Τοπικές Ειδήσεις

Πλωτή έκθεση με αυθεντικά αντικείμενα στα Δωδ/νησα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821!

Ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση με αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και εκπαιδευτικό υλικό θα επισκεφθεί νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά και λιμάνια της άγονης γραμμής, το 2021 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Ο σχεδιασμός ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτόν έχουν περιληφθεί τα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου, οι κάτοικοι των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ξεχωριστά εκθέματα, μέρος της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.
Το ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την έκθεση παραχωρείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος». Θα διαπλεύσει το Αιγαίο περνώντας και από τα Δωδεκάνησα, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2021, μεταφέροντας το μήνυμα ότι ο ναυτικός αγώνας ήταν το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που επέτρεψε την εδραίωση της ανεξαρτησίας. Η παραγωγή και εγκατάσταση των εκθεμάτων της πλωτής έκθεσης καθώς και οι παράλληλες, κατά τόπους εκδηλώσεις, βασίζονται στην υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.
Η σημειολογία και τα ευρήματα της σχεδιαστικής προσέγγισης αποτελούν προέκταση του περιεχομένου και αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του Μουσείου, φιλοδοξώντας το τελικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα να λειτουργήσει εξίσου δυναμικά σε δύο άξονες.
Αρχικά, να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη σπουδαιότητα της αποστολής του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Δευτερευόντως, να χαρτογραφήσει και να αναδείξει την πολύαρχη και πολυφωνική αισθητική κληρονομιά του Αγώνα της Ανεξαρτησίας δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο πεδίο διαλόγου με την ευρύτερη κοινότητα για το τι τελικά ορίζουμε ως ελληνική ταυτότητα.
Το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το εύρος των δραστηριοτήτων υπό την εποπτεία Επιστημονικής Επιτροπής από τους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Αλιβιζάτο, Θάνο Βερέμη και Μαρία Ευθυμίου.
Σύμφωνα με αυτά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, προγραμματίζει μια σειρά επετειακών δράσεων με στόχο την συμμετοχή ταυ κοινού ολόκληρης της χώρας στην επέτειο. Στις επετειακές αυτές δράσεις περιλαμβάνεται και μια ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση, η οποία θα επισκεφθεί ιστορικά νησιά του Αιγαίου, πού είχαν σημαίνοντα ρόλο στον ναυτικό Αγώνα καθώς και λιμάνια της άγονης γραμμής, τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο του 2021.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση με ελεύθερη είσοδο και να συμμετέχουν στις επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η έκθεση θα ταξιδέψει στα νησιά με το ιστιοφόρο “Μάνια”, επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, μήκους 30,15 μ. και πλάτους 7 μ. Το ιστιοφόρο, που προσέφερε για την περίσταση το Κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκου», θα ξεκινήσει τον Ιούνιο από την Υδρα και θα πλεύσει στη συνέχεια σε όλο το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων και των ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου.
Ηδη το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, έλαβε την απόφαση έπειτα από σχετικό αίτημα να καλύψει το κόστος ελλιμενισμού με πρυμνοδέτηση τον ιστιοφόρου, απαλάσσοντας το σκάφος από το κόστος για τις ημέρες παραμονής του στον κάθε προορισμό δικαιοδοσίας του, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ευόδωση του εγχειρήματος.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΛΤΝ και κατόπιν διαλογικής συζήτησης επί του θέματος, ελήφθη ομοφώνως η σχετική απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Δεδομένης:
-της ευαισθητοποίησης τον Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου στην υποστήριξη εμπράκτως εγχειρημάτων που αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή και μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας και
-της παρότρυνσης – προτροπής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γενική Γραμματεία λιμένων, λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων / Γραφείο Γενικού Γραμματέα), για την θετική ανταπόκριση, το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του:
1. Την υπ’ αριθ. πρωτ. 3000.0/67383/12-10-2020 επιστολή ταυ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γενική Γραμματεία λιμένων, λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ι Γραφείο Γενικού Γραμματέα) και την από 21-07-2020 επιστολή ταυ Εθνικού Ιστορικού Μουσείου προς αυτό, αναφορικά με την ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Την υπ’ αριθ. 3422.8/6/96/16-20.09.1996 Κ.Υ.Α. `Απαλλαyές – μειώσεις τελών σε εφαρμογή του άρθρου 6 τον Ν.2399/96″.
3. Τα αναγραφόμενα στο σκεπτικό της παρούσας.
4. Το γεγονός ότι τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, ομόφωνα
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Συναινεί στην απαλλαγή του ιστιοφόρου “Μάνια” (επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, μήκους 30,15 μ. και πλάτους 7 μ.) από το εν λόγω κόστος ελλιμενισμού με πρυμνοδέτηση, για τις ημέρες παραμονής τον στον κάθε προορισμό δικαιοδοσίας μας (Τήλος – Σύμη – Καστελόριζο – Κάσος), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην υπ’ αριθ. πρωτ. 3000.0/67383/12-10-2020 επιστολή ταυ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γενική Γραμματεία λιμένων, λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων / Γραφείο Γενικού Γραμματέα) και στην από 21-07-2020 επιστολή ταυ Εθνικού Ιστορικού Μουσείου προς αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου