ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κ. Ταρασλιάς: «Είμαστε μια ομάδα που έχει να επιδείξει συγκεκριμένο μετρήσιμο έργο»

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Ταρασλιάς Κώστας

«Μια ομάδα που έδει­ξε συ­γκε­κρι­μέ­νο με­τρή­σι­μο έργο, το οποίο έχει μεί­νει στις συ­νει­δή­σεις των πο­λι­τών και απο­τέ­λε­σε ση­μείο ανα­φο­ράς σε συ­μπο­λί­τες μας άλλων δη­μο­τι­κών ενο­τή­των, συ­νερ­γά­ζε­ται τώρα δυ­να­τά με νέους άφθαρ­τους αν­θρώ­πους, οι οποί­οι μέσα στην απα­ξί­ω­ση του πο­λι­τι­κού σκη­νι­κού δη­λώ­νουν δυ­να­μι­κά πως επι­θυ­μούν να βοη­θή­σουν τον τόπο και κα­τα­θέ­τουν την πρό­τα­σή τους σε δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση. Αυτό μας δίνει δύ­να­μη».

Αυτό δη­λώ­νει, σε συ­νε­ντευ­ξή του στη «δ», ο υπο­ψή­φιος δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος με την πα­ρά­τα­ξη του κ. Χατζή Χα­τζηευ­θυ­μί­ου κ. Κώ­στας Τα­ρα­σλιάς και προ­σθέ­τει πως ευ­θύ­νη θα έχει τώρα και η κοι­νω­νία που οφεί­λει να απο­φα­σί­σει αν θέλει την ανα­νέ­ω­ση και την απο­μά­κρυν­ση από το κα­τε­στη­μέ­νο και αν­θρώ­πους που έδει­ξαν συ­γκε­κρι­μέ­νο έργο και είναι δρα­στή­ριοι στην κοι­νω­νία.

«Θεωρώ πως ο πο­λι­τι­κός μου λόγος έχει συ­γκε­κρι­μέ­να πο­λι­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Δεν θα μπο­ρού­σα να συ­μπλεύ­σω με ένα σχήμα, όπου τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του επι­κε­φα­λής και των υπο­ψη­φί­ων, που πλαι­σιώ­νουν το ψη­φο­δέλ­τιό του ήταν μα­κριά από τις αρχές που εγώ έχω υπη­ρε­τή­σει», το­νί­ζει ο κ. Κώ­στας Τα­ρα­σλιάς, που ανα­φέ­ρε­ται και στον προ­ε­κλο­γι­κό αγώνα που ξε­κί­νη­σε με κά­ποια πα­ρα­τρά­γου­δα.

«Θα αντέ­ξου­με όσο γί­νε­ται. Αυτό δεν ση­μαί­νει πως αν τα κτυ­πή­μα­τα είναι κάτω από τη μέση θα μεί­νου­με απα­θείς», το­νί­ζει ο κ. Κώ­στας Τα­ρα­σλιάς.

Η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Κώστα Τα­ρα­σλιά, ανα­λυ­τι­κά:

• Τε­λι­κά απο­φα­σί­σα­τε να ασχο­λη­θεί­τε με τον πρώτο βαθμό αυ­το­διοί­κη­σης. Τι σας ώθησε σε αυτό;

Πάντα μι­λού­σα για το νησί μου και τα θέ­μα­τα της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας, τα οποία για μένα είναι ση­μα­ντι­κά. Ήθελα να είμαι συ­νε­πής στις από­ψεις μου και συ­νε­πής στον κόσμο ο οποί­ος ξέρει πως προ­τάσ­σω το Δήμο της Ρόδου σε σχέση με όποιο άλλο βαθμό αυ­το­διοί­κη­σης.

• Θα μπο­ρού­σα­τε πα­ρό­λα αυτά να ασχο­λη­θεί­τε με την αυ­το­διοί­κη­ση του δευ­τέ­ρου βαθ­μού αλλά δεν το πρά­ξα­τε;

Σα­φέ­στα­τα και θα μπο­ρού­σα γιατί μπο­ρεί να γίνει πολλή δου­λειά και μέσω του δεύ­τε­ρου βαθ­μού αυ­το­διοί­κη­σης. Είχα και την τιμή να τύχω προ­τά­σε­ων και από υπο­ψη­φί­ους στην Πε­ρι­φέ­ρεια. Θε­ώ­ρη­σα όμως ότι πρέ­πει να έχω συ­νέ­πεια απέ­να­ντι σε αυτά τα οποία ο ίδιος έχω δη­μό­σια δη­λώ­σει και σε αυτά που προ­τάσ­σω ως πιο ση­μα­ντι­κά για να λυ­θούν τα προ­βλή­μα­τα της Ρόδου.

• Θε­ω­ρεί­τε πως στη θη­τεία που τε­λειώ­νει τον Αύ­γου­στο έγι­ναν κά­ποια πράγ­μα­τα ή απλά χά­θη­κε χρό­νος για το Δήμο Ρόδου;

Θα μπο­ρού­σαν να γί­νουν κα­λύ­τε­ρα πράγ­μα­τα και να υπάρ­ξουν δρά­σεις οι οποί­ες δεν χρειά­ζο­νταν χρή­μα­τα αλλά απλώς αντα­να­κλα­στι­κά και ένα καλό σχε­δια­σμό. Θα μπο­ρού­σε να γίνει μια πολύ κα­λύ­τε­ρη δου­λειά. Δεν είναι τα πάντα ζή­τη­μα χρη­μά­των. Απλώς χρειά­ζε­ται να σχε­διά­σου­με, να τρέ­ξου­με και να υλο­ποι­ή­σου­με πράγ­μα­τα έτσι ώστε να προ­σφέ­ρου­με υπη­ρε­σί­ες στους πο­λί­τες. Και πόροι θα μπο­ρού­σαν να έχουν βρε­θεί μέσω της αξιο­ποί­η­σης της ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας. Για όλα αυτά απαι­τεί­ται ανοι­κτό μυαλό που φά­νη­κε πως πολ­λοί συ­νερ­γά­τες του ση­με­ρι­νού δη­μάρ­χου δεν είχαν.

• Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθη­σαν να εντα­χθεί­τε στην πα­ρά­τα­ξη του κ. Χ. Χα­τζηε­η­θυ­μί­ου;

Θεωρώ πως ο πο­λι­τι­κός μου λόγος έχει συ­γκε­κρι­μέ­να πο­λι­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Δεν θα μπο­ρού­σα να συ­μπλεύ­σω με ένα σχήμα, όπου τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του επι­κε­φα­λής και των υπο­ψη­φί­ων, που πλαι­σιώ­νουν το ψη­φο­δέλ­τιό του, ήταν μα­κριά από τις αρχές, που εγώ έχω υπη­ρε­τή­σει. Θεωρώ ση­μα­ντι­κό η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση να λει­τουρ­γεί με τα κρι­τή­ρια της ιδιω­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Για πα­ρά­δειγ­μα σας ανα­φέ­ρω πως δεν θα πρέ­πει να υπάρ­χουν τα στε­γα­νά σε ό,τι αφορά την αξιο­ποί­η­ση της ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας. Ο πο­λι­τι­κός πρέ­πει να έχει τα ίδια αντα­να­κλα­στι­κά με ένα επι­χει­ρη­μα­τία. Για να μην πα­ρε­ξη­γη­θεί αυτό, δεν είναι τα πάντα το χρήμα. Χρειά­ζε­ται ακόμη και στην πρό­νοια και στο πε­ρι­βάλ­λον και στον πο­λι­τι­σμό τέ­τοια αντα­να­κλα­στι­κά και πάθος.

• Τι έχετε να πείτε για τη νέα πα­ρά­τα­ξη του κ. Χατζή Χα­τζηευ­θυ­μί­ου;

Μια ομάδα που έχει να επι­δεί­ξει συ­γκε­κρι­μέ­νο με­τρή­σι­μο έργο, το οποίο έχει μεί­νει στις συ­νει­δή­σεις των πο­λι­τών και απο­τέ­λε­σε ση­μείο ανα­φο­ράς σε συ­μπο­λί­τες μας άλλων δη­μο­τι­κών ενο­τή­των συ­νερ­γά­ζε­ται τώρα δυ­να­τά με νέους άφθαρ­τους αν­θρώ­πους, οι οποί­οι μέσα στην απα­ξί­ω­ση του πο­λι­τι­κού σκη­νι­κού δη­λώ­νουν δυ­να­μι­κά πως επι­θυ­μούν να βοη­θή­σουν τον τόπο και κα­τα­θέ­τουν την πρό­τα­σή τους σε δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση. Αυτό μας δίνει δύ­να­μη. Από εκεί και πέρα την ευ­θύ­νη θα την έχει η κοι­νω­νία που οφεί­λει να απο­φα­σί­σει αν θέλει την ανα­νέ­ω­ση και την απο­μά­κρυν­ση από το κα­τε­στη­μέ­νο και αν­θρώ­πους που έδει­ξαν συ­γκε­κρι­μέ­νο έργο και είναι δρα­στή­ριοι στην κοι­νω­νία.

• Κά­ποιοι στη ΝΔ υπο­στη­ρί­ζουν πως ακόμη υπάρ­χει πε­ρι­θώ­ριο συ­νερ­γα­σί­ας των πα­ρα­τά­ξε­ων του κ. Χ. Χα­τζηευ­θυ­μί­ου και του Στρά­του Κα­ρί­κη. Υπάρ­χει τέ­τοιο εν­δε­χό­με­νο;

Θα ήταν πολύ ση­μα­ντι­κό εφό­σον οι άν­θρω­ποι, οι οποί­οι κι­νού­νται γύρω από τους δύο συν­δυα­σμούς έχουν κοινά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, να βρε­θούν κοντά. Αυτό, όμως, δυ­στυ­χώς βρί­σκει εμπό­διο στις φι­λο­δο­ξί­ες κά­ποιων αν­θρώ­πων κάτι με το οποίο εγώ δεν συμ­φω­νώ. Για μένα πάνω από όλα είναι το νησί μου και ο τρό­πος που θα πρέ­πει να κυ­βερ­νη­θεί και μετά έρ­χο­νται οι προ­σω­πι­κές μου φι­λο­δο­ξί­ες. Θα μπο­ρού­σα να διεκ­δι­κή­σω την ηγε­σία μιας πα­ρά­τα­ξης που ήταν έτοι­μη να ανα­λά­βει τα ηνία του Δήμου. Ανα­φέ­ρο­μαι στη «Ρόδος Μπρο­στά» του κ. Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου η οποία δεν συ­νέ­χι­σε την πο­ρεία της. Δεν το έκανα, γιατί σε­βά­στη­κα έναν άν­θρω­πο που πρό­σφε­ρε πολλά στο Δήμο Ρο­δί­ων και σή­με­ρα είναι έτοι­μος να ανα­πτύ­ξει έργο και δράση σε όλο το νησί. Προ­τί­μη­σα να συ­μπα­ρα­τα­χθώ με τον κ. Χατζή Χα­τζηευ­θυ­μί­ου και να αφήσω πίσω τις προ­σω­πι­κές μου φι­λο­δο­ξί­ες για να υπη­ρε­τή­σω μαζί του τον τόπο μας.

• Ποιοι είναι οι στό­χοι σας για το Δήμο Ρόδου την επό­με­νη πε­ντα­ε­τία καθώς το τοπίο εξα­κο­λου­θεί να είναι δύ­σκο­λο;

Θα ήθελα να προ­τά­ξω τόσο την κα­λύ­τε­ρη ορ­γά­νω­ση των υπη­ρε­σιών όσο και την κα­λύ­τε­ρη διευ­θέ­τη­ση θε­μά­των που χρο­νί­ζουν. Όλοι γνω­ρί­ζουν πως στην ατζέ­ντα μου είναι πολύ ψηλά η πο­λι­τι­στι­κή ανά­πτυ­ξη του νη­σιού. Θεωρώ εξί­σου ση­μα­ντι­κή την τα­κτο­ποί­η­ση των οι­κο­νο­μι­κών ζη­τη­μά­των και των ερ­γα­σια­κών θε­μά­των. Πρέ­πει να υπάρ­ξει και­νο­το­μία με την υλο­ποί­η­ση έργων που θα δώ­σουν μια άλλη υπό­στα­ση στη Ρόδο. Είναι απα­ραί­τη­το επί­σης να γίνει καλός προ­γραμ­μα­τι­σμός έργων μι­κρών και με­γά­λων για την βελ­τί­ω­ση της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας των πο­λι­τών.

• Διε­ξά­γε­ται σε ήπιο κλίμα ο προ­ε­κλο­γι­κός αγώ­νας ή υπάρ­χουν και πα­ρα­τρά­γου­δα;

Εμείς, του­λά­χι­στον, δια­φυ­λά­ξα­με το προ­ε­κλο­γι­κό κλίμα. Θεωρώ πως γί­νο­νται προ­σπά­θειες από διά­φο­ρα κέ­ντρα και αν­θρώ­πους, που κι­νού­νται γύρω από ψη­φο­δέλ­τια ή ΜΜΕ, να δυ­να­μι­τί­σουν το καλό κλίμα για το δικό τους λόγο. Θα αντέ­ξου­με όσο γί­νε­ται. Αυτό δεν ση­μαί­νει, πως αν τα κτυ­πή­μα­τα είναι κάτω από τη μέση, θα μεί­νου­με απα­θείς. Έχω ήδη δε­χθεί κτυ­πή­μα­τα από συ­γκε­κρι­μέ­νο έντυ­πο με δη­λώ­σεις που φέ­ρε­ται να έκανα και δεν είναι πραγ­μα­τι­κές. Δεν έχω απα­ντή­σει μέχρι σή­με­ρα. Αν συ­νε­χι­στεί, όμως, αυτό θα ανα­γκα­στώ να υπε­ρα­σπι­στώ όχι τον εαυτό μου αλλά την ηπιό­τη­τα που οφεί­λου­με να έχου­με στην προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο. Πρέ­πει να υπη­ρε­τή­σου­με την προ­σπά­θεια να υπάρ­χει ου­σια­στι­κή πρό­τα­ση και όχι να υπη­ρε­τή­σου­με φι­λο­δο­ξί­ες ή την αγάπη ορι­σμέ­νων για κά­ποιους υπο­ψη­φί­ους.

• Ενό­χλη­σε, θε­ω­ρεί­τε, κά­ποιους η δη­μο­σκό­πη­ση που διε­νήρ­γη­σε η «δ»;

Εν­δε­χο­μέ­νως, ναι. Προ­σπά­θη­σαν με διά­φο­ρους τρό­πους κά­ποιοι κύ­κλοι στην αρχή να την απα­ξιώ­σουν. Η εγκυ­ρό­τη­τα της εται­ρεί­ας και ο επι­στη­μο­νι­κός τρό­πος με τον οποίο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η έρευ­να απέ­τρε­ψε τις όποιες αρ­νη­τι­κές το­πο­θε­τή­σεις σε αντί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση. Προ­σπά­θη­σαν με διά­φο­ρους τρό­πους να εξα­χθούν άλλα συ­μπε­ρά­σμα­τα για δικό τους όφε­λος.

• Πρέ­πει να ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί το αε­ρο­δρό­μιο του νη­σιού μας; Θε­ω­ρεί­τε πως οι όποιες αντι­δρά­σεις ση­μειώ­νο­νται κα­θυ­στε­ρη­μέ­να;

Το αε­ρο­δρό­μιο του νη­σιού μας πρέ­πει να προ­σφέ­ρει κα­λύ­τε­ρες υπη­ρε­σί­ες τόσο στους πο­λί­τες της Ρόδου όσο και στους επι­σκέ­πτες του νη­σιού από τους οποί­ους ζούμε. Αυτό δεν θα πρέ­πει να έχει επι­πτώ­σεις στις τιμές των ει­σι­τη­ρί­ων και να λει­τουρ­γή­σει απα­γο­ρευ­τι­κά στα τα­ξί­δια από και προς τη Ρόδο.

• Κατά την επί­σκε­ψή του στη Ρόδο ο υφυ­πουρ­γός Με­τα­φο­ρών και Δι­κτύ­ων κ. Μι­χά­λης Πα­πα­δό­που­λος δή­λω­σε πως το αε­ρο­δρό­μιο δεν θα ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί αλλά θα πα­ρα­χω­ρη­θεί σε ιδιώ­τες. Ποια είναι η άποψή σας;

Ήμουν πολύ ακρι­βής σε αυτό που σας ανέ­φε­ρα. Σα­φέ­στα­τα ο κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός δεν μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει τις υπη­ρε­σί­ες που προ­τί­θε­ται να προ­σφέ­ρει ο ιδιώ­της. Οι όποιες λει­τουρ­γί­ες όμως δεν θα πρέ­πει να δη­μιουρ­γή­σουν προ­βλή­μα­τα στις πα­ρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες προς τους πο­λί­τες και να ανε­βά­σουν τις τιμές των ει­σι­τη­ρί­ων.

• Είναι άδικη η στάση της ΕΤΑΔ στο θέμα της Ρο­δια­κής Έπαυ­λης και πώς έπρε­πε να αντι­δρά­σει ο Δήμος Ρόδου;

Ο Δήμος Ρόδου θα έπρε­πε πολύ νω­ρί­τε­ρα να προ­γραμ­μα­τί­σει μέσω των υπη­ρε­σιών του τη συ­γκε­κρι­μέ­νη διεκ­δί­κη­ση και να μην προ­χω­ρεί σε ενέρ­γειες εκ των υστέ­ρων που αν μη τι άλλο δεί­χνουν πως υπήρ­χε με­γά­λη ανορ­γα­νω­σιά στο πώς προ­γραμ­μα­τί­ζει να κάνει κά­ποια έργα.

• Νοσεί σο­βα­ρά ο το­μέ­ας Υγεί­ας. Τι θα πρέ­πει να γίνει και πώς μπο­ρεί να αντι­δρά­σει και να λύσει προ­βλή­μα­τα η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση;

Ο δή­μαρ­χος Ρόδου θα πρέ­πει να έχει τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της διεκ­δί­κη­σης από το κέ­ντρο. Δεν θα πρέ­πει τα γε­γο­νό­τα να τον βρί­σκουν ανέ­τοι­μο στα προ­βλή­μα­τα που δη­μιουρ­γεί η κε­ντρι­κή διοί­κη­ση. Θα μπο­ρού­σε ο Δήμος να έχει μια σειρά υπη­ρε­σιών πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας ει­δι­κά αυτή την πε­ρί­ο­δο που εκα­το­ντά­δες συ­μπο­λί­τες μας τα­λαι­πω­ρού­νται εξαι­τί­ας του ΕΟΠΥΥ Ακόμη και συ­ντα­γο­γρά­φη­ση θα μπο­ρού­σε να πα­ρέ­χει στους χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους και τους πο­λί­τες που είναι σε δύ­σκο­λη οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.