Ρεπορτάζ

«Είναι αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των νησιωτών μας»

αΣτους καθαρισμούς των ρεμάτων που αποτελεί πλέον αρμοδιότητα των Περιφερειών, αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Αναλυτικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι από την στιγμή που η συγκεκριμένα αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στις Περιφέρειες (χωρίς να συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους) ανάγκασε την περιφερειακή αρχή, να περικόψει κονδύλια από άλλα έργα για να καταφέρει να αντεπεξέλθει σε αυτή την απαίτηση. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ΠΝΑι για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, ανέρχεται σε πάνω 500.000 ευρώ.
«Είναι αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των νησιωτών μας. Οι καθαρισμοί στις κοίτες και στα πρανή των ποταμών, των ρεμάτων και των χειμάρρων είναι μια αρμοδιότητα που πέρασε με νόμο από τους Δήμους στις Περιφέρειες το 2018. Εκτοτε, υπηρετήσαμε την αρμοδιότητα αυτή με αίσθημα ευθύνης και μεγάλη σοβαρότητα, αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιουσίες των ανθρώπων, την ασφάλεια και την ίδια τους τη ζωή.
Πριν την έναρξη του φθινοπώρου καταστρώνουμε το σχέδιο των ενεργειών μας. Σε συνεργασία με τους μηχανικούς των τεχνικών μας υπηρεσιών, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και βάσει εκτίμησης κινδύνου, αποφασίζουμε τις περιοχές και τα σημεία στα οποία θα επέμβουμε, δίνοντας προτεραιότητα στα ρέματα που διέρχονται κατοικημένων περιοχών.
Υποδεχόμαστε αιτήματα από τις κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα και τα αξιολογούμε. Είναι σημαντικό ότι λαμβάνουμε πλέον αιτήματα και από τους πολίτες. Εγγράφως και τηλεφωνικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και έχουμε αναπτύξει έναν δίαυλο επικοινωνίας. Κάθε πληροφορία που θα πάρουμε είναι χρήσιμη για την ολοκλήρωση του έργου μας.
Ας γνωρίζουν όμως οι πολίτες ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε σε όλα τα σημεία που μας υποδεικνύουν. Μπορεί το κράτος να μας εκχώρησε την αρμοδιότητα αλλά μέχρι σήμερα δεν μας έχει διαθέσει κανένα κονδύλι για να την φέρουμε εις πέρας. Το ποσό που δαπανούμε για τους καθαρισμούς προέρχεται από ιδίους πόρους της Περιφέρειάς μας. Έχουμε τροποποιήσει το τεχνικό μας πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μειώνονται πόροι από άλλης φύσεως έργα για να εξυπηρετήσουμε τον σκοπό αυτό. Πολλές φορές επίσης οι πολίτες μας ρωτάνε γιατί δεν καθαρίσατε το ρέμα σε όλο του το μήκος και έγιναν επεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Για την οικονομία των πόρων και του χρόνου γίνεται αυτό.
Οι Υπηρεσίες μας μελετούν τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να καταστήσουν ένα ρέμα επικίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα και επεμβαίνουμε με τέτοιο τρόπο στις κοίτες και τα πρανή ώστε να εκτονώνονται τα φαινόμενα αυτά. Με άλλα λόγια επιδιώκουμε να αποφεύγουμε το περιττό για να καλύψουμε επαρκώς όλες τις περιοχές που δυνητικά θα δημιουργήσουν πλημμυρικό επεισόδιο
Ας αναλογιστεί όμως και ο κάθε πολίτης την ευθύνη του απέναντι στον τόπο μας και στο περιβάλλον. Αποτελούν θλιβερή πραγματικότητα τα απορρίμματα και τα μπάζα που απομακρύνουμε από τα ρέματα κατά την διάρκεια των καθαρισμών.
Τα ρέματά μας δεν αποτελούν χωματερές. Πολλές φορές ερχόμαστε επίσης αντιμέτωποι με παραβίαση των ορίων των ρεμάτων από παράνομες και αυθαίρετες δραστηριότητες (οικοδομικές εργασίες, αφαίρεση υλικών, αμμοληψίες, διαμόρφωση ρεμάτων προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων κ.α.)
Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών μας είναι πλέον ορατά στους κατοίκους των νησιών μας. Είναι σημαντικό το αποτύπωμα που αφήνουμε στο περιβάλλον και αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των νησιωτών μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευστρατίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου