Ειδήσεις

Επιρρίπτονται ευθύνες για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς για την απώλεια 4 ανθρώπων και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην δυτική πλευρά του νησιού από τις πλημμύρες, τον Νοέμβριο του 2013, μετά και την υποβολή των πορισμάτων από τους πραγματογνώμονες πολιτικούς μηχανικούς, που διόρισε η Πταισματοδίκης Ρόδου.

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται αποσκοπεί συγκεκριμένα στη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Σημειώνεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες, νεκροί είναι ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαιρ̈άμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή του ποταμού στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν έκλεισαν για τους οδηγούς, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 2013.

Στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί έχει συσχετιστεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και μηνυτήρια αναφορά κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, τρεις κάτοικοι της Ιαλυσού, ζητώντας τον ποινικό κολασμό τους.
Πρόκειται για τους κ.κ. Μιλτιάδη Τσιριγωτάκη του Μιχαήλ, Βασιλική Αρμυριώτη του Δημητρίου και Σαράντη Σαράντη του Γεωργίου, που εκπροσωπούνται από το δικηγόρο κ. Βασίλη Μπέη.

Οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Κουσουρνάς έχουν ήδη καταθέσει για τις πλημμύρες ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης, που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», δικαστικός πραγματογνώμονας με την πορισματική του έκθεση επιρρίπτει σαφέστατες ευθύνες σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κατέληξε συγκεκριμένα στο συμπέρασμα ότι το τραγικό της απώλειας 4 ανθρώπινων ζωών καθώς και οι εκτεταμένες υλικές ζημιές οφείλονται:

-Στην εκδήλωση του ακραίου φυσικού φαινομένου, που ήταν, όπως θεωρεί, αναμενόμενο, από στατιστικής πλευράς, εντός της 50ετίας.
-Στις παραλείψεις των κατά καιρούς αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων, αναφορικά με την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των υδατορεμάτων. Τονίζει μάλιστα ότι ήταν παντελώς απούσα η αστυνόμευση και ελλιπής ο καθαρισμός των υδατορεμάτων.
-Στις απομειώσεις του πλάτους των υδατορεμάτων λόγω παράχθιας δόμησης καθ’ υπέρβαση των πολεοδομικών διατάξεων.

-Στην έλλειψη μελέτης – σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνδυασμό με την υλοποίηση λανθασμένων και μη σύννομων επιλογών (τόσο στην θέση του «Κρεμαστενού» ποταμού όσο κι αλλού)
-Στην παράνομη κατασκευή δρόμων (ακόμη και πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου) εγκάρσια μέσα από ρέματα.

Υπενθυμίζεται με την ευκαιρία ότι υπεγράφη την 20η Μαΐου 2014 από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Γέφυρα Κρεμαστής», έναντι συνολικού ποσού 2.307.600 € ευρώ.
Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε», η δε προθεσμία περαίωσης του έργου είναι 12 μήνες.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως ακριβώς αναφέρεται στην απόφαση 183 της 7ης Ιουνίου 2013, με την οποία εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου και η έναρξη της διαδικασίας της.


Ο κ. Μαχαιρίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κατάθεσή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όγκο του νερού που έπεσε μέσα σε 4 ώρες, την αποφράδα μέρα, που υπολογίστηκε στα 80 χιλιοστά, ενώ εξήγησε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει αρμοδιότητα αστυνόμευσης, συντήρησης και σηματοδότησης του επαρχιακού δικτύου, ενώ σε ό,τι αφορά τη γέφυρα Κρεμαστής είχε από το έτος 2003 καταβάλει προσπάθειες για την ένταξή του έργου και την αποκατάσταση του, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Εκανε μια μικρή αναδρομή στην πρώτη ένταξη του έργου και τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει μέσω του “σπατόσημου”, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε μετά από παρέμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και σε ακόμη δύο περιπτώσεις που επιτεύχθηκε η ένταξη του έργου σε προγράμματα χρηματοδότησης αλλά στην πορεία απεντάχθηκε.

Ο κ. Μαχαιρίδης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι το έκτακτο δελτίο τύπου του καιρού, που είχε εκδοθεί ήταν παραπλανητικό και μη ακριβές με αποτέλεσμα να έχουν οι αρμόδιοι την πεποίθηση ότι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα επρόκειτο να εξασθενήσουν.
Ο κ. Κουσουρνάς από την άλλη ανέφερε ότι με τα άρθρα 204 και 206 του Καλλικράτη και με το άρθρο1 πράξεως νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο 256Α ΦΕΚ την 31-12-2012 την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ωστόσο θεωρεί ότι με το άρθρο 209 του Καλλικράτη, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.4071/2012 οι μειονεκτικοί δήμοι είναι υποχρεωμένοι, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες, να εκτελούν τα έργα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων και των ποταμών. Μάλιστα οι καποδιστριακοί δήμοι της Ρόδου περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα των μειονεκτικών ορεινών δήμων της ΕΟΚ. Η δημοτική αρχή, ωστόσο, είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, που με την υπ’ αριθμ. 842/19-12-2012, είχε λάβει ομοφώνως την απόφαση να μην ασκεί αρμοδιότητες, όπως τη συγκεκριμένη, αφού για την εκτέλεση του έργου το υπουργείο δεν είχε προβλέψει και αντίστοιχη χρηματοδότηση. Σχετικά είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Ρόδου.

Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και σε στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν 104 χιλιοστά νερού σε τέσσερις ώρες και ειδικότερα 553.000 κυβικά ή 79 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Επεσήμανε, αναφερόμενος στην ίδια μελέτη, ότι ο όγκος νερού, αφαίρεσε πρόσφατη βλάστηση και παρέσυρε τόνους από φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν ρέματα και δίοδοι νερού και να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί και η αξιολόγηση έτερης δικογραφίας για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ανατολική πλευρά του νησιού από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου του 2011.
Για τις καταστροφικές πλημμύρες στ’ Αφάντου, στον Αρχάγγελο και στην Λάρδο το έτος 2011, έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις, ως ύποπτοι για κατηγορούμενοι, οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου