Τοπικές Ειδήσεις

“Χθες γράφτηκε μια δυσαναπλήρωτη απώλεια για την ιστορία της Χάλκης” – Πέθανε ο Ιερολοχίτης Γεώργιος Λ. Λιναρδος

Χθες γράφτηκε μια δυσαναπλήρωτη απώλεια για την ιστορία της Χάλκης.

Ο συντοπίτης μας Γεώργιος Λ. Λιναρδος ο οποίος υπηρέτησε την πατρίδα μας ως Ιερολοχίτης πολεμιστής με το Σύνταγμα Δωδεκανησίων εθελοντών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, έφυγε από την ζωή.
Ο Γιώργος Λ. Λιναρδος γεννήθηκε στη Χάλκη.
Σε ηλικία μόλις 17 χρόνων ήταν συνεργάτης του Λοχαγού Διογένη Φανουράκη.
Όταν οι Γερμανοί σκότωσαν εκείνον, ο νεαρός αποφάσισε να δραπετεύσει από το νησί για να μη συλληφθεί.
Έτσι, μαζί με τους συντρόφους του Βασίλη Χαλικάκη, Κώστα Ζαμπετούλα και Κώστα Τσίμπικα πήραν μια βάρκα και έβαλαν πλώρη για τη Σύμη, που είχε ήδη ελευθερωθεί από τους Βρετανούς και τους Ελληνες κομάντος.
Κωπηλατούσαν για δύο μέρες και η θάλασσα τους παρέσυρε προς την Τήλο, όπου τους βρήκε εξαντλημένους το μικρό ελληνικό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» και τους περισυνέλλεξε.

Το πλοίο τους μετέφερε στη Χίο, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να ενταχθούν στον Ιερό Λόχο.
Μετά την εκπαίδευσή τους, ο Γιώργος Λ. Λιναρδος και οι άλλοι Χαλκίτες οδηγήθηκαν στη Mέση Ανατολή και ακολούθως στη Σύμη, όπου ήταν το ορμητήριο του Ιερού Λόχου στις επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου.
Ο Γιώργος Λ.Λιναρδος ήταν πρώτος σκοπευτής πυροβολαρχίας, για αυτό και από μικρός απέκτησε προβλήματα ακοής.
Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των εχθρικών δυνάμεων στη Χάλκη, την Αλιμιά, την Τήλο, αλλά και στη μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση των Βρετανών και των ιερολοχιτών με την ονομασία ΤΕΝΤ στον Μονόλιθο της Ρόδου στις 1 και 2 Μαΐου 1945.


Καθήκον μας είναι να θυμόμαστε την ανθρώπινη πράξη και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην ιστορική δράση της Πατρίδας μας.
Αυτοθυσία, θάρρος, πατριωτισμό, αντίσταση, φιλοπατρία, αγωνιστικότητα, ηρωισμός είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Γεώργιο Λ. Λινάρδο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χάλκης, μετά την αναγγελία της είδησης του θανάτου του συντοπίτη μας Ιεολοχίτη Γεώργιου Λ. Λινάρδου, συνεδρίασε εκτάκτως δια περιφοράς, εξέφρασε την
βαθύτατη θλίψη του και αποφάσισε τα παρακάτω :
1. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην
οικογένεια και τους οικείους του.
2. Να παραστεί ο Δήμαρχος Χάλκης κος. Φραγκάκης Γ. Ευάγγελος στη εξόδιο ακολουθία.
3. Κατάθεση στεφάνου στην μνήμη του εκλιπόντος.
4. Να ονομαστεί το Δημοτικό Ελικοδρόμιο Χάλκης σε ¨Γεώργιος Λ. Λινάρδος¨.
5. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.
Ο
Πρόεδρος
του Δημοτικού Συμβουλίου
Φραγκάκης Δημήτριος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου