Ειδήσεις

Επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου

Αποφασισμένος να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων με πρώτο αυτό της Νέας Αγοράς, είναι ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ και πρώην δήμαρχος Ρόδου, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Με αφορμή και την συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου σχετικά με τις εργασίες στο κτήριο της Νέας Αγοράς που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, εκφράστηκε ο προβληματισμός για την αποκατάσταση και αξιοποίησή της σε σοβαρή βάση.
Όπως είπε ο κ. Χατζηευθυμίου: «Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε και να ψηφίσουμε αρνητικά σε οποιαδήποτε παρέμβαση αποκατάστασης. Όμως, όλο το μνημείο κινδυνεύει. Δεν μπορεί όμως, να σωθεί με τέτοιες εμβαλωματικές παρεμβάσεις. Πρέπει να αξιοποιηθεί συνολικά».
Ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας, πως: «Οπλισμός δεν υπάρχει. Τα σίδερα είναι σκόνη. Αν συμβεί κάτι θα έχουμε σοβαρό θέμα με ένα τεράστιο κομμάτι της περιουσίας του Δήμου Ρόδου. Πρέπει να υπάρξει λεπτομεριακή αποτύπωση της Νέας Αγοράς.
Όλα τα άλλα είναι εμβαλωματικές παρεμβάσεις. Κάποτε πρέπει να έρθει σοβαρή εισήγηση…»
Βέβαια, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση χωρίς όμως να δίνει σοβαρές απαντήσεις.
Να σημειωθεί πως ούτε οι Τεχνικές Υπηρεσίες, ούτε οι δύο συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι πήραν θέση για την Νέα Αγορά.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΤΗΡΙΑ
Ο κ. Χατζηευθυμίου υπενθύμισε στον κ. Χατζηδιάκο πως «Υπάρχουν έτοιμες μελέτες τις οποίες μπορείτε να συμβουλευτείτε», παρακινώντας τον δήμαρχο να τις εξετάσει.
Οι συγκεκριμένες μελέτες, είχαν εκπονηθεί κατά την θητεία του κ. Χατζηευθυμίου από το 2009!
Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουλίου του 2009 είχε γίνει η παρουσίαση της μελέτης – πρότασης για την αξιοποίηση συνολικά τεσσάρων (4) ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Δήμου Ροδίων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάδοχος εταιρεία ήταν η «Λύσσιπος – Πράξιλλα» και οι προτάσεις της αφορούσαν στην αξιοποίηση α) του κτηρίου της Νέας Αγοράς β) του ακινήτου στην Ρένη γ) του ακινήτου στ’ Ασγούρου και γ) του ακινήτου στην οδό Διαγοριδών.
Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, η μελέτη ήταν έτοιμη και εγκεκριμένη από το δημοτικό συμβούλιο (του πρώην Δήμου Ροδίων) την οποία εκπόνησε η ένωση εταιρειών «Λύσιππος Α.Ε. – Πράξιλλα Α.Ε.»
Η συγκεκριμένη μελέτη, που πληρώθηκε από το δημοτικό κορβανά, είχε εγκριθεί και από το πολιτικό συμβούλιο και το συμβούλιο ανάπτυξης του πρώην Δήμου Ροδίων.
Ειδικά για την Νέα Αγορά, υπήρξε εκτενής παρουσίαση προτάσεων – σεναρίων αξιοποίησης που περιελάμβαναν ριζικές αλλαγές με γνώμονα τον εξωραϊσμό, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του μνημείου, η εικόνα του οποίου «δεν έχει πια χαρακτηριστικά μνημείου», όπως ειπώθηκε.
Ο σχεδιασμός είχε ως στόχο στην ανάδειξη της Νέας Αγοράς σε ένα ‘σύγχρονο εμπορικό κέντρο’ που δεν θα συγκεντρώνει ανόμοιες δραστηριότητες, αλλά περισσότερο δράσεις τοπικού χαρακτήρα, με ανάδειξη τοπικών προϊόντων, με χώρους τέχνης και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.
Θυμίζουμε ακόμη, ότι για την πρόταση είχε ζητηθεί η άποψη όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών (Αρχαιολογίας, Πολεοδομίας κ.λπ.) ενώ ήταν σύμφωνοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μέσα στη Νέα Αγορά. Μάλιστα, και ο τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (και πρώην δήμαρχος) κ. Γιώργος Γιαννόπουλος είχε συμφωνήσει, ενώ παρέμενε εκκρεμές το θέμα της διαχείρισης.
«ΚΟΛΛΗΣΕ» ΚΑΙ
ΕΠΙ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ
Το θέμα παρέμεινε σε εκκρεμότητα και επί θητείας του κ. Στάθη Κουσουρνά, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων με τις συγκεκριμένες μελέτες αλλά τελικώς, ούτε αυτό έγινε. Το 2012 η τότε δημοτική αρχή είχε δηλώσει αρμοδίως ότι στο πρόγραμμά της για να αξιοποιήσει μια σειρά από ακίνητα βρίσκονταν «εκτός ατζέντας» το κτήριο της Νέας Αγοράς καθώς και τα «χρυσοφόρα» ακίνητα στη Ρένη, στ’ Ασγούρου και στην οδό Διαγοριδών. Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Στάθης Κουσουρνάς: «Η μελέτη δεν ήταν ολοκληρωμένη και προϋπέθετε μια σειρά από παρεμβάσεις και συνεννοήσεις που απαιτούσαν χρονοβόρες διαδικασίες».
Σήμερα, τα εν λόγω ακίνητα και κυρίως η Νέα Αγορά, παραμένουν ως έχουν.
Τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή δημοτική αρχή του ενιαίου Δήμου Ρόδου επιχείρησαν και επιχειρούν να βρουν τρόπο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας (μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ώστε να ενισχύσει με χρήμα τα ταμεία του Δήμου Ρόδου).
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζηευθυμίου δηλώνει ότι: «Είναι η ώρα να δούμε σοβαρά κάποια πράγματα, ξεκινώντας από τη Νέα Αγορά, ένα κτήριο το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και φυσικά, κρίνεται επικίνδυνο για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, για τους ενοικιαστές των γραφείων και φυσικά για τους επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου