθεί ως μέτρο ενίσχυσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να μην μπορούν να είναι ενήμερες στις 31-12-2019.

• Επέκταση του μέτρου της επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων δανείων για περίοδο 12 μηνών.

• Χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων κίνησης ή δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο (περιθώριο ως προς το Euribor), με περίοδο χάριτος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι 31/12/2021 και ελάχιστης διάρκειας 5 ετών. Θα πρέπει να καλύπτουν μέχρι το 40% του κύκλου εργασιών του 2019 και να χορηγούνται με την εγγύηση κατά 100% του Ελληνικού Δημοσίου. Θα διοχετεύονται στην κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων και πάγιων λειτουργικών εξόδων (δαπάνες ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, πληρωμές σε προμηθευτές, επιταγές).

• Χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων παγίων ή δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο (περιθώριο ως προς το Euribor), με περίοδο χάριτος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι 31/12/2021 και ελάχιστης διάρκειας 12 ετών , με σκοπό την αναθέρμανση της αγοράς (οικοδομή, προμηθευτές κλπ).

Ως προς τις επιταγές εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις στην τουριστική ζήτηση στην εσωτερική και διεθνή αγορά . Ήδη υπάρχουν στην αγορά επιταγές κάλυψης υποχρεώσεων μέχρι τις 30/11/2020, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν λόγω του γεγονότος πως η τουριστική περίοδος είναι αντικειμενικά αδύνατον να ξεκινήσει πριν την 1/07/2020 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Για την πληρωμή των ανωτέρω επιταγών πρέπει να δημιουργηθεί κατά τα ανωτέρω ένα ειδικό τραπεζικό προϊόν.

Πηγή newmoney.gr

Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου