Ρεπορτάζ

Η 50η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ρόδου φέρνει κρίσιμες αποφάσεις για καταστήματα, παραλίες, τέλη και τεχνικά έργα

Η 50η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου πραγματοποιείται τη Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2025 στις 10:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Κατάστημα στην Πλατεία Ελευθερίας 1, με συμμετοχή δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης στην εφαρμογή Zoom.

Αδειοδοτήσεις και λειτουργία καταστημάτων σε καίρια σημεία
Στο επίκεντρο βρίσκονται αιτήματα και εισηγήσεις για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών σε κομβικά σημεία του νησιού. Ξεχωρίζει η λειτουργία καταστημάτων εντός των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου που είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας «DREAM RENTALS SM PC», με εισηγητική αναφορά από τη Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών. Στον άξονα της Ιαλυσού, η ατζέντα περιλαμβάνει τη λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών και καταστήματος στην οδό Λεωφόρος Ηρακλειδών 105 ιδιοκτησίας του Ευάγγελου Τατάκη, καθώς και τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Ιερού Λόχου 57 ιδιοκτησίας της Μαρίας Μαγκριπλή.
Τα θέματα αυτά συνδέονται με την τοπική οικονομία, την εποχικότητα και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, που αποτελούν σταθερή προτεραιότητα για την περιοχή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος της «SAINT PAULO BEACH E.E.» σε κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας στον Άγιο Παύλο Λίνδου στον λεγόμενο μικρό γιαλό.
Στον θεματικό άξονα των τροποποιήσεων όρων λειτουργίας περιλαμβάνεται η καντίνα «OASIS BEACH» της «Ιαλυσός Holiday Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.» στην περιοχή Καλλιθέας, καθώς και το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «GALAZIO» του Μιχαήλ Βαγιανού στο Φαληράκι.
Οι δύο υποθέσεις αναδεικνύουν το διαρκές αίτημα των επαγγελματιών για προσαρμογές που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας χωρίς να θίγονται οι κανόνες δημόσιας υγείας και η ποιότητα εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Τεχνικό Πρόγραμμα 2026 με έργα υποδομής και μέριμνα για τον δημόσιο χώρο
Η έγκριση του Σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ρόδου για το 2026 αποτελεί κορυφαίο θέμα της ατζέντας.
Η εισήγηση προέρχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Υποδομών και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, στοιχείο που δείχνει την πρόθεση για παρεμβάσεις τόσο στον σύγχρονο αστικό ιστό όσο και σε περιοχές με υψηλό ιστορικό αποτύπωμα.
Η συζήτηση θα συμπεριλάβει έργα καθημερινότητας όπως συντηρήσεις, ανακατασκευές και αναπλάσεις, με έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους.

Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού χωρίς ανατιμήσεις για το 2026
Η μη αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2026 και η διατήρηση των απαλλαγών και μειώσεων για τις ευπαθείς ομάδες συνιστούν καθαρό κοινωνικό μήνυμα σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων στα νοικοκυριά.
Η εισήγηση από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών αναμένεται να τεκμηριώσει τη δημοσιονομική ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες καθαριότητας και φωτισμού και στην αποφυγή επιβάρυνσης των δημοτών.

Κοινωνική πολιτική με στοχευμένες ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις
Στο κοινωνικό πεδίο, η καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες έρχεται να ενισχύσει άμεσα όσους το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προωθείται η αποδοχή χρηματοδότησης για την πράξη «Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά», που ενισχύει την κοινωνική συνοχή με δομές υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμών. Οι παρεμβάσεις αυτές συνδυάζουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και μεσοπρόθεσμη ενδυνάμωση μέσω θεσμικών εργαλείων.

Οικονομικές ρυθμίσεις, διαγραφές και διαγωνισμοί
Η ατζέντα περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών που σχετίζεται με τα έσοδα του Δήμου και απαιτεί ακριβή αποτίμηση των περιπτώσεων από το Τμήμα Προσόδων. Στο μέτωπο των προμηθειών προωθείται η έγκριση του 3ου πρακτικού ανοικτού διαγωνισμού για υπηρεσία με τίτλο «Υπηρεσίες Μητρώου Πρασίνου Κοινόχρηστων Χώρων και Δημιουργίας Βάσης Δεδομένων», κάτι που αναμένεται να συμβάλει στη συστηματική καταγραφή και διαχείριση του αστικού πρασίνου.
Παράλληλα, τίθεται προς απόφαση η άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής με αριθμό 261/2023 του Ειρηνοδικείου Ρόδου και συναφών εκτελεστών πράξεων, με παροχή εντολής για παράσταση του Δήμου στο δικαστήριο, εξέλιξη που υπογραμμίζει τη θεσμική υποχρέωση προστασίας των συμφερόντων του Δήμου σε δικαστικό επίπεδο.
Αναπλάσεις πεζοδρομίων και δίκτυα πρόσβασης με στοχευμένες μελέτες
Στο τεχνικό κομμάτι έρχεται προς έγκριση ο 2ος ΑΠΕ του έργου «Κατασκευή και Ανακατασκευή Πεζοδρομίων στη Δ.Ε. Πεταλούδων», που αφορά την ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Παράλληλα κατατίθεται δέσμη μελετών εισόδου και εξόδου οχημάτων σε οδούς περιοχών όπως Κατταβιά και Απολακκιά για ιδιοκτησίες Βαρβάρη Ξανθίππης και Βαρβάρη Νικολάου, καθώς και μελέτες για Ρόδο και Αφάντου που καλύπτουν από χρήση κατοικίας έως ξενοδοχειακή μονάδα και εγκατάσταση μονάδας ΑΕΚΚ της «Έργον Αναπτυξιακή Ι.Κ.Ε.». Οι μελέτες αυτές καθορίζουν τον ασφαλή τρόπο σύνδεσης των ιδιοκτησιών με το οδικό δίκτυο και λειτουργούν προληπτικά για ζητήματα κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας.
Στρατηγική μικροκινητικότητας με προγραμματική σύμβαση για ποδηλατόδρομο
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η τριπλή απόφαση που ζητείται: έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρόδου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Κολοσσός 2047 Μονοπρόσωπη Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» για τεχνική υποστήριξη στην πρόσκληση «Δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων» του Προγράμματος Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, υποβολή πρότασης και αίτησης χρηματοδότησης της πράξης, καθώς και ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός τεχνικής υποστήριξης είναι 20.000,00 ευρώ με ΦΠΑ, με σαφή στόχο την επιτάχυνση του σχεδιασμού και την ωρίμανση ενός έργου που θα αναβαθμίσει τη βιώσιμη κινητικότητα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου