Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι εγκαταλείψεις ζώων στο Κυνοκομείο και οι κακοποιήσεις

Δεν λένε να αλλάξουν νοοτροπία οι Ροδίτες στην κακομεταχείριση ζώων συντροφιάς και στις εγκαταλείψεις. Καθημερινά, ο Σύλλογος Φιλοζωϊκής Ρόδου και οι εθελοντές στο Δημοτικό Κυνοκομείο, δέχονται κλήσεις για εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα ζώα σε άθλια κατάσταση (κυρίως σκυλιά).
Όπως ανέφερε στην «δημοκρατική» η πρόεδρος του Συλλόγου κα Γιούλα Διμέλη, τα πράγματα δεν βελτιώνονται καθόλου με την πάροδο του χρόνου:
«Όσον αφορά τον χώρο, εμείς ασφυκτιούμε. Ή θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος ή να γίνει επέκταση και βελτίωση των υπαρχουσών δομών. Κι αυτό γιατί σε καθημερινή βάση, μας καλούν οι πολίτες και μας ζητούν να περισυλλέξουμε ζώα.
Το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δυστυχώς, ούτε η νοοτροπία αλλάζει, στην Ρόδο. Δεν μπορεί η Φιλοζωϊκή να παίρνει όποιο ζώο κινείται και να το πηγαίνουμε στο Κυνοκομείο. Εκεί είναι ένας χώρος, όπου περιθάλπουμε τα γέρικα και άρρωστα ζώα ή κουτάβια που κανονικά, θα πρέπει να επανενταχθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον».
Δεν είναι όμως μόνον οι εγκαταλείψεις ζώων συντροφιάς. Είναι και η απαίτηση των συμπολιτών μας από την Φιλοζωϊκή να παίρνει τα ζώα που δεν θέλουν. «Απαιτούν από εμάς να παίρνουμε ένα ζώο το οποίο δεν το θέλουν, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.
Ο χώρος στο Κυνοκομείο δεν είναι κατάλληλος για τόσα πολλά ζώα. Αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 380 σκυλιά σε χώρους όπου μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 150. Αυτό συνεχίζεται εδώ και χρόνια και παρά το γεγονός πως γίνονται υιοθεσίες, δεν βοηθούν στην αποσυμφόρηση», λέει η κα Διμέλη.
Ο Δήμος Ρόδου από την άλλη, με σχετική προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον Σύλλογο Φιλοζωϊκής, προβαίνει στην διάθεση ποσού για αγορά τροφών, φαρμάκων κ.λπ. Αυτό είναι μια χείρα βοηθείας στην δύσκολη κατάσταση που υπάρχει.
Όσον αφορά στις κακοποιήσεις δυστυχώς σχεδόν καθημερινά υπάρχει και περιστατικό. Πολλοί άνθρωποι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι τα ζώα συντροφιάς δεν είναι ούτε παιχνίδια, ούτε σκουπίδια και επιμένουν να τα βασανίζουν, να τα κακοποιούν ή να τα δηλητηριάζουν και να τα θανατώνουν με βάναυσο τρόπο.
«Δεν βελτιώνεται αυτή η κατάσταση. Προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε συστάσεις αφού εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους», αναφέρει η πρόεδρος της Φιλοζωϊκής.
Όσον αφορά στις στειρώσεις, δεν γίνονται πια μαζικά όπως παλαιότερα κι αυτό λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού (σε γατάκια και σκυλιά). Πολλοί εθελοντές κτηνίατροι ωστόσο, βοηθούν στις στειρώσεις, σε αρκετές περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν και κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετοί ξένοι επισκέπτες του νησιού μας (και όχι ντόπιοι) βοηθούν το Κυνοκομείο είτε στην δημιουργία νέων χώρων με πρόχειρα κλουβιά για να φιλοξενούν τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά, είτε με υιοθεσίες.
Επιπλέον, έχει συσταθεί επιτροπή για τα Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς την οποία απαρτίζουν η κα Αικ.Βελώνη, ο κ. Σ.Ρένεσης, ο αντιδήμαρχος κ. Σ.Καραταπάνης, η κα Γ.Διμέλη και ο κ. Γ.Κρητικός για να διαχειρίζεται την κατάσταση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Αθανασιος    29.08.2020 22:13

    Παντου τα ιδια.Η καλοπεραση ,το μεγαλο ενδιαφερον στη ζωουλα (μας)..αθλια κουλτουρα.

Σχολιασμός άρθρου