Ρεπορτάζ

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές

Tη δυνατότητα λειτουργίας όλες τις Κυριακές όλων των εμπορικών καταστημάτων και όχι μόνο των μικρών, που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, χωρίς να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη προβλέπει το νομοσχέδιο, ρύθμιση η οποία προτείνεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα χρόνο.

Οι περιοχές που θα εφαρμοσθεί το απελευθερωμένο ωράριο πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις και θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι περιοχές θα είναι αρκετά περισσότερες από τρεις, ενώ δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρχει περιορισμός του αριθμού εντός του ίδιου νομού ή της ιδίας περιφέρειας.

Επιπλέον, προωθείται σταδιακή απελευθέρωση του καθεστώτος των προσφορών, καθώς προβλέπεται ότι αρχικά θα εκδοθεί κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Στη συνέχεια θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται η χρονική περίοδος των προσφορών.

Οταν εκδοθούν τα παραπάνω θα πάψουν να ισχύουν οι σημερινοί περιορισμοί σχετικά με την απαγόρευση της διαφήμισης των εκπτώσεων 30 ημέρες πριν από την έναρξή τους, τη διάρκεια των προσφορών, καθώς και το ποσοστό των διατιθέμενων σε προσφορά προϊόντων (σήμερα είναι έως 50%).

Σε ό,τι αφορά τις προωθητικές ενέργειες παύει να ισχύει η απαγόρευση βάσει της οποίας προϊόν που προσφερόταν με ανόμοιο δώρο, δεν μπορούσε να έχει το δεύτερο μεγαλύτερη αξία από το κυρίως προϊόν.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
«Οχι στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές», λέει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με την ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες:

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης, όπως αυτή προβλέπεται στο νομοσχέδιο «σκούπα» που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε τρεις τουριστικές περιοχές, με πιλοτική έναρξη εφαρμογής αυτής της ρύθμισης για ένα χρόνο στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στη Χαλκιδική.

Θεωρούμε υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της τρόικας, για τη λειτουργία της αγοράς στις τουριστικές περιοχές. Αυτό που στην ουσία τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των πολυκαταστημάτων.

Εμείς που ζούμε σε μια τουριστική περιοχή έχουμε ήδη δώσει λύση στην ανάγκη για εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας κατά τους θερινούς μήνες, ύστερα από την κοινή απόφαση των εκπροσώπων του Εμπορικού κόσμου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου να λειτουργούν τα αμιγώς τουριστικά καταστήματα τις Κυριακές από 15 Μαρτίου έως 15 Νοεμβρίου, και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο.

Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση όχι μόνον δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας τουριστικής και εποχιακά λειτουργούσας περιοχής όπως η δική μας, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στο κλείσιμο τα μικρά καταστήματα και στην ανεργία τους μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό, ενώ θα δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας για τους εμποροϋπαλλήλους.

Η ρύθμιση αυτή οδηγεί ευθέως στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και θα δώσουμε μάχη για να ανατραπεί. Δεν δεχόμαστε η περιοχή μας να χρησιμοποιηθεί σαν «πειραματόζωο» για να ξηλωθεί το ωράριο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Καλούμε τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας σε κοινό αγώνα για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα.
Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει θέση και ν’ απορρίψει αυτή τη διάταξη που στην ουσία του αφαιρεί δικές του αρμοδιότητες.

Καλούμε τους βουλευτές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων να καταψηφίσουν αυτή τη ρύθμιση με την οποία διαφωνούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ίδιοι οι έμποροι.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για ν’ ανατραπεί αυτή η πολιτική, που εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα.

Δηλώνουμε δε ότι αν τελικά αυτή η ρύθμιση εφαρμοστεί στην περιοχή μας, θα αποσύρουμε τη συναίνεσή μας στη λειτουργία των καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που κάναμε με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου