Ειδήσεις

«Μάχη» για τη μάσκα: Διατίμηση ζητούν οι φαρμακοποιοί -Δεν είναι ασφαλείς οι υφασμάτινες-Βλέπουν αύξηση κρουσμάτων

Φαρμακοποιοί και ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και υπεύθυνος Λοιμωξιολογίας του ΑΧΕΠΑ, μιλάνε στο ethnos.gr

Διατίμηση και έλεγχο από την πολιτεία στις τιμές χονδρικής αλλά και στις εγχώριες μονάδες παραγωγής μασκών ζητούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές οι οποίες έχουν, τουλάχιστον, πενταπλασιαστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου- οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας- αλλά και για να μπορέσουν να τις προμηθευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι  εκτιμούν ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο διάστημα ενώ διχογνωμία επικρατεί στον ιατρικό κόσμο για το εύρος και την καταλληλόλητα των διάφορων τύπων μασκών που κυκλοφορούν στην αγορά. Από τη μια, φαρμακοποιοί προκρίνουν αυστηρά τη χρήση χειρουργικών μασκών μίας χρήσης σε αντίθεση με γιατρούς και λοιμωξιολόγους οι οποίοι επιμένουν ότι ακόμη και οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας από τον ιό. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανή μη ορθή χρήση της μάσκας μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπόσχεται ότι θα λύσει.

Εκτόξευση τιμών

«Οι τιμές είναι ακριβές και είναι ορατός ο κίνδυνος και ο φόβος ότι αν αυτές δεν συγκρατηθούν, αρκετοί να μην μπορέσουν να αγοράσουν χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Γι αυτό και χρειάζεται διατίμηση και στοχευμένος έλεγχος στην πηγή-στην χονδρική-τόσο στη εισαγωγή μασκών όσο και στην παραγωγή.

Να βάλουν διατίμηση στη λιανική πώληση στα φαρμακεία δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί αν μου πουν ότι πρέπει να πουλώ την μάσκα πενήντα λεπτά όταν την αγοράζω 1 ευρώ είναι αδύνατο να την πουλήσω πενήντα λεπτά. Οπότε δεν πρόκειται να την πουλήσω και δεν θα πάρει κανείς μάσκα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχει ο φόβος ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν μάσκες.

Όταν μία χειρουργική μάσκα μίας χρήσης κοστίζει 1,20 με 1,30 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται την μέρα 10- τόσο για την μετακίνησή της όσο και για την δραστηριότητα της-είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει οικονομικά, ειδικά με τις συνθήκες τις οικονομικές που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα όπου όλοι θα ζοριστούμε. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα από την πολιτεία έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια σε μας και σε τιμές οι οποίες θα είναι προσιτές για την οικογένεια».

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επάρκεια μασκών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η αύξηση τις τιμές είναι τεράστια. «Φανταστείτε ότι τις μάσκες που πουλούσαμε πριν τον κορονοϊό 20 και 25 λεπτά σήμερα τις πουλάμε 1,20». Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί η κίνηση την Τετάρτη (29.4) ήταν πολύ αυξημένη –«ανάλογη με εκείνη που είχαμε ζήσει τις πρώτες μέρες όταν μπήκε ο κορονοϊός στη ζωή μας»- ενώ ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται τις επόμενες μέρες.

«Τότε είχαν εξαφανιστεί όλα τα αποθέματα τα οποία ήταν και λιγότερα, τώρα είναι πολύ περισσότερα. Αλλά και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Διπλασιάστηκε. Οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επάρκεια το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για σήμερα-αύριο».

Δικαιολογημένη η αλλαγή στάση Τσιόδρα για τις μάσκες

Αναφερόμενος ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στην αλλαγή στάσης τόσο της επιτροπής του υπουργείου Υγείας όσο και του εκπροσώπου του για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα εξήγησε ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. «Δεν έχουμε ξανασυναντήσει τον ιό άλλη φορά οπότε κάθε γνώση επικαιροποιείται μέρα με τη μέρα. Τώρα και η επιστημονική κοινότητα, αφενός, μαθαίνει αυτόν τον ιό, αφετέρου, η προηγούμενη απόφαση αφορούσε κόσμο που έμενε στο σπίτι του υποχρεωτικά και κινείται με αυστηρούς περιορισμούς ενώ τώρα που αίρονται αυτοί οι περιορισμοί και κινείται περισσότερος κόσμος, ελεύθερα, αλλάζουν και οι συνθήκες».

Χειρουργική μάσκα μίας χρήσης ή υφασμάτινη

Ο κ. Ευγενίδης προκρίνει την χρήση από το γενικό πληθυσμό χειρουργικών μασκών μίας χρήσης οι οποίες δένουν πίσω από τα αυτιά είτε με λαστιχάκι είτε με κορδονάκι, τονίζοντας ότι προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα από τους ιούς που είναι και το ζητούμενο.
Από κει και πέρα υπάρχουν πολύ εξειδικευμένες μάσκες και υπάρχουν οι πολύ απλές μάσκες, οι υφασμάτινες, τις οποίες μπορεί να τις ράψει από ύφασμα ο καθένας και στο σπίτι του.

«Αυτές όμως δεν είναι πιστοποιημένες. Είναι  βέβαιο ότι οι περισσότερες από αυτές, αν όχι όλες, δεν συγκρατούν ιούς. Άρα δεν κάνουν για την δουλειά που προορίζονται την συγκεκριμένη εποχή. Και για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για τις υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις για να πούμε ότι είναι ασφαλείς για χρήση απέναντι στη μετάδοση ιώσεων» πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης.

Αρκεί και μια κοινή μάσκα, υφασμάτινη για να προστατέψει τον κόσμο μέσα σε ένα κλειστό χώρο τονίζει από την πλευρά του, μιλώντας στο ethnos.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής του  ΑΠΘ και υπεύθυνος Λοιμωξιολογίας του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης. Ωστόσο, όπως εξήγησε, ο καθηγητής του ΑΠΘ η μη σωστή χρήση της μάσκας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. Αν η μάσκα έχει υγρανθεί και έχει έρθει σε επαφή με τον ιό μπορεί να είναι χειρότερο αν την ξαναφορέσει κάποιος.

Ο κ. Μεταλλίδης τονίζει ότι δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε τις μάσκες μίας χρήσης  Είναι απαραίτητο στους κλειστούς χώρους να φοράμε μάσκα- και μια απλή υφασμάτινη μάσκα αρκεί.  Απλά η υφασμάτινη μάσκα θα υγρανθεί πολύ γρήγορα. Χρειάζεται πολλές αλλαγές.

Το μείζον, ωστόσο, όπως είπε ο υπεύθυνος Λοιμωξιολογίας του ΑΧΕΠΑ είναι να τις χρησιμοποιούμε σωστά και να μπαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο σε κλειστούς χώρους. «Μην φανταστείτε ότι μπορούμε να είμαστε σε ένα κλειστό χώρο για 5 ώρες. Τίποτα δεν θα σε προστατέψει» είπε και πρόσθεσε ότι στον ελεύθερο αέρα δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Προέτρεψε, παράλληλα, τον κόσμο να μην αντιμετωπίζει την κατάσταση σαν να βρίισκεται σε νοσοκομείο αλλά ούτε και να «βλέπει» όλους ως ύποπτους ασθενείς.

Μεταλλίδης: Αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα

Όσο θα βγαίνει ο κόσμος προς τα έξω τόσο θα έχουμε την πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα εκτιμά ο κ. Μεταλλίδης. «Αυτό είναι δεδομένο. Το πιστεύουμε. Θα έχουμε μια μικρή αύξηση. Και όλα αυτά τα μέτρα είναι για να περιορίσουμε ακριβώς την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Γι αυτό και λέμε στους κλειστούς χώρους μάσκα τώρα. Γιατί ο κόσμος θα βγει έξω και θα μετακινηθεί πολύ πιο συχνά  σε τέτοιους χώρους» δήλωσε στο ethnos.gr ο Μεταλλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το καλό είναι ότι η Ελλάδα κάνει την άρση των μέτρων πιο αργά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.  «Οπότε έχουμε τα παραδείγματα τι γίνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης που αρχίζουν να κινούνται σιγά, σιγά και πως παν τα πράγματα και μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα από αυτούς. Άρα και σε αυτό θα είμαστε λίγο τυχεροί γιατί πέρα από τη δική μας καμπύλη θα βλέπουμε πως βαδίζουν οι καμπύλες των Ευρωπαίων οι οποίοι και αυτοί άρουν προοδευτικά τα μέτρα».

Το στοίχημα της επόμενης μέρας στα νοσοκομεία

Η κανονική λειτουργία των νοσοκομείων την επόμενη μέρα της πανδημίας μετά το lockdown είναι το μεγάλο στοίχημα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας. «Όχι μόνο θα προσφέρουν διευρυμένες νοσοκομειακές υπηρεσίες αλλά θα λειτουργήσουν και σωστά» είπε στο ethnos.gr o κ. Μεταλλίδης. Το προηγούμενο διάστημα σταμάτησαν τα χειρουργεία, τα προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία. Σιγά, σιγά αυτά θα ανοίξουν. «Άρα το ΕΣΥ θα πρέπει να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του. Και μεις θα δεχτούμε μια μεγάλη κίνηση ασθενών από όλες τις περιπτώσεις. Οπότε αυτός θα είναι ένας επιπλέον φόρτος εργασίας και ένα στοίχημα . Εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και θα λειτουργήσουμε και με τα δύο, εξυπηρετώντας και ασθενείς με κορονοϊό και ασθενείς με άλλες παθήσεις και προβλήματα υγείας. Είμαι αισιόδοξος» κατέληξε ο κ. Μεταλλίδη

Πηγή ethnos.gr

Τίμος Φακαλής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου