Ειδήσεις

Οι προκλήσεις του 2020 για τον τουρισμό και το στοίχημα του 2021

Η επανεκκίνηση του τουρισμού μας φέτος θα είναι ένας μαραθώνιος, δεν θα είναι σπριντ. Και είναι από μόνο του σημαντικό γεγονός ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει την επανεκκίνηση καθώς μέχρι πριν από κάποιες εβδομάδες δεν ήταν αυτονόητο το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Όμως αυτό θα γίνει σταδιακά, με προσοχή και σύνεση καθώς δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με τον κορονοϊό και οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Γι’ αυτό η κυβέρνηση υλοποιεί έναν οδικό χάρτη ήδη από τα τέλη Μαΐου με το άνοιγμα του yachting και φτάνει ως τα τέλη του Ιουλίου όπου θα έχουμε το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού. Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση του ανοίγματος, καθώς εφαρμόζονται στην πράξη τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχουμε τις πρώτες αφίξεις επισκεπτών μας και στα περιφερειακά αεροδρόμια και γενικά αρχίζει να κινείται στην πράξη το τουριστικό μας προϊόν, να εμπεδώνεται η αίσθηση της ασφάλειας του τουριστικού μας προϊόντος και να δοκιμάζεται στις νέες συνθήκες. Τώρα κρίνονται οι επόμενοι μήνες της καλοκαιρινής σεζόν.

Όσο τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, καθώς ο υγειονομικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία έχει λειτουργήσει εδώ και μήνες πολύ αποτελεσματικά. Όπως καταφέραμε να κρατήσουμε υγιείς τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της βαριάς πανδημίας έτσι μπορούμε να κρατήσουμε υγιείς και τους επισκέπτες μας τώρα. Τα στοιχεία των δειγματοληπτικών τεστ και των ελέγχων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά μέχρι τώρα, παρ’ όλα αυτά δεν εφησυχάζουμε ούτε στιγμή. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται και γενικά πιστεύω ότι έχουμε τον έλεγχο. Και είναι σημαντικό να το κρατήσουμε αυτό μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν, γιατί θα είναι η βάση μας για το 2021 το οποίο θα είναι έτος ανάκαμψης του τουρισμού μας.

Του Δημήτρη Φραγκάκη*

Το 2019 τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο τουρισμός συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 25% συνολικά. Είναι μεγάλα νούμερα τα οποία προφανώς καταδεικνύουν το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία μας. Ειδικά σε κάποιες περιφέρειες της Ελλάδας το ποσοστό εξάρτησης των τοπικών οικονομιών από τον Τουρισμό φτάνει το 97%! Κατανοεί λοιπόν κανείς πόσο μεγάλη ζημιά κάνει στην οικονομία μας η κρίση του κορονοϊού, η οποία έχει χτυπήσει μεταξύ άλλων και τον τουρισμό μας. Η φετινή χρονιά θα είναι προφανώς πολύ διαφορετική. Θα ήθελα όμως να δω όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να είναι ανοικτές και όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους να δουλεύουν. Αυτή άλλωστε είναι και η επιδίωξη όλων μας, να μείνει όρθια η ελληνική τουριστική βιομηχανία φέτος και να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας του χρόνου.

Το 2021 θα είναι έτος ορόσημο για τον τουρισμό μας και συνολικά για την οικονομία. Εάν όλα πάνε καλά, θα είναι ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης και τότε είναι που θα κεφαλαιοποιήσουμε όλη την καλή δουλειά που έχει γίνει τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος συνολικά. Ο ΕΟΤ έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Ενισχύουμε τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, φτιάχνουμε το νέο περίπτερο με το οποίο εμφανιζόμαστε στις εκθέσεις, ανασχεδιάζουμε το νέο εθνικό τουριστικό μας portal το visitgreece.gr ενώ πρόθεσή μας είναι να τρέξουμε καμπάνια branding της χώρας όλο τον χρόνο με έμφαση φυσικά το πρώτο τετράμηνο του 2021. Παράλληλα, θέλουμε να αποκτήσουμε ισχυρότερη παρουσία σε νέες αγορές και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με σημαντικούς παίκτες του τουρισμού διεθνώς. Με λίγα λόγια, εν όψει 2021, τα αλλάζουμε όλα για να κάνουμε το καλύτερο σε μία χρονιά που πρέπει να τα δώσουμε όλα. Ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του 2020 για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του 2021.

*Ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου