Ειδήσεις

“Η μείωση αποδοχών οδηγεί σε brain drain”- Επιστολή καθηγητών στον πρωθυπουργό για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλαν καθηγητές του ΕΚΠΑ σχετικά με τις αποδοχές των πανεπιστημιακών, κάτι που οδηγεί, όπως εξηγούν, σε αρκετούς να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

«Οι Καθηγητές Πανεπιστημίου στην Ελλάδα βρίσκονται στην προτελευταία θέση σε σχέση με τους συναδέλφους μας στην Ε.Ε. (επισυνάπτεται), με μειώσεις που έχουν φτάσει στο 40% των αποδοχών τους πριν μία δεκαετία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο brain-drainτων νέων επιστημόνων», σύμφωνα με μελέτη του 2016, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους.

Οι πανεπιστημιακοί απευθύνουν έκκληση προς τον πρωθυπουργό να φροντίσει ώστε να «να συμμορφωθεί η ελληνική πολιτεία με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να νομοθετήσετε ένα νέο μισθολόγιο των Καθηγητών Πανεπιστημίου που να συνάδει με τα αυξημένα προσόντα και τις απαιτήσεις του έργου που επιτελούν».

Ολόκληρη η επιστολή:
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοιν.:   Υπουργό Οικονομικών, Αναπλ. Καθηγητή Χ. Σταϊκούρα

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως

Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη

Υφυπουργό Παιδείας, Αναπλ. Καθηγητή Α. Συρίγο

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η αξία των ελληνικών Πανεπιστημίων και το σημαντικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού τους στην εκπαίδευση και την έρευνα έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Το υψηλότατο επίπεδο των αποφοίτων μας τεκμηριώνεται από την ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια καταξίωση τους σε μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού.

Ωστόσο οι αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου δεν αρμόζουν στο λειτούργημα που επιτελούν και στο κύρος που έχουν στην ελληνική κοινωνία και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με αναλυτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου στην Ελλάδα βρίσκονται στην προτελευταία θέση σε σχέση με τους συναδέλφους μας στην Ε.Ε. (επισυνάπτεται), με μειώσεις που έχουν φτάσει στο 40% των αποδοχών τους πριν μία δεκαετία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο brain–drainτων νέων επιστημόνων.

Το ιστορικό της διαμόρφωσης των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου είναι γνωστό. Σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή έχοντας προσπαθήσει πολύ ενεργά τα τελευταία χρόνια να πείσουμε την Πολιτεία για το δίκαιο του αιτήματος μας, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί σε αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Τρεις φορές φορές μέχρι σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει δικαιώσει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και έχει επισημαίνει με σχετικές αποφάσεις τα έτη 2014, 2017 και 2022 ότι οφείλει η Πολιτεία να άρει τις τεράστιες μειώσεις του μισθολογίου μας.

Πολλές φορές έχετε αναδείξει την ανάγκη αντιστροφής του brain–drain και του επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων στην πατρίδα μας. Με δεδομένο ότι έχουν ήδη εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση αυξήσεις σε όλο το δημόσιο τομέα εκτός από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, κάνουμε σε εσάς έκκληση να φροντίσετε να συμμορφωθεί η ελληνική πολιτεία με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να νομοθετήσετε ένα νέο μισθολόγιο των Καθηγητών Πανεπιστημίου που να συνάδει με τα αυξημένα προσόντα και τις απαιτήσεις του έργου που επιτελούν.

Με τιμή,

Ασημίνα Αντωναράκου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Γεώργιος Γεωργιάδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Γεώργιος Δελλής, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Δημήτριος Δρόσος, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μέλος ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ

Στάθης Ευσταθόπουλος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ

Νικόλαος Ηρειώτης, Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Βασιλική Κουσκουνά, Καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Στέλιος Κώτσιος, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Ευγενία Μπουρνόβα, Καθηγήτρια της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, π. Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ

Χαρίκλεια Ντρίνια, Καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Ιωάννης Σεϊμένης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ

Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου