ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης και στις βάρκες!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
βάρκα

«Βού­λια­ξαν» οι πω­λή­σεις μι­κρών σκα­φών ανα­ψυ­χής και βαρ­κών που κα­τα­σκευά­ζο­νται στην Ελ­λά­δα μετά την επι­βο­λή του Φόρου Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης στα σκάφη πάνω από 5 μέτρα ενώ ανα­μέ­νε­ται μπα­ράζ κα­τα­θέ­σε­ων «Αδειών Πλόων» στα λι­με­ναρ­χεία.

Ει­δι­κό­τε­ρα όπως ανα­φέ­ρει στο «Enikonomia» ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Ελ­λή­νων Κα­τα­σκευα­στών Πο­λυ­ε­στε­ρι­κών και άλλων Σκα­φών, Πε­ρελ­κό­με­νων, Εξαρ­τη­μά­των, Εμπό­ρων και Υπη­ρε­σιών (ΣΕ­ΚΑ­ΠΛΑΣ) κ. Γιώρ­γος Κρα­νί­της:

«Η ελ­λη­νι­κή βιο­μη­χα­νία σκα­φών βρί­σκε­ται πλέον στο χεί­λος του γκρε­μού καθώς οι πω­λή­σεις αλλά και οι πα­ραγ­γε­λί­ες βαρ­κών και μι­κρών σκα­φών έχουν κυ­ριο­λε­κτι­κά «πα­γώ­σει» και προ­σθέ­τει πως: «Ο Φόρος Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης επι­βάλ­λε­ται με δια­φο­ρε­τι­κό και κλι­μα­κω­τό τρόπο στα αυ­το­κί­νη­τα ενώ για τα σκάφη το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο δεν έχει προ­βλε­φθεί κάτι ανά­λο­γο».

Μά­λι­στα ο ΣΕ­ΚΑ­ΠΛΑΣ όλα τα πα­ρα­πά­νω τα έχει επι­ση­μά­νει με επι­στο­λή που έχει απο­στεί­λει προς τον Ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών κ. Τρύ­φων Αλε­ξιά­δη αλλά λόγω των πο­λι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων φαί­νε­ται πως το θέμα έχει «πα­γώ­σει» μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση των εκλο­γών.

Σύμ­φω­να την επι­στο­λή που απέ­στει­λε ο ΣΕ­ΚΑ­ΠΛΑΣ προς τον κ. Αλε­ξιά­δη και έχει στην διά­θε­σή της η «Αγορά» ανα­φέ­ρε­ται με­τα­ξύ άλλων πως:

«Δεν λή­φθη­κε υπόψη ότι αντί για τον Φόρο Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης που εξ αρχής (άρθρο 44 του ν. 4111/2013, ΦΕΚ 18 Α΄) είχε επι­βλη­θεί στα αυ­το­κί­νη­τα, για τα σκάφη ανα­ψυ­χής και για λό­γους ίσης αντι­με­τώ­πι­σης θε­σμο­θε­τή­θη­κε με­τα­γε­νέ­στε­ρα το Τέλος Πα­ρα­μο­νής και Πλόων (άρθρο δέ­κα­το τρίτο του ν. 4211/2013, ΦΕΚ 256 Α΄).

Τα σκάφη ανα­ψυ­χής πέραν των άλλων ναυ­τι­λια­κών τους εγ­γρά­φων τα οποία ανα­νε­ώ­νο­νται ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, εφο­διά­ζο­νται και με Δελ­τίο Κί­νη­σης Πλοί­ου Ανα­ψυ­χής.

Για τα αυ­το­κί­νη­τα έχει προ­βλε­φθεί κλι­μά­κω­ση του Φόρου Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης και δη μέχρι και 1928 κ.εκ. δεν επι­βάλ­λε­ται, ενώ από 1929 κ.εκ. έως 2500 κ.εκ. επι­βάλ­λε­ται Φόρος 5% και από τα 2500 κ.εκ. και άνω 13%.

Για τα σκάφη ανα­ψυ­χής μή­κους πάνω από 5 μέτρα επι­βάλ­λε­ται Φόρος Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης 13% χωρίς καμία κλι­μά­κω­ση.

Πα­ράλ­λη­λα από την επι­βο­λή του Φόρου Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης εξαι­ρού­νται τα επι­βα­τι­κά ΙΧ με πα­λαιό­τη­τα άνω των 10 ετών από το έτος της πρώ­της κυ­κλο­φο­ρί­ας τους ενώ αντί­θε­τα στα σκάφη και τις βάρ­κες δεν έχει προ­βλε­φθεί η πα­λαιό­τη­τα.

Τα αυ­το­κί­νη­τα που κυ­κλο­φο­ρούν στην Ελ­λά­δα κα­τα­σκευά­ζο­νται στο εξω­τε­ρι­κό ενώ αντί­θε­τα το 75% των σκα­φών ανα­ψυ­χής με μήκος έως 12 μέτρα είναι ελ­λη­νι­κής κα­τα­σκευ­ής!

Το κό­στος αγο­ράς ενός πο­λυ­τε­λούς ΙΧ με κι­νη­τή­ρα 1.800 κ.εκ. κυ­μαί­νε­ται στις 36.000 ευρώ και ο ιδιο­κτή­της τους δεν κα­τα­βά­λει Φόρο Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης ενώ αντί­θε­τα ο κά­το­χος μιας ελ­λη­νι­κής βάρ­κας 5,1 μέτρα κό­στους 12.000 ευρώ κα­τα­βά­λει Φόρο Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης 780 ευρώ ετη­σί­ως!».

Η επι­στο­λή του ΣΕ­ΚΑ­ΠΛΑΣ προς τον κ. Αλε­ξιά­δη τε­λειώ­νει με τη χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή φράση: «Κύριε Υπουρ­γέ, η ολική κα­τα­στρο­φή των ελ­λη­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων/με­τα­ποι­η­τι­κών μο­νά­δων κα­τα­σκευ­ής λέμ­βων, φου­σκω­τών και πο­λυ­ε­στε­ρι­κών μι­κρών σκα­φών, πα­ρελ­κο­μέ­νων και εξαρ­τη­μά­των αυτών, εμπό­ρων και πα­ρο­χέ­ων υπη­ρε­σιών δεν είναι ante portas αλλά post portas.»…

Οι πω­λή­σεις σκα­φών ανα­ψυ­χής στην Ελ­λά­δα από 2004-2014

Ρα­γδαία πτώση ση­μειώ­νουν οι πω­λή­σεις σκα­φών ανα­ψυ­χής και βαρ­κών από το 2010 και έκτο­τε εξαι­τί­ας της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία του ΥΕΝ.

Ει­δι­κό­τε­ρα το 2004 στην Ελ­λά­δα που­λή­θη­καν 5.495 σκάφη και βάρ­κες, το 2005 οι πω­λή­σεις ξε­πέ­ρα­σαν τις 7.200 μο­νά­δες ενώ και το 2006 οι λεμ­βο­λο­γή­σεις νέων σκα­φών ανήλ­θαν σε 9.271.

Το 2007 ήταν μία από τις κα­λύ­τε­ρες χρο­νιές για την εγ­χώ­ρια βιο­μη­χα­νία σκα­φών και βαρ­κών καθώς δια­τέ­θη­καν 11.112 σκάφη.

Τα επό­με­να δύο χρό­νια υπήρ­ξε μια στα­θε­ρο­ποί­η­ση της αγο­ράς καθώς το 2008 δια­τέ­θη­καν 9.668 σκάφη και το 2009 οι πω­λή­σεις ανήλ­θαν σε 9.590 μο­νά­δες.

Από το 2010 και έκτο­τε κα­τα­γρά­φε­ται ρα­γδαία μεί­ω­ση των πω­λή­σε­ων σε σκάφη ανα­ψυ­χής και βάρ­κες καθώς δια­τέ­θη­καν 5.495 μο­νά­δες.

Το 2011 οι πω­λή­σεις ανήλ­θαν σε 3.464 σκάφη και το 2012 σε 2.774 μο­νά­δες.

Το 2013 η αγορά μόλις που ξε­πέ­ρα­σε τα 2.000 σκάφη και το 2014 πα­ρα­τη­ρή­θη­κε μια στα­θε­ρο­ποί­η­ση και σύμ­φω­να με τον κ. Κρα­νί­τη μετά τις οι­κο­νο­μι­κές και πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις μέσα στη χρο­νιά και ει­δι­κό­τε­ρα μετά την επι­βο­λή του Φόρου Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης έχουν «πα­γώ­σει» οι πα­ραγ­γε­λί­ες.

Όσον αφορά για το 2015 στε­λέ­χη της αγο­ράς εκτι­μούν πως στο πρώτο εξά­μη­νο έχει ήδη κα­τα­γρα­φεί πτώση 92% και η ελ­λη­νι­κή βιο­μη­χα­νία σκα­φών εκ­πέ­μπει SOS…

Μπα­ράζ κα­τα­θέ­σε­ων Αδειών Πλόων στα Λι­με­ναρ­χεία

Σιγά-σιγά αρ­χί­ζουν να επι­βε­βαιώ­νο­νται οι φόβοι στε­λε­χών της αγο­ράς πως με το που θα ολο­κλη­ρω­θεί η φε­τι­νή κα­λο­και­ρι­νή του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος χι­λιά­δες ιδιο­κτή­τες σκα­φών και βαρ­κών θα σπεύ­σουν ώστε να κα­τα­θέ­σουν τις «Αδειες Εκτέ­λε­σης Πλόων» στα κατά τό­πους Λι­με­ναρ­χεία ώστε να μειώ­σουν το Φόρο Πο­λυ­τε­λούς Δια­βί­ω­σης που θα κα­τα­βά­λουν το 2016 για το οι­κο­νο­μι­κό έτος 2015.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «Αγο­ράς» πα­ρα­τη­ρεί­ται ήδη το συ­γκε­κρι­μέ­νο φαι­νό­με­νο δη­μιουρ­γώ­ντας λει­τουρ­γι­κά προ­βλή­μα­τα στις κατά τό­πους Λι­με­νι­κές Αρχές που ως γνω­στόν πά­σχουν από έλ­λει­ψη προ­σω­πι­κού.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.