Τοπικές Ειδήσεις

Πραγματογνωμοσύνη για τον τρόπο εξέτασης των ασθενών του καταγγελλόμενου για σεξουαλικά εγκλήματα γυναικολόγου

Στην τακτική Ανακρίτρια Ρόδου υποβλήθηκε για τα περαιτέρω η ιατρική πραγματογνωμοσύνη που παραγγέλθηκε και διεκπεραιώθηκε από μαιευτήρα γυναικολόγο προκειμένου να διαλευκανθεί αν ο τρόπος με τον οποίο ο καταγγελλόμενος για σεξουαλικά εγκλήματα 65χρονος γυναικολόγος εξέταζε τις ασθενείς του, ήταν ο ενδεδειγμένος και σύμφωνος με την ιατρική επιστήμη και πρακτική.

Η δικογραφία οδεύει πλέον προς περαίωση, ενώ αναμένεται η υποβολή της εκθέσεως του τεχνικού συμβούλου που όρισε ο κατηγορούμενος, αλλά και εκείνη των 21 μηνυτριών.
Θυμίζουμε ότι ο ιατρός διώκεται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη προσώπου ανίκανου προς αντίσταση κατ’ εξακολούθηση και για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Η πλειοψηφία των γυναικών – ασθενών που τον καταμήνυσαν διατείνονται ότι τις εξέτασε βάζοντας τα δάχτυλά του στον κόλπο τους, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι τα κινούσε ρυθμικά. Θεωρούν ότι επρόκειτο για ερωτική πράξη.
Πιο συγκεκριμένα ο γυναικολόγος των Αθηνών που ορίστηκε ως πραγματογνώμονας απάντησε με επιστημονικό τρόπο στα εξής ερωτήματα:
-Στο τεστ ΠΑΠ είναι αναγκαία εξέταση δακτυλοσκοπικά;
-Γίνεται κολπικός υπέρηχος σε έγκυο (πχ 4 μηνών);
-Πώς γίνεται η εξέταση προκειμένου να εντοπιστεί το κεφάλι του εμβρύου;
-Πώς γίνεται η εξέταση για να διαπιστωθεί η διαστολή σε επίτοκο (που διανύει τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης)
-Σε περίπτωση ύπαρξης εξωτερικής κύστης στα γεννητικά όργανα πρέπει να γίνει και εσωτερική κολπική εξέταση;
-Πώς γίνεται η εξέταση για τις πολυκυστικές ωοθήκες; Απαιτείται κολπική εξέταση;
-Σε περίπτωση εξωτερικών ερεθισμών απαιτείται κολπική εξέταση; Πώς γίνεται αυτή;
-Σε περίπτωση ουρολοίμωξης απαιτείται κολπική εξέταση δακτυλοσκοπικά;
-Πώς εξετάζεται η ασθενής για την βορθολονίτιδα; Είναι αντιληπτή εξ όψεως; Απαιτείται κολπική εξέταση και αν ναι, πώς γίνεται;
-Πώς γίνεται η εξέταση για τη διαπίστωση της ουρολοίμωξης; Απαιτείται κολπική εξέταση;
-Πώς γίνεται η εξέταση για τις κύστες;
-Σε κάποια από τις εγκαλούσες ανέφερε ότι χαϊδεύει την κλειτορίδα της για να ανοίξει η μήτρα της; Ισχύει;
-Πώς γίνεται η εξέταση για τους πολύποδες;
Επίσης κλήθηκε να γνωρίσει σχετικά οτιδήποτε άλλο ως εκ της επιστήμης και της πείρας του κρίνει αναγκαίο και προς το σκοπό αυτό να συντάξει πλήρως αιτιολογημένη έκθεση για τα ως άνω ζητήματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας αναφέρεται εισαγωγικά στον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο εξέτασης ασθενών από γυναικολόγους και γενικώς κάνει μνεία στο γεγονός ότι εξετάσεις γίνονται και δακτυλοσκοπικά χωρίς όμως να διευκρινίζει, αν γίνονται με γυμνό χέρι ή με γάντια.
Τόνισε μεταξύ άλλων οτι δεν υπάρχει καμία επιστημονική συσχέτιση μεταξύ της διέγερσης της κλειτορίδας που να έχει επίδραση στο «ανοιγμα» της μήτρας.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρίστανται οι δικηγόροι κκ Μανώλης Κουτσούκος και Κώστας Αβδελής και των μηνυτών οι δικηγόροι κ.κ. Εύη Αρνιθενού, Μύριαμ Τομαρά και Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου