Πολιτιστικά

2o Studium Generale από 1η Απριλίου με ομιλίες στην Ρόδο

Η RICHeS με υπερηφάνεια σας ανακοινώνει ότι το Studium Generale 2014 θα ανοίξει ο Θάνος Βερέμης πρώην Πρόεδρος του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ένας από τους πιο αποδεκτούς σύγχρονους ιστορικούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Studium Generale 2014 θα εστιάσει στο 19ο αιώνα, μια περίοδο μεταμόρφωσης για την Ελλάδα και τη Ρόδο. Το θέμα επιλέχθηκε συνειδητά και είναι σε ευθυγράμμιση με το θέμα των περασμένων Ανοικτών Πορτών που για πρώτη φορά έριξε φως στη ξεχασμένη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά των Μαρασιών στη Ρόδο.

Παρόλο που τα Μαράσια κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα παρέμειναν κάτω από τον αυστηρό οθωμανικό έλεγχο, μοιράζονται τις ευρύτερες εξελίξεις του Ελληνικού έθνους και υποβλήθηκαν σε σημαντικές αλλαγές. Ρόδιοι έμποροι έγιναν πλούσιοι στην Αίγυπτο και ξόδεψαν σημαντικά χρηματικά ποσά για να να χτίσουν πολυτελείς επαύλεις στην Αλεξάνδρεια, Ρόδο και Αθήνα αλλά και δημόσια

κτίρια στην πατρίδα τους όπως σχολεία και εκκλησίες. Τρεις από τις συνολικά τέσσερις ομιλίες μας θα εξερευνήσουν αυτές τις εξελίξεις και τις επιρροές τους στη Ρόδο. Μια ξεχωριστή ομιλία θα εστιάσει σε μια σύγχρονη και βλαβερή επιρροή που έρχεται απ’ έξω και που αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την μοναδική μνημειακή κληρονομιά μας: γκράφιτι.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1. Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
Ομιλία: “Δημιουργία κράτους και διαμόρφωση εθνικής συνείδησης”, Σάββατο 01/03/2014, ώρα 20:00, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

2. Σταύρος Παπαδόπουλος, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης – Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού
Ομιλία: “Η Εκπαίδευση στην πόλη της Ρόδου την περίοδο 1900-1920”, Σάββατο 15/03/2014, ώρα 20:00, Ακταίον.

3. Νεκταρία Δασακλή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος.
Ομιλία: “Γκράφιτι σε μνημεία: προσεγγίζοντας τα αίτια, αναζητώντας τις λύσεις”, Σάββατο 29/03/2014, ώρα 20:00, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Καταστροφή μνημείων
Μετά το Θάνο Βερέμη, με την ομιλία του σχετικά με τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης το 19ο αιώνα, και το Σταύρο Παπαδόπουλο, για τη δημιουργία και τη λειτουργία των σχολείων στη Ρόδο την περίοδο 1900 -1920, η τρίτη ομιλία των RICHeS, στο Studium Generale 2014, έχει ένα εντελώς διαφορετικό και πολύ σύγχρονο θέμα: όχι τη δημιουργία αλλά την καταστροφή. Για να είμαστε ακριβείς: την καταστροφή των μνημείων μας από το βανδαλισμό με γκράφιτι.

Βανδαλισμός με γκράφιτι στη Ρόδο
Ο βανδαλισμός με γκράφιτι είναι πλέον παντού στην Ευρώπη και αποτελεί μια πρωτόγνωρη απειλή για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας. Στη σημερινή του έκταση είναι κάτι σχετικά πρόσφατο: είκοσι χρόνια πριν περιορίζοταν κυρίως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, εγκαταλελειμμένα κτίρια και τυφλούς τοίχους σε απομονωμένες περιοχές. Τώρα, εμφανίζεται και στις ιστορικές μας πόλεις με την πλούσια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική τους κληρονομιά. Το βλέπουμε να αυξάνεται διαρκώς τριγύρω μας: όχι μόνο η Αθήνα αλλά και η πόλη μας, όλο και περισσότερο, είναι θύμα βανδαλισμών με συνθήματα και με παράνομα γκράφιτι. Μαρμάρινα αγάλματα και τα θαυμάσια κτίρια και τείχη της παλιάς πόλης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δεν εξαιρούνται.

Ερωτήματα για το μέλλον
Τίθενται διάφορα ερωτήματα: που οδηγεί η παρούσα κατάσταση; προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σ’ αυτά τα ευάλωτα μνημεία; μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τουριστών και επομένως στη μείωση των εσόδων από τον τουρισμό; και τι συνέπειες έχει στην καθημερινή μας ζωή; ποιες είναι οι λύσεις; μπορούμε να κάνουμε κάτι; Πολλές πόλεις στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει πολιτικές για την αντιμετώπιση του. Ποια είναι η δική μας απάντηση;

Ομιλία
Το φαινόμενο των βανδαλισμών των μνημείων με γκράφιτι και οι πιθανές λύσεις θα παρουσιαστούν από τη Νεκταρία Δασακλή, συντηρήτρια αρχαιότητων και έργων τέχνης – μουσειολόγο. Είναι η πρώτη φορά που το θέμα αυτό θα συζητηθεί δημοσίως στην πόλη μας δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να μάθει και να διαμορφώσει άποψη γι’ αυτό το σύγχρονο πρόβλημα. Η κα. Δασακλή θα αναφερθεί στην ιστορία του θέματος, στο ευρύτερο ευρωπαϊκό του πλαίσιο και βέβαια στην ιδιαίτερη κατάσταση της πόλης μας. Η ομιλία είναι ελεύθερη για όλους.

Βιογραφικό
Η Νεκταρία Δασακλή είναι απόφοιτος του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας (1998) και αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσειακές Σπουδές» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007). Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων από το 1998 στην Πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στο Δισπηλιό Καστοριάς, στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ρόδο (1998-2002), στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου (2002-2005) και στην ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Ρόδο (2006-σήμερα). Παράλληλα, έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως εκπαιδεύτρια στα ΙΕΚ Ρόδου, σε ειδικότητες που άπτονται των γνωστικών της πεδίων. Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη συντήρηση ανασκαφικών ευρημάτων, την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τη σχέση μνημείου και κοινού, θέματα που αποτελούν και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα. Μεταξύ των ευρύτερων ενδιαφερόντων της είναι η κοινωνική ψυχολογία και η φιλοσοφία, με τα οποία έχει ασχοληθεί σε επίπεδο MOOC (Massive Open Online Courses) και προσωπικής μελέτης.

4. Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου.
Ομιλία: “Ρόδος και Αίγυπτος: Λίκνα Ευεργετισμού”, Σάββατο 05/04/2014, ώρα 20:00, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Οι ομιλίες γίνονται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και χορηγούς την Aegean Airlines και το Best Western Plaza Hotel. Πολύτιμη η συμβολή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Ακταίον με τη δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών για τις ομιλίες.

Η είσοδος στις ομιλίες είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους.

Η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Studium Generale, μια σειρά από ομιλίες από ενδιαφέροντες και υψηλού επιπέδου ομιλητές με θέματα σχετικά με την αλληλοεπίδραση και την επικοινωνία της Ρόδου με τον υπόλοιπο κόσμο. Η θεματική αυτή όχι μόνο ανταποκρίνεται στην αποστολή της RICHeS αλλά επιλέχθηκε συνειδητά, αυτήν την περίοδο της κρίσης, ως ένα θετικό μήνυμα καθώς αφορά την ίδια την ταυτότητα μας. Μαθαίνοντας για την αλληλοεπίδραση – επικοινωνία μας με τους άλλους μαθαίνουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Το Studium Generale χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή φύση του, την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτό από όλους, την υψηλή ποιότητα και τη σύγχρονη προσέγγιση. Έχει σκοπό να προσφέρει σε κάθε Ροδίτη δυνατότητες μάθησης και να τον φέρει σε επαφή με φημισμένους ομιλητές ευρείας αποδοχής. Επιθυμία μας είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο καθιερώνοντας το ως θεσμό.

To Studium Generale αναφέρεται στο λατινικό όνομα του φαινόμενου κατά το οποίο, στα μεσαιωνικά χρόνια, λόγιοι και επιστήμονες ταξίδευαν σ’ όλη την Ευρώπη διδάσκοντας και επικοινωνώντας με μαθητές. Για το Studium Generale είναι σημαντικό ότι ενώ το θέμα και οι ομιλητές είναι ακαδημαϊκού επιπέδου εντούτοις απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και παιδείας. Κάθε ένας που ενδιαφέρεται είναι καλοδεχούμενος. Η προσέγγιση είναι ανεπίσημη και ανοιχτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου