ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλώρος: Θα είμαστε πάντα επίφοβοι για όσους επιθυμούν το κακό της χώρα μας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Φλώρος

«Είμαστε μία πολύ ισχυρή χώρα στην περιοχή. Είμαστε πολύ ελκυ­στι­κοί, φίλοι και σύμ­μα­χοι για όσους θέλουν να είμαστε μαζί -και είναι πάρα πολλοί αυτοί- ενώ θα είμαστε πάντα επί­φο­βοι για όσους επι­θυ­μούν το κακό της χώρας μας. Και αυτό δε θα το επι­τρέ­ψουμε ποτέ», τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επι­τε­λείου Εθνικής Άμυνας Κων­στα­ντί­νος Φλώρος στο πλαίσιο του 8ου Οικο­νο­μι­κού Φόρουμ των Δελφών.

«Είμαστε τόσο ισχυροί έτσι ώστε κανείς να μην σκεφτεί να το κάνει αυτό», πρό­σθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο «τα τελευ­ταία τέσσερα χρόνια οι Ένοπλες Δυνά­μεις έπρεπε να δώσουν ό,τι καλύ­τερο μπο­ρού­σαν προ­κει­μέ­νου να εμπε­δώ­σουν στην ελλη­νική κοι­νω­νία και στον ελλη­νικό λαό την αίσθηση της από­λυ­της εξα­σφά­λι­σης, της εθνικής ασφά­λειας από εξω­τε­ρι­κούς κιν­δύ­νους, της εθνικής ανε­ξαρ­τη­σίας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της χώρας».

Όπως εξήγησε: «Την περίοδο αυτή οι κρίσεις που αντι­με­τω­πί­σαμε ήταν πολύ πιο έντονες και διήρ­κη­σαν περισ­σό­τερο από κάθε άλλη φορά».

Όσον αφορά την Τουρκία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτί­μησε ότι «σε αυτή τη φάση μπορεί να παρα­τη­ρεί­ται μία ύφεση, αλλά αυτό δε θα συμ­βαί­νει για πάντα». Όπως είπε, «ειδικά μετά τους σει­σμούς οι προ­κλή­σεις έχουν μηδε­νι­στεί και σε στεριά και σε θάλασσα, αλλά στα διεθνή FORA που συνα­ντιό­μα­στε αυτά που ακούμε είναι τα ίδια, οι διεκ­δι­κή­σεις είναι οι ίδιες και προ­σφά­τως και λόγω του προ­ε­κλο­γι­κού αγώνα βλέ­πουμε και πάλι τους γνω­στούς χάρτες».

«Η απειλή που δεχό­μα­στε σε εθνικό επίπεδο είναι μία, είναι ξεκά­θαρη, τη γνω­ρί­ζουμε, ξέρουμε πώς να την αντι­με­τω­πί­ζουμε όπως άλλωστε την αντι­με­τω­πί­σαμε κατά τον υβρι­δικό «πόλεμο» του Μαρτίου του 2020», είπε ο κ. Φλωρος όταν «επι­βά­λαμε τη βούλησή μας στην Τουρκία». Ξεκα­θά­ρισε ότι «οι ελλη­νι­κές Ένοπλες Δυνά­μεις ήταν είναι και θα είναι ικανές να εξα­σφα­λί­σουν το αγαθό της εθνικής ασφα­λείας έναντι εξω­τε­ρι­κών απειλών και την εθνική ανε­ξαρ­τη­σία την εδαφική ακε­ραιό­τητα και εν τέλει την ελευ­θε­ρία των Ελλήνων».

Ανα­λύ­ο­ντας την επι­χεί­ρηση στο Σουδάν, ο κ. Φλώρος απέδωσε τα εύσημα σε όσους συμ­με­τεί­χαν και επε­σή­μανε ότι «σε αυτές τις επι­χει­ρή­σεις απαι­τεί­ται επαγ­γελ­μα­τι­σμός, γνώση, εμπι­στο­σύνη. Χάρη στον λεπτο­μερή και επαγ­γελ­μα­τικό σχε­δια­σμό και της καλής συνερ­γα­σίας η επι­χεί­ρηση εξε­λί­χθηκε άψογα. Οι δυνα­τό­τη­τες των Ενόπλων Δυνά­μεων απέ­κτη­σαν προ­στι­θέ­μενη αξία και σε ό,τι αφορά τη δική μας αυτο­πε­ποί­θηση αλλά και σε ότι έχει να κάνει τη γνώμη των ξένων για εμάς».

Όπως είπε ο κ. Φλώρος: «Με αφορμή την επι­χεί­ρηση στο Σουδάν και ύστερα από την ανα­διορ­γά­νωση, πλέον οι ελλη­νι­κές Ένοπλες Δυνά­μεις έχουν μπει σε μία νέα εποχή που μπορούν να σχε­διά­ζουν, να εκτε­λούν με τρόπο που μπορούν να φέρνουν απο­τε­λέ­σματα που συμ­βά­λουν στην προβολή της σημαίας μας και την προβολή της ισχύος της Ελλάδας πέρα από τα σύνορά της».

Για το εξο­πλι­στικό πρό­γραμμα της χώρας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι: «Η Ελλάδα είναι μία νησίδα στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας στην περιοχή. Όσον αφορά τις στρα­τιω­τι­κές μας δυνα­τό­τη­τες, το εξο­πλι­στικό πρό­γραμμα που καταρ­τί­σαμε έχει έναν μεσο­μα­κρο­πρό­θε­σμο σχε­δια­σμό, προ­κει­μέ­νου να προ­ε­τοι­μα­στεί το υλικό και να μπο­ρέ­σουμε να το παρα­λά­βουμε».

Μιλώ­ντας για τη στρα­τιω­τική διπλω­μα­τία, επε­σή­μανε ότι έχουμε κατα­φέ­ρει να ανα­πτύ­ξουμε ένα εξαι­ρε­τικό επίπεδο, καθώς έχουμε άριστες σχέσεις με τις χώρες της περι­φέ­ρειάς μας, όπως η Αίγυ­πτος που επι­λέ­χθηκε και για την επι­χεί­ρηση στο Σουδάν, ενώ άριστες είναι οι σχέσεις μας επίσης με τα ΗΑΕ, την Ιορ­δα­νία, τη Σαου­δική Αραβία. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι στο υψη­λό­τερο επίπεδο όλων των εποχών, τα τριμερή σχήματα συμ­μα­χιών «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ», «Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυ­πτος» και το «Ελλάδα, Κύπρος, Ιορ­δα­νία», λει­τουρ­γούν επίσης άψογα, ενώ πολύ δυνατές είναι οι σχέσεις που έχουν ανα­πτυ­χθεί με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά ακόμα και με την Ινδία.

Ο κ. Φλώρος ανέλυσε τις εστίες αστά­θειας στην περιο­χής και ειδι­κό­τερα η σύγκρουση Αρμε­νίας με το Αζερ­μπαϊ­τζάν, το Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ, το Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, και βέβαια το Σουδάν, ενώ εξέ­φρασε την ανη­συ­χία του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρα­νία καθώς όπως είπε: «Γίνεται ένας μεγάλης κλί­μα­κας πόλεμος και η Ελλάδα έχει πάρει συγκε­κρι­μένη θέση και επη­ρε­ά­ζει και άλλα κράτη όπως και την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα βρί­σκε­ται γεω­πο­λι­τικά σε ένα κέντρο με πολλές κρίσεις. Η περι­φέ­ρεια των κρατών πλέον είναι πιο μεγάλη, τα γεγο­νότα τρέχουν και οι αλλη­λε­πι­δρά­σεις είναι τρο­με­ρές και σε ταχύ­τητα και σε ένταση», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά και πρό­σθεσε ότι: «Η Ελλάδα σε αυτό το ασταθές γεω­πο­λι­τικό περι­βάλ­λον οφείλει να εξα­σφα­λί­σει τα εθνικά και κυριαρ­χικά της δικαιώ­ματα έναντι των κυριαρ­χι­κών της δικαιω­μά­των».

Ο κ. Φλώρος έκανε ειδική αναφορά στον ναύ­σταθμο της Κρήτης στη Σούδα, καθώς όπως είπε «οι υπο­δο­μές δεν είναι ανε­ξάρ­τη­τες από αυτό που θέλουμε να κάνουμε», και έκανε λόγο για ενδυ­νά­μωση της Κρήτης σε στεριά, σε αέρα και σε θάλασσα με στόχο το νησί να κατα­στεί ένας χώρος συγκέ­ντρω­σης σημα­ντι­κών δυνά­μεων.

«Το καθήκον μας είναι να ισχυ­ρο­ποιούμε την εθνική άμυνα της χώρας» επα­νέ­λαβε ο κ. Φλώρος ενώ επε­σή­μανε την έμφαση που δίνεται στην κυβερ­νο­ά­μυνα, καθώς το ΓΕΕΘΑ πριν από δύο χρόνια ίδρυσε διεύ­θυνση διστή­μα­τος, προ­κει­μέ­νου στο μέλλον να απο­κτή­σουμε και διοί­κηση δια­στή­μα­τος.

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.