ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Ενα πέρασμα στους συντελεστές που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα” βλέπει η Κουντουρά στην κατάργηση του ΦΠΑ των νησιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Στα εγκαί­νια της μεγάλης διε­θνούς εκθέ­σεως του­ρι­σμού IFTM στο Παρίσι, συμ­με­τείχε σήμερα η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Του­ρι­σμού Έλενα Κου­ντουρά, παρου­σία του Γάλλου ομο­λό­γου της Μαθίας Φεκλ. Πρό­κει­ται για μια από τις πλέον σημα­ντι­κές εκθέ­σεις για τους επαγ­γελ­μα­τίες του του­ρι­σμού, με τη συμ­με­τοχή 1200 εκθετών, όπου η Ελλάδα συμ­με­τέ­χει με ένα ευρύ περί­πτερο 120 τ.μ., ιδιαί­τερα αισθη­τικά δια­κο­σμη­μένο, στα χρώματα του λευκού και του γαλά­ζιου.

«Ο λόγος της συμ­με­το­χής μας στο σαλόνι, είναι για να ενι­σχύ­σουμε τις σχέσεις μας διεθνώς και να κλεί­σουμε νέες συμ­φω­νίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Κου­ντουρά.

Η αν. υπουρ­γός, εξήγησε ότι το άνοιγμα του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού σε νέες αγορές απο­τε­λεί έναν από τους στρα­τη­γι­κούς στόχους του υπουρ­γείου της, δια­σφα­λί­ζο­ντας συγ­χρό­νως μία συνέ­χεια στην προ­σπά­θεια των προ­κα­τό­χων της. Νότιος Κορέα, Κίνα, Βρα­ζι­λία αλλά και Μέση Ανατολή, απο­τε­λούν τους εκτός Ευρώπης νέους στόχους για την έλξη του­ρι­στών στη χώρα μας.

Στην παρα­τή­ρηση ότι από την 1η Οκτω­βρίου αυξάνει το ΦΠΑ στο 23% σε 6 του­λά­χι­στον δημο­φιλή νησιά, με συνέ­πεια τη μείωση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς τους, η υπουρ­γός υπεν­θύ­μισε πως πρό­κει­ται απλώς για κατάρ­γηση της έκπτω­σης του 30%, από την οποία επω­φε­λού­ντο έως τα σήμερα, και επο­μέ­νως ένα πέρασμα «στους συντε­λε­στές που ισχύουν και στην υπό­λοι­ποι Ελλάδα».

Σχετικά με την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα της Ελλάδας σε σχέση με τις γει­το­νι­κές χώρες, η κα Κου­ντουρά ανέφερε πως «θέλουμε να είμαστε μια χώρα αντα­γω­νι­στική, μέλος της ΕΕ. Οι χώρες μη μέλη της ΕΕ, είναι αντα­γω­νι­στι­κές σε σχέση με εμάς, γιατί έχουν τη δυνα­τό­τητα για μεγα­λύ­τε­ρους ελιγ­μούς, ενώ εμείς δεν έχουμε τη δυνα­τό­τητα να χαμη­λώ­σουμε περισ­σό­τερο τις τιμές. Δημιουρ­γούμε όμως στα­θε­ρό­τητα και ασφά­λεια, η οποία υπάρχει άλλωστε ήδη στην Ελλάδα και προ­βάλ­λουμε τα δικά μας πλε­ο­νε­κτή­ματα, ώστε να επι­κρα­τή­σουμε απέ­να­ντι στον αντα­γω­νι­σμό». «Η Ελλάδα είναι ήδη μέσα στους 10 κορυ­φαί­ους προ­ο­ρι­σμούς παγκο­σμίως. Θέλουμε να ενι­σχύ­σουμε αυτήν τη δύναμη και να φέρουμε περισ­σό­τε­ρους του­ρί­στες, γνω­ρί­ζο­ντας ότι στις γει­το­νι­κές χώρες υπάρχει μια ανα­σφά­λεια και μια αστά­θεια» συμπλή­ρωσε η αν. υπουρ­γός.

Στο ερώτημα, ποιες είναι οι συνέ­πειες για τον του­ρι­σμό από το προ­σφυ­γικό κύμα, η υπουρ­γός απά­ντησε: «Εγώ αγω­νί­ζο­μαι για τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα εδώ και 20 χρόνια, θεωρώ ότι οι άνθρω­ποι που ανα­γκά­ζο­νται να εγκα­τα­λεί­ψουν την πατρίδα τους δεν το θέλουν. Άλλο πρό­σφυ­γας και άλλο οικο­νο­μι­κός μετα­νά­στης». «Θεωρώ ότι το πρό­βλημα δεν είναι εθνικό, δεν είναι της Ελλάδας, ούτε καν ευρω­παϊκό – είναι παγκό­σμιο. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις και να ανα­γνω­ρί­σει η Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορά της και να μας προ­στα­τεύ­σει. Η Frontex πρέπει να ενι­σχυ­θεί, ή τέλος πάντων να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί. Τόσα χρόνια δεν κατά­φερε να κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει και τα απο­τε­λέ­σματα δεν είναι αρκετά. Όλες οι δυνά­μεις της Ευρώπης θα πρέπει να υπο­στη­ρί­ξουν την Ελλάδα στο θέμα αυτό, για να μπο­ρέ­σουμε όλοι να αντα­πο­κρι­θούμε στους ανθρώ­πους αυτούς, που ζητούν και έχουν ανάγκη την ασφά­λεια της οικο­γέ­νειάς τους. Παράλ­ληλα δε, από την άλλη πλευρά, όσων η ζωή -Ελλήνων ή άλλων – ανα­στα­τώ­νε­ται από το προ­σφυ­γικό κύμα, θα πρέπει να μπο­ρέ­σουν και αυτοί, να ξανα­βρούν τους κανο­νι­κούς ρυθμούς στη ζωή τους» τόνισε η υπουρ­γός.

Τέλος, η κα Κου­ντουρά τόνισε πως η Γαλλία είναι μία από τις «παρα­δο­σια­κές αγορές» για την Ελλάδα, η οποία πέραν αυτού, «μας στήριξε κυβερ­νη­τικά, μιντιακά και του­ρι­στικά. Η αύξηση των Γάλλων του­ρι­στών φέτος έφτασε το 18% σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που απο­δει­κνύει τους στενούς δεσμούς με τη χώρα μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.