ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΣΙΑΘΡ: Σε εξέλιξη η Σχολή Ιστιοπλοΐας

Δημήτρης Στούμπης 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΣΙΑΘΡ-Σχολή

Συ­νε­χί­ζο­νται με αμεί­ω­το εν­δια­φέ­ρον από τους συμ­με­τέ­χο­ντες, τα μα­θή­μα­τα ιστιο­πλο­ΐ­ας για την από­κτη­ση δι­πλώ­μα­τος κυ­βερ­νή­τη ιστιο­πλοϊ­κού σκά­φους έως 18 μέτρα, που διορ­γα­νώ­νει ο Αθλη­τι­κός Σύλ­λο­γος Ιστιο­πλό­ων Ανοι­κτής Θά­λασ­σας Ρόδου για το 2025. Πα­ράλ­λη­λα, με τις πρα­κτι­κές ασκή­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται με τα σκάφη του Συλ­λό­γου, γί­νε­ται και η θε­ω­ρη­τι­κή τους τεκ­μη­ρί­ω­ση, με στόχο να καλ­λιερ­γη­θεί η τε­χνι­κή κα­τάρ­τι­ση, η υπευ­θυ­νό­τη­τα και η ναυ­τι­κή συ­νεί­δη­ση των νέων ιστιο­πλό­ων.

Τα θε­ω­ρη­τι­κά μα­θή­μα­τα γί­νο­νται στην αί­θου­σα του Συλ­λό­γου, μέχρι σή­με­ρα δε, στο τέλος του πρώ­του από τους δύο μήνες που διαρ­κεί η εκ­παί­δευ­ση, έχει ολο­κλη­ρω­θεί η δι­δα­σκα­λία των πα­ρα­κά­τω ενο­τή­των:

-Πα­ρου­σί­α­ση του ιστιο­πλοϊ­κού σκά­φους και ονο­μα­το­λο­γία όλων των μερών του αλλά και της στα­θε­ρής και κι­νη­τής εξαρ­τί­ας του (ξάρ­τια, πανιά, σχοι­νιά κλπ), ανα­λύ­ο­ντας τη χρη­σι­μό­τη­τα του κα­θε­νός από αυτά στην πλεύ­ση του.

-Κα­νό­νες και τε­χνι­κές αγκυ­ρο­βο­λί­ας, καθώς επί­σης και το πώς γί­νο­νται οι χει­ρι­σμοί για την εί­σο­δο σε όρ­μους και λι­μά­νια και την πρόσ­δε­ση σε αυτά, ανά­λο­γα με τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τές τους και τις και­ρι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν.

-Ναυ­τι­λία. Μετά από μια σύ­ντο­μη ιστο­ρι­κή ανα­δρο­μή, έγινε η πα­ρου­σί­α­ση των ναυ­τι­κών χαρ­τών, η χρη­σι­μό­τη­τα των πλη­ρο­φο­ριών που προ­σφέ­ρουν και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, η μέ­θο­δος εντο­πι­σμού της θέσης του σκά­φους (στίγ­μα) πάνω σε αυ­τούς με πα­ράλ­λη­λη ανά­λυ­ση και κα­τα­νό­η­ση των γε­ω­γρα­φι­κών συ­ντε­ταγ­μέ­νων, αλλά και της χά­ρα­ξης της πο­ρεί­ας για τον εκά­στο­τε προ­ο­ρι­σμό, σε συν­δυα­σμό με τα απα­ραί­τη­τα όρ­γα­να (πυ­ξί­δα, ηλε­κτρο­νι­κές συ­σκευ­ές κλπ). Έγινε πρα­κτι­κή εφαρ­μο­γή για όλα αυτά, ανα­λύ­ο­ντας πα­ράλ­λη­λα τα προ­βλή­μα­τα που εμ­φα­νί­ζο­νται λόγω των σφαλ­μά­των της πυ­ξί­δας, αλλά και τους τρό­πους επί­λυ­σής τους, ώστε οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για τη θέση και τη πο­ρεία του σκά­φους, να έχουν τη μέ­γι­στη δυ­να­τή ακρί­βεια.

– Φάροι, φανοί: Πώς γί­νε­ται η ανα­γνώ­ρι­ση των φάρων τη νύχτα, σύμ­φω­να με τα φω­τει­νά σή­μα­τα που εκ­πέ­μπουν και πως αξιο­ποιού­νται οι πλη­ρο­φο­ρί­ες στη ναυ­σι­πλο­ΐα. Στην ίδια ει­σή­γη­ση, πα­ρου­σιά­στη­κε και ο Διε­θνής Κα­νο­νι­σμός Απο­φυ­γής Συ­γκρού­σε­ων, που είναι κα­θο­ρι­στι­κός για την πρό­λη­ψη ατυ­χη­μά­των και τη σωστή συ­μπε­ρι­φο­ρά στη θά­λασ­σα, αντί­στοι­χος δη­λα­δή του ΚΟΚ για τη στε­ριά.

Ει­ση­γή­τρια ήταν η αξιω­μα­τι­κός του Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος και ενερ­γή κυ­βερ­νή­της του πε­ρι­πο­λι­κού σκά­φους, η Ση­μαιο­φό­ρος Αθα­να­σία Βρέ­κου, η οποία με την εμπει­ρία της, κα­τά­φε­ρε με απλό και κα­τα­νοη­τό τρόπο να με­τα­φέ­ρει αυτή τη γνώση στους μα­θη­τές. Το­νί­ζε­ται εδώ η ση­μα­ντι­κή στή­ρι­ξη του Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος στις εκ­δη­λώ­σεις του ΑΣΙΑ­ΘΡ, τόσο στην ασφά­λεια των αγώ­νων, όσο και την συμ­με­το­χή του στο εκ­παι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα του Συλ­λό­γου.

-Αε­ρο­δυ­να­μι­κή, τρι­μά­ρι­σμα των πα­νιών. Η ενό­τη­τα που ανα­λύ­ει τον μη­χα­νι­σμό της πρό­ω­σης των ιστιο­πλοϊ­κών σκα­φών. Ανα­πτύ­χθη­κε το θε­ώ­ρη­μα του Bernoulli, σύμ­φω­να με το οποίο τεκ­μη­ριώ­νε­ται το γε­γο­νός ότι, με την εφαρ­μο­γή της υπο­πί­ε­σης στα πανιά, το σκά­φος τα­ξι­δεύ­ει στο στόχο, μόνο με τον αέρα φυ­σι­κά!

Ακο­λού­θη­σε η επε­ξή­γη­ση των τε­χνι­κών για τη ρύθ­μι­ση του σχή­μα­τος και της θέσης των πα­νιών ώστε να επι­τυγ­χά­νε­ται η βέλ­τι­στη αε­ρο­δυ­να­μι­κή από­δο­ση, δη­λα­δή η μέ­γι­στη ώθηση με τη μι­κρό­τε­ρη αντί­στα­ση, που στην ιστιο­πλοϊ­κή ορο­λο­γία ανα­φέ­ρε­ται ως τρι­μά­ρι­σμα .

-Με­τε­ω­ρο­λο­γία. Έγινε πα­ρου­σί­α­ση της βα­σι­κής γνώ­σης που πρέ­πει να έχει ο κυ­βερ­νή­της για τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να και τη δη­μιουρ­γία τους, καθώς επί­σης και των πα­ρα­γό­ντων εκεί­νων που επη­ρε­ά­ζουν την ασφά­λεια του σκά­φους, πράγ­μα που του δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα να σχε­διά­σει σωστά, οι­κο­νο­μι­κά και κυ­ρί­ως με ασφά­λεια ένα τα­ξί­δι, αλλά και να αντι­με­τω­πί­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά τις απρό­βλε­πτες και επι­κίν­δυ­νες και­ρι­κές συν­θή­κες. Ει­ση­γη­τής, ο με­τε­ω­ρο­λό­γος Μι­χά­λης Μυρ­σι­λί­δης, πρώην προϊ­στά­με­νος του τμή­μα­τος Ναυ­τι­κής Με­τε­ω­ρο­λο­γί­ας της ΕΜΥ και τώρα ερ­γά­ζε­ται στις Βρυ­ξέλ­λες, ως εκ­πρό­σω­πος της Ελ­λη­νι­κής Πο­λι­τεί­ας.

Εμ­βό­λι­μα με τα κυ­ρί­ως μα­θή­μα­τα, έγι­ναν εν­δια­φέ­ρου­σες πα­ρου­σιά­σεις μι­κρής διάρ­κειας όπως: Ηλε­κτρο­νι­κά συ­στή­μα­τα στο σκά­φος από τους ηλε­κτρο­νι­κούς Μα­νό­λη και Από­στο­λο Καρρά, πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή συ­νεί­δη­ση στη θά­λασ­σα από την αρ­χι­τέ­κτο­να μη­χα­νι­κό Σπυ­ρί­δη Σε­βα­στή και στοι­χεία Ναυ­τι­κού Δι­καί­ου από τον πλοί­αρ­χο του εμπο­ρι­κού ναυ­τι­κού Γιώρ­γο Ορ­φα­νί­δη.

Τον Νο­έμ­βριο, τα μα­θή­μα­τα θα επι­κε­ντρω­θούν σε θέ­μα­τα ασφα­λεί­ας, επι­κοι­νω­νιών και πρώ­των βοη­θειών.

Οι βα­σι­κοί εκ­παι­δευ­τές, πέρα από τους εξω­τε­ρι­κούς συ­νερ­γά­τες που ανα­φέρ­θη­καν πιο πάνω, είναι μέλη του συλ­λό­γου, έχουν εκ­παι­δευ­τεί και πι­στο­ποι­η­θεί από την Ελ­λη­νι­κή Ιστιο­πλοϊ­κή Ομο­σπον­δία και τη Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεία Αθλη­τι­σμού, αλλά είναι και έμπει­ροι ιστιο­πλό­οι, κυ­ρί­ως στον αγω­νι­στι­κό τομέα και είναι οι πα­ρα­κά­τω: Νίκος Κου­μνά­κης, Μι­χά­λης Κα­σιώ­της, Γιώρ­γος Μι­χα­λά­κης, Γιώρ­γος Κα­ρα­χα­νής, Κώ­στας Ιμ­σι­ρί­δης, Κώ­στας Ρα­κό­που­λος.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.