Τοπικές Ειδήσεις

Δυσχερής ως αδύνατη η εκδίκαση της ενστάσεως Καμπουράκη και της αντενστάσεως Κολιάδη την 30ή Νοεμβρίου 2023

Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων για την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και τους οδηγεί μαθηματικά σε αφανισμό και οικονομική εξαθλίωση.
Στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χθες συμμετέχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου και διαρκούν έως και την 4η Δεκεμβρίου 2023.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η προγραμματισμένη για την 30ή Νοεμβρίου 2023 εκδίκαση ενώπιον του Εκλογοδικείου της ενστάσεως του δημάρχου Ρόδου και επικεφαλής της παρατάξεως «Με Δύναμη για τη Ρόδο» καθώς και της αντενστάσεως του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη επικεφαλής της παρατάξεως «ΕΝΑ – Μαζί Αλλάζουμε τη Ρόδο» καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη.
Το αυστηρό πλαίσιο των κινητοποιήσεων δεν έχει ειδική πρόβλεψη για τις δίκες που εκκρεμούν ενώπιον των εκλογοδικείων, απαιτείται για την εκδίκαση η έκδοση αδειών κατ’ εξαίρεση από τους Δικηγορικούς Σύλλογους Ρόδου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τέλος με δεδομένο ότι η ενιστάμενη παράταξη του κ. Καμπουράκη έχει αιτηθεί στο δικόγραφό της την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως και ως εκ τούτου δεν υφίσταται το κατεπείγον, καθίσταται σαφές το θέμα που ανακύπτει.
Πιθανολογείται σφόδρα από νομικούς κύκλους ότι η εκδίκαση της ενστάσεως και της αντενστάσεως θα αναβληθεί με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Δεκεμβρίου 2023.
Σημειώνεται ότι η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου έχει ήδη προγραμματιστεί για την 22α Δεκεμβρίου 2023 και η ανάληψη καθηκόντων από την νέα δημοτική αρχή δεν αναστέλλεται λόγω της άσκησης ενστάσεως.
Στο πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για την χορήγηση αδειών από τους Δικηγορικούς Συλλόγους για την διεξαγωγή δικών και συμμετοχή δικηγόρων σ’ αυτές αναφέρονται τα εξής:
«Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα επτά (7) έτη στον α’ και β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαεπτά (17) στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης: i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή, ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.
– Δεν θα χορηγούνται άδειες:
α) Για ασφαλιστικά μέτρα,
β) Για αιτήσεις αναστολής και
γ) Για αυτόφωρα και συνοδείες.
– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
– Η αποχή καταλαμβάνει:
· Τα συναινετικά διαζύγια
· Την συμμετοχή των δικηγόρων στις Επιτροπές, όπου μετέχουν ως μέλη (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, Ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου, κλπ).
Ως προς τις Επιτροπές Δασικών Χαρτών κλπ, δεν θα παραλαμβάνονται φάκελοι, δεν θα δικάζονται αντιρρήσεις και δεν θα εκδίδονται αποφάσεις. Εφόσον, κατά τη διάρκεια ενός μήνα υπολείπονται συνεδριάσεις για τη συμπλήρωση των ελαχίστων προβλεπόμενων, αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της αποχής και θα επαναληφθεί η συζήτησή τους μετά το πέρας της αποχής.
• Την παράσταση σε διοικητικές επιτροπές και υπηρεσίες (Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ΕΦΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Πειθαρχικά Συμβούλια, Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ΕΑΔΗΣΥ, κλπ), με γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης σε αυτές,
• Την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο (πρόδηλα, προσημειώσεις, αγωγές, διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν. 2664/1998, κλπ),
• Την κατάθεση δικαιολογητικών για χορήγηση – ανανέωση αδειών παραμονής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Portal της Ολομέλειας.
Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/ αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος, κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου