Ειδήσεις

Γ. Πάππου: Υποτονική η αντίδραση των Δωδ/σίων στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Έναν μήνα μετά την εξομοίωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 27 νησιά, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι επιπτώσεις στο… πορτοφόλι των κατοίκων τους είναι εμφανείς ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου.
Το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα από 500 ευρώ έως και 2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ως «αντιστάθμισμα» της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, τελικά αποδείχθηκε ότι αφορούσε ένα μικρό μόνο ποσοστό κατοίκων, λόγω των αυστηρών κριτηρίων και «εξανεμίστηκε», αν όχι την ίδια ημέρα, μέσα σε λίγα 24ωρα.
Οι νησιώτες πάντως δεν περιμένουν ότι το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που θα εφαρμοστεί –με βάση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης- από το δεύτερο μισό του 2018 είναι ικανό να… αντισταθμίσει τις δυσμενέστατες επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το παρουσιάσει ως «πανάκεια» στην καταστροφική απόφαση που έλαβε, καταδικάζοντας τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Την ίδια ώρα η Ρόδος και η Κάρπαθος ακόμα περιμένουν να δουν τα… αντισταθμιστικά μέτρα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών την 1/10/2015 (πρώτο κύμα) και την 1/6/2016 (δεύτερο κύμα) αντίστοιχα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε για τη γιορτή των Θεοφανείων «θα επιδοτηθούν από τα μέσα του χρόνου εισιτήρια αλλά και μεταφορές εμπορευμάτων για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων αλλά στόχος είναι από το 2019 το μέτρο να ισχύσει για όλους τους νησιώτες» κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός συνεκτικού σχεδίου για την νησιωτικότητα, όμως οι νησιώτες κρατούν μικρό καλάθι. Η κυβέρνηση, υποσχέθηκε ότι θα υπολογίσει και θα αντισταθμίσει την διαφορά κόστους που έχουν οι μεταφορές στα νησιά, σε σχέση με τις χερσαίες μεταφορές. Μόνο που το βασικό αίτημα των ακτοπλόων που έχει να κάνει με το «μεταφορικό ισοδύναμο» είναι η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές που είναι στο 24%, προϋπόθεση που αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή του μέτρου.
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός πως η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το μακεδονικό ζήτημα, καταδεικνύει πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε οι νησιώτες τα θέματα της καθημερινότητας, από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. «Συντελέστηκε ένα έγκλημα κατά της νησιωτικότητας και δυστυχώς η αντίδραση δεν ήταν η αναμενόμενη. Εμείς ως Επιμελητήριο, είμαστε οι “εισπράκτορες” των παραπόνων για την δύσκολη καθημερινότητα των νησιωτών, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όμως με τον τρόπο αυτό, με το να μας εκφράζουν δηλαδή μόνο τα παράπονά τους, δεν πρόκειται να δρομολογηθεί λύση. Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την αντίδραση. Όταν υπάρχει δράση θα πρέπει να υπάρχει και αντίδραση. Όταν όμως στη δράση δεν υπάρχει αντίδραση, τότε υπάρχει απορρόφηση και δυστυχώς αυτό έγινε στην περίπτωση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ηδη από τις αρχές του έτους έχουμε μια αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων καθώς και των υπηρεσιών, τουλάχιστον κατά 10%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, με τα ίδια χρήματα που ξόδευε πριν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει 10% λιγότερη ποσότητα προϊόντος ή 10% ακριβότερη υπηρεσία. Εχουμε προσπαθήσει επανειλημμένως να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε συνειδητοποιημένο καταναλωτή και συνειδητοποιημένο κάτοικο της νησιωτικής Ελλάδας αλλά η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη. Ολοι εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς, πραγματικά ζηλέψαμε – με την καλή έννοια- την κινητοποίηση του κόσμου στην Θεσσαλονίκη. Θα περιμέναμε όταν απευθύναμε έκκληση στον κόσμο να διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ να ξεσηκωθεί η Ρόδος, όμως δεν ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 500 με 600 άτομα, ενώ θα έπρεπε να είναι 15.000 με 20.000 άτομα», επισημαίνει ο κ. Γ. Πάππου.
Να σημειωθεί ότι στα υπόλοιπα πέντε νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, η ταφόπλακα των μειωμένων συντελεστών θα μπει την 1η Ιουλίου 2018, λόγω της εξάμηνης παράτασης που δόθηκε, λαμβάνοντας υπόψιν το βάρος που έχουν επωμιστεί εξαιτίας των προσφυγικών ροών.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι ένα αντισταθμιστικό μέτρο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και για την ανθρωπιά των νησιωτών, όπως δείχνει η παράταση εφαρμογής του μέτρου μόνο για τα 5 νησιά.
Τα πολύ μικρά ακριτικά νησιά, των οποίων οι κάτοικοι επιτελούν εθνικό έργο σε μια περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, αντί να απαλλαχθούν πλήρως από τον ΦΠΑ, όπως θα έπρεπε, είναι από τα πρώτα που πλήττονται άμεσα και βάναυσα.
Είναι ηλίου φαεινότερο πάντως ότι τα ισοδύναμα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για να εφαρμοστούν, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου