Ειδήσεις

Αξιολόγηση 800 εκκρεμών επενδύσεων ΕΣΠΑ στα νησιά με αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Tην αναπτυξιακή της ατζέντα θα επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο αφενός να φέρει την οικονομία στην πολυπόθητη τροχιά ανάπτυξης και αφετέρου να μεταφέρει σε αυτό το πεδίο τη συζήτηση εν όψει των δύσκολων θεμάτων, όπως τα εργασιακά, που περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο εν λόγω σχεδιασμός ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ώστε αυτός να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο με την προκήρυξη τεσσάρων από τα οκτώ συνολικά καθεστώτα που περιλαμβάνει και συγκεκριμένα τα ακόλουθα: γενική επιχειρηματικότητα, ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους.

ΕΣΠΑ

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εξάλλου, θα αξιολογηθούν περί τις 800 εκκρεμείς από τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους επενδύσεις με βάση την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, επενδύσεις που βρίσκονται στα νησιά τα οποία έχουν δεχθεί αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές (Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη και Χίος) και τέλος επενδύσεις στη μεταποίηση και σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Για τις αρχές Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται η νομοθέτηση της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων στους κλάδους για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, ήτοι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου και τα τουριστικά καταλύματα. Μέσα στον Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να νομοθετηθούν και οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων (γνωστό ως fast track). Από την άλλη, πάντως, αν και η τελευταία παράταση που έχει δοθεί στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων («νόμος Δένδια») λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ο κ. Σταθάκης δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση των αλλαγών που αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».

Η αναπτυξιακή ατζέντα του φθινοπώρου περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τις εξής δράσεις σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ):

• Ολοκλήρωση μέσα στον Σεπτέμβριο της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του α΄ κύκλου των τεσσάρων πρώτων δράσεων: «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Νεοφυής επιχειρηματικότητα», «Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ» και «Αναβάθμιση ΜμΕ». Ο συνολικός προϋπολογισμός των σχεδίων που θα ενισχυθούν είναι 522 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 7.048 προτάσεις. Ωστόσο, το υπουργείο διερευνά τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο ΕΠΑνΕΚ, προκειμένου να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια και να ενισχυθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

– Προκήρυξη του β΄ κύκλου των παραπάνω δράσεων.

• Αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Εχει ήδη εκδοθεί η πρόσκληση.

• Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους με προσωπικό από 50 έως 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

• Δικτύωση επιχειρήσεων, δράση προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.

• Ιδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ. ευρώ προϋπολογισμός).

• Ενίσχυση συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προώθηση επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία (370 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός).

105 εκατ. για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Τη διάθεση 105 εκατ. ευρώ για την πληρωμή περίπου 8.000-10.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης. Ηδη, όπως δήλωσε, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έχει στείλει στις τράπεζες τους καταλόγους με τους δυνητικά εντασσόμενους, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να έρθουν σε επαφή με τους ωφελούμενους. Ο υφυπουργός εξήγγειλε τη συνέχιση του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και στη νέα προγραμματική περίοδο με στόχο την ένταξη 30.000 ωφελουμένων. Για το πρόγραμμα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ τα συνολικά διαθέσιμα είναι 292,5 εκατ. ευρώ (248 από το ΕΠΑνΕΚ και 44,5 από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου τα διαθέσιμα θα είναι συνολικά 120 εκατ. ευρώ, με τα 81 εκατ. ευρώ να αφορούν τις επιχορηγήσεις και 39 εκατ. ευρώ το κομμάτι των δανείων. Ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος θα έχει κάποιες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου