Τοπικές Ειδήσεις

Χιλιάδες οι άνεργοι στους τομείς του τουρισμού και επισιτισμού στη Pόδο- Δράματα πίσω από τους αριθμούς

Λίγες μέρες πριν την 1η Αυγούστου, ημερολογιακά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, 25.000 εργαζόμενοι στη Ρόδο (!) στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού παραμένουν άνεργοι πολλοί εκ των οποίων χωρίς να δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους συνολικά 35.000 εργαζόμενους στη Ρόδο στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού, έχουν επαναπροσληφθεί για την φετινή τουριστική περίοδο μόλις 10.000, με τους 25.000 να παραμένουν ακόμα στον αέρα και χωρίς προοπτική πρόσληψης οι περισσότεροι, αφού συνολικά εκτιμάται με βάση τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, ότι οι επαναπροσλήψεις στον κλάδο δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 40%!
Παρότι από την 1η Αυγούστου αναμένεται να ανοίξουν κι άλλες επιχειρήσεις, οι προσλήψεις θα γίνουν με το σταγονόμετρο και οι περισσότερες αφορούν ημιαπασχόληση, με το μέλλον να προδιαγράφεται μαύρο κι άραχλο για περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι εργαζόμενοι των εποχικών επιχειρήσεων που φέτος δεν άνοιξαν καθόλου κι όλοι εκείνοι που δεν δικαιούνται τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.
Κάθε ένας από τους 20.000 και πλέον ανέργους της Ρόδου, κουβαλά τις δικές του αγωνίες και πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται και ένα προσωπικό δράμα.
Ανεργοι στα πρόθυρα της απόγνωσης, γονείς με παιδιά που σπουδάζουν εκτός Ρόδου και συντηρούν δύο σπίτια ή που τα παιδιά τους θα περάσουν φέτος σε ΤΕΙ και ΑΕΙ και δεν έχουν χρήματα για να τα στείλουν, μικρά παιδιά που στερούνται ακόμα και το γάλα, οικογένειες που δεν έχουν καθημερινά φαγητό στο τραπέζι, ενοικιαστές στα πρόθυρα της έξωσης, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, είναι μερικές μόνο από τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες και που δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Τα τηλέφωνα στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, δεν σταματούν να χτυπούν όχι μόνο από ανέργους αλλά και χαμηλόμισθους που απεγνωσμένα αναζητούν τρόπο για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας ή να καταγγείλουν εκμετάλλευση από επιτήδειους που βρήκαν τρόπο να ξεγελάσουν πάλι τους μηχανισμούς, αναγκάζοντας εργαζόμενους να επιστρέφουν μέρος του μισθού τους!
Καθημερινά από τις λειτουργούσες επιχειρήσεις της Ρόδου περνούν δεκάδες άνεργοι και αφήνουν βιογραφικά αναζητώντας θέσεις εργασίας ακόμα και ως μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε πόστο, αφήνοντας στην άκρη τα πτυχία τους και τις θέσεις καριέρας που είχαν μέχρι πρότινος στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ημιαπασχόληση σε σούπερ μάρκετ, δουλειές του ποδαριού, διανομές φαγητού και φυλλαδίων, καθαριότητα σπιτιών και φύλαξη ηλικιωμένων, μεροκάματο σε χωράφια, είναι μερικές μόνο από τις θέσεις που έχουν βρει «καταφύγιο» μέχρι πρότινος εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού στη Ρόδο έστω και με χαμηλά ημερομίσθια και αποσπασματικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μεροδούλι – μεροφάι. Για το τι θα γίνει τον χειμώνα, ούτε λόγος…
Στους άνεργους υπαλλήλους προστίθενται και μερικές… δεκάδες που είχαν κλείσει εργασία στη Ρόδο από άλλα μέρη της Ελλάδας και ξαφνικά βρέθηκαν στον «αέρα», ενώ αρκετοί είχαν ήδη προχωρήσει και στην ενοικίαση σπιτιών στο νησί μας!
Όπως δήλωσαν στη «δ» ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, προτεραιότητα δόθηκε -όπου έγιναν προσλήψεις- στο ντόπιο δυναμικό ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον έγιναν… οικογενειακή υπόθεση, με τα μέλη της οικογένειας να βοηθούν όταν και όπου χρειάζεται για να βγει η δουλειά που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένη.
Πέρα από την ανεργία, οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών έχουν ήδη ξεκινήσει από την περίοδο του lockdown, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν ούτε να προστατευτούν, ούτε να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και ούτε να λάβουν επίδομα από την κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία πιστοποιημένη σχέση εργασίας.
Ιδιοκτήτες, επιχειρηματίες και υπάλληλοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, προκειμένου να λύσουν το σταυρόλεξο της φετινής τουριστική περιόδου, που παρότι οι αφίξεις βαίνουν αυξανόμενες, δεν αρκούν για να καλύψουν την «μαύρη τρύπα» που άνοιξε φέτος.
Το «χτύπημα» για την τοπική οικονομία είναι βαρύ και ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο χειμώνας, οπότε και οι επιπτώσεις από το lockdown σε συνδυασμό με την συρρικνωμένη τουριστική σεζόν, αναμένεται να οδηγήσουν σε έκρηξη ένδειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου