Τοπικές Ειδήσεις

Επιχείρηση απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων

Επιχείρηση… σκούπα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, για τα περισσότερα από 400 χαρακτηρισμένα ως εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους της Ρόδου, βλάπτοντας όχι μόνο την εικόνα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τη δημόσια υγεία καθώς αποτελούν εστία μόλυνσης.
Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα εκτιμάται ότι είναι αρκετά περισσότερα από εκείνα που έχουν ήδη χαρακτηριστεί και φέρουν την σχετική ένδειξη, γι’ αυτό και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Καραμαρίτης απευθύνει έκκληση μέσω της «δ» αν πέσει στην αντίληψή τους εγκαταλελειμμένο όχημα που δεν έχει σημανθεί, να το γνωστοποιούν στα τηλέφωνα 22410 77600 και 22410 76770.
«Σκοπός μας είναι να περισυλλέξουμε όλα τα εγκαταλελειμμένα οχήματα από τους δρόμους της Ρόδου. Μέχρι στιγμής έχουμε απομακρύνει περίπου 50 στο σύνολο των 400 χαρακτηρισμένων τα οποία εκτιμούμε ότι είναι περισσότερα, γι’ αυτό και ζητάμε τη συνδρομή των συμπολιτών μας. Ο στόχος για μια καθαρή Ρόδο μας αφορά όλους γι’ αυτό και η συνεργασία με τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη. Δεν θα μείνει ούτε ένα εγκαταλελειμμένο όχημα στους δρόμους της Ρόδου γι αυτό και καλούμε τους πολίτες να μας ενημερώνουν αν πέσει στην αντίληψή τους όχημα που δεν έχει σημανθεί», λέει στη «δ» ο κ. Ν. Καραμαρίτης.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τα εγκαταλελειμμένα οχήματα εντοπίζονται είτε από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης είτε μετά από καταγγελία δημότη. Για να χαρακτηριστεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παρ.2 του αρ.2 “ορισμοί” Π.Δ. 116/04 (ΦΕΚ 81/Α/5-3-2004):
-να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.


-να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.
-να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.
-να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.
Εάν συντρέχει μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, η Αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο έγγραφο, που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλελειμμένο. Σε περίπτωση που τα εγκαταλελειμμένα οχήματα φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας, αναζητείται ο ιδιοκτήτης μέσω του Αρχείου του Υπουργείου Μεταφορών και ενημερώνεται με σχετική επιστολή για την απομάκρυνσή του.
Μετά την παρέλευση 45 ημερών από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου εγγράφου, εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του περιέχεται στην κατοχή του Δήμου και μεταφέρεται σε Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων. Το όχημα παραμένει στο σημείο συλλογής για 10 ημέρες από την ημέρα περισυλλογής του. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, τότε προωθείται προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και διάθεση.

Πλάνο για τον ευπρεπισμό και την καθαριότητα όλου του νησιού
Παράλληλα με την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε εξέλιξη βρίσκεται και ο καθαρισμός της πόλης της Ρόδου με την σταδιακή απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων που έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καραμαρίτη ενισχύονται και τα συνεργεία οδοκαθαριστών που θα βρίσκονται στους δρόμους.
«Η εικόνα όχι μόνο της πόλης της Ρόδου αλλά και ολόκληρου του νησιού πρέπει να είναι φροντισμένη, πρώτα για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες μας. Θα βγουν στους δρόμους περισσότερα συνεργεία οδοκαθαριστών για την αποψίλωση και την περισυλλογή απορριμμάτων. Αυτό που μας ικανοποιεί είναι πως όταν οι κάτοικοι βλέπουν την πόλη καθαρή και περιποιημένη, προσπαθούν να τη διατηρήσουν έτσι και έχουμε πολλά παραδείγματα πολιτών που αντιδρούν όταν βλέπουν ανεύθυνους συμπολίτες μας να απορρίπτουν ογκώδη αντικείμενα, οικοδομικά υλικά ή μπάζα κοντά σε κάδους», λέει ο κ. Νίκος Καραμαρίτης.
Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι θα επικοινωνήσει με τους χωρικούς αντιδημάρχους που έχουν την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ενοτήτων τους, προκειμένου με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Καθαριότητας, να εκπονηθεί πρόγραμμα και πλάνο δράσης κατά μήκος όλου του νησιού προκειμένου να απομακρυνθούν τα ογκώδη αντικείμενα και να καθαριστεί κάθε ενότητα ξεχωριστά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου