Μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για την αναγκαιότητα στροφής του ελληνικού τουρισμού στην ποιότητα και στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη, κατέθεσε με την ομιλία του στη Ζάκυνθο στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας «Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης», ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους λόγους που επιβάλλουν τη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό:

1ον: τα έσοδα δεν αντιστοιχούν με τον αριθμό των επισκεπτών.

2ον: η κατά κεφαλήν δαπάνη του τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων, παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.

3ον: οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν κάνει πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του.

«Στρατηγική μας επιλογή είναι η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη και η πρόταξη της ποιότητας.

Η βασική αιτία της υποαπόδοσης των εσόδων από τον τουρισμό, είναι η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος που οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;

1ον: Με τη μείωση των φόρων. Κάνουμε την αρχή με την άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% με χρονικό ορίζοντα διετίας. Παράλληλα, θέτουμε ως στόχο ένα ενιαίο και ανταγωνιστικό συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό, όπως έχουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες.

2ον: Με ένα νέο επενδυτικό νόμο που θα δώσει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση. Ο νέος επενδυτικός νόμος  για τον τουρισμό πρέπει να έχει τρεις βασικούς άξονες-κατευθύνσεις:

α) την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων,

β) την αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους,

γ) την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό, στην προσέλκυση επισκεπτών με υψηλό εισόδημα και στην αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης του τουρίστα, συνδέεται με την επένδυση στην ποιότητα.

Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι η αύξηση των τουριστικών εσόδων περνάει μέσα από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, θα δημιουργήσουν νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν και θα εμπλουτίσουν το τουριστικό μας προϊόν και θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, αφού σήμερα στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό. Η θεσμοθέτηση, αλλά και η άμεση ενεργοποίηση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για εμάς.

Χωρίς αυτόν, δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Μάνος Κόνσολας.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ